Zaterdag 01/10/2022

Schelmenroman

Christoffel von Grimmelshausen bracht met Der abentheurliche Simplicissimus Teutsch in 1668 de eerste 'moderne' Duitse roman uit. Wat Tristam Shandy is voor de Britse en Don Quichot voor de Spaanse, dat is Simplicius Simplicissimus voor de Duitse literatuur. De avonturen van Simplicissimus vormen niet alleen een schelmenroman die zich afspeelt in het Duitsland van de Dertigjarige Oorlog, maar ook een ontwikkelingsroman en een ethische verkenning - met religieus getinte conclusies - van goed en kwaad. "Uitermate plezierig en in alle opzichten nuttig om lezen." De Nederlandse vertaling, pas in 1991 voor het eerst uitgebracht, is van Armand De Loecker, die ook voor inleiding en aantekeningen zorgde.

Christoffel von Grimmelshausen

De avonturen van Simplicissimus

Ambo, Amsterdam (2002, 2de druk), 511 p., van 24,95 naar 12,95 euro bij Paard van Troje, Ladeuzeplein, Leuven.

Aanklacht

Toen Milan Kundera bij ons doorbrak met de modieus verfilmde roman De ondraaglijke lichtheid van het bestaan, had hij er al een leven als politiek geëngageerd auteur op zitten: met het immens populaire De grap had hij in 1967 een gewaagde aanklacht geformuleerd tegen het regime in Tsjecho-Slowakije. Na de Praagse Lente verboden de machthebbers van deze vazalstaat het boek. Twintig jaar na zijn verhuizing naar Frankrijk schreef Kundera, die zich in een hoogmoedig stilzwijgen hulde, met La lenteur zijn eerste Franstalige roman - een pretentieuze en veel minder noodzakelijke kritiek op een veel te snel draaiende wereld.

Milan Kundera

De grap

Ambo, Amsterdam (Flamingo-pocket, 2002), 344 p., van 8,50 naar 2,25 euro.

De traagheid

Ambo, Baarn (1995), 137 p., van 18,90 naar 5,99 euro bij De Slegte.

Taalvirtuoos

Dat alles te snel gaat, moest ook de uitgever ervaren die in ons taalgebied de Portugees Lobo Antunes op de markt brengt, nochtans een gedoodverfde Nobelprijskandidaat (tot zijn landgenoot Saramago die prijs wegkaapte).

Verdwijn niet zo snel... is een artistieke reconstructie van het Portugese verleden, geschreven vanuit het perspectief van een vrouw die bij het sterfbed van haar vader waakt. Lobo Antunes verkent op de hem kenmerkende complexe en taalvirtuoze manier de grens tussen waarheid en verzinsel.

António Lobo Antunes

Verdwijn niet zo snel in die donkere nacht

Ambo, Amsterdam (2003), 486 p., van 24,95 naar 8,99 euro bij De Slegte.

Pascal Cornet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234