Donderdag 18/08/2022

Schooltelevisie

''Thuis' heeft de juiste toon gevonden om heel subtiel aan volksopvoeding te doen'

De VRT heeft een educatieve taak, zo staat het tenminste in de beheersovereenkomst die de openbare omroep met de Vlaamse regering heeft afgesloten. Nu kunt u zich misschien afvragen of ze die taak wel ter harte neemt: de schooluitzendingen, zoals die vroeger werden uitgezonden, bestaan toch niet meer. U heeft het mis, argeloze kijker. Veel meer programma's dan u vermoedt zijn doordrongen van de ambitie om u iets bij te brengen. Om u beter te leren leven, zelfs.

Neem nu Thuis, de beste soap in ons taalgebied (en misschien ook ver daarbuiten). De scenaristen van dit dagelijks brokje Vlaams drama zijn échte schoolmeesters, begaan met de opvoeding van het Vlaamse volk. Alleen hebben ze de juiste toon gevonden om elke dag, heel subtiel en haast ongemerkt, aan volksopvoeding te doen.

Nee, ik heb het niet over Mo (rol van Noureddine Farihi), de allochtoon die in het loodgietersbedrijf van Frank (Pol Goossen) en Simone (Marleen Merckx) werkt. Zijn relatie met de Pool Waldek (Bart Van Avermaet) was aanvankelijk helemaal niet hartelijk. Maar al gauw werd bewezen dat integratie vooral op de werkvloer gestalte krijgt. Ik heb het ook niet over Eric (Kurt Defrancq), die na zijn ontslag als manager vrijwillig als huisman door het leven gaat terwijl zijn vrouw Martine (Christel Domen) carrière maakt als schooldirectrice.

De laatste weken werkt Thuis keihard aan de maatschappelijke rehabilitatie van een andere en haast vergeten minderheidsgroep: de kansarme. Bij de start van het nieuwe seizoen kreeg Femke (Vanya Wellens) een prominente rol als het lief van Sam (Ronny Daelman), die op zijn beurt de zoon is van Eric en Martine (volgt u nog?). Femke is nogal brutaal, loopt opvallend gekleed, zet haar lief ertoe aan een auto te stelen en spijbelt veel en graag. De brave en vlijftige Sam is echter smoorverliefd. Zijn ouders hopen vurig dat de relatie snel op de klippen loopt. Martine steekt zelfs niet onder stoelen of banken dat ze Femke 'te min' vindt voor haar zoon. De laatste weken dreigde de hele zaak uit de hand te lopen. Femke wordt geslagen door de zatte werkloze vriend van haar (al even zatte werkloze) moeder. Ze wil niet meer naar huis en zet Sam onder druk om met haar samen te gaan wonen in een goedkoop appartement. Sam twijfelt en zijn ouders schreeuwen moord en brand. Samenwonen met Femke zou een dikke streep door zijn toekomstplannen zijn. Zijn studies en zijn toekomstige carrière komen erdoor in gevaar. Even leek het erop dat de scenaristen zouden kiezen voor de gemakkelijke oplossing: een breuk tussen Femke en Sam. Was niet zowat iedereen in de serie het erover eens dat die twee jongelui niet bij elkaar pasten? Maar dan volgde een week geleden een wel erg verrassende wending. Niemand minder dan Marianne (Leah Thys), de vrouw van wijlen den doktoor) trad naar voren om te bemiddelen. Zij, die normaal de hoogste dunk heeft van zichzelf en haar 'soort' en die in vorige jaargangen van Thuis vaak fulmineerde op de basse classe in het dorp, praat met Femke en met Martine. Ze overtuigt Femke ervan om Sam niet te dumpen omdat hij niet meteen met haar wil samenwonen. Ze stelt aan Sams ouders voor om hun zoon en Femke te laten samenwonen in het ouderlijke huis. (Ik weet nog niet hoe het zal aflopen. Femke heeft immers een appartement gehuurd, ook al is ze te jong om dat te mogen doen. Ik hoop alleen vurig dat als de relatie spaak loopt, het om andere redenen is dan op de sociale kloof tussen hen beiden). Normaal zou een soap moeten barsten van de maatschappijbevestigende clichés. Thuis doet dat zelden of nooit. Geleerden zoals Mark Elchardus en Rik Pinxten schrijven dikke rapporten over de nefaste segmentering van onze samenleving, jeugdbewegingen en scholen breken er zich het hoofd over hoe ze de kloof tussen hoog geschoolden en laag geschoolden moeten dichten, sociologen, sociaal assistenten en (sommige) politici zoeken krampachtig naar methoden om het wederzijds begrip en de solidariteit tussen kansarmen en kansrijken te bevorderen.. Wat Thuis doet om het uitgerafelde sociale weefsel in dit land weer aan elkaar te breien, is minstens even waardevol. Denk ik. Hoop ik.

Thuis TV 1, elke werkdag om 20.10 uur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234