Maandag 03/10/2022

Schoten, gemeente aan het front

Het Vlaams belang was er als de kippen bij om triomfantelijk met Vlaamse vlaggen te zwaaien in het Schotense gemeentehuis. Nochtans is van de geclaimde dijkbreuk en het doorbreken van het cordon lang geen sprake. Nu zijn kartel net als VB zowat een derde van de stemmen haalde, ziet ook burgemeester Harrie Hendrickx (CD&V) 'geen noodzaak om een coalitie te vormen met Vlaams Belang'.

door Nathalie Carpentier / Foto Bob Van Mol

Uittredend burgemeester van Schoten, die eerder beweerde het cordon te willen opblazen, blies gisteren warm en koud tegelijk. "Ik blijf tegen het cordon sanitair. Maar het minpunt van het Vlaams Belang is dat hun programma weinig punten over Schoten bevat en dat ze geen capabele mensen hebben."

De fel gemediatiseerde verkiezingscampagne in Schoten heeft alvast één duidelijk effect gehad: de randgemeente van Antwerpen lijkt uiteengevallen in een front vóór en een front tégen het Vlaams Belang. Het kartel CD&V/N-VA van burgemeester Harrie Hendrickx haalde gisteren een score van 34,1 procent en ging er tegenover de vorige verkiezingen in 2000 met 11,3 procent op vooruit. Daarmee strandde het net onder de Vlaams Belang-VLOTT-lijst, die 34,7 procent haalde en met 10 procent vooruit ging. De andere partijen gingen erop achteruit.

Die score voor het VB is grotendeels toe te schrijven aan de import van de bekende VB-politica Marie-Rosel Morel. Die verhuisde in 2005 van Ekeren naar een Schotense villawijk. Een strategische zet in de voor VB belangrijke Antwerpse randgemeente die op het eerste gezicht vruchten lijkt te hebben afgeworpen. Lijkt, want vergeleken met de positie van het VB bij de Vlaamse verkiezingen in 2004, vóór Morel naar Schoten verhuisde, is de situatie status-quo gebleven.

Morel claimde gisteren echter meteen de overwinning. "Wij hebben het initiatiefrecht", klonk het triomfantelijk in het gemeentehuis, dat voor de ogen van de camera's volstroomde met VB-sympathisanten. "Ik heb overigens vijfhonderd voorkeurstemmen meer dan de burgemeester", voegde ze er nog aan toe.

Die laatste zorgde enkele maanden geleden voor een fikse rel door te zeggen dat wat hem betrof het cordon doorbroken kon worden. Nu de verkiezingsuitslag ook zijn partij forse winst heeft opgeleverd en het kartel CD&V/N-VA met 34,1 procent eveneens als grote winnaar uit de stembus kwam, was de reactie al een stuk voorzichtiger. "Ik blijf tegen het cordon sanitair. Dat zorgt voor de problemen die we nu krijgen. Ik zie niet de noodzaak om een coalitie met hen te vormen, maar we moeten wel de pijnpunten die zij naar voren schuiven oplossen."

Bij de lokale CD&V-medewerkers klonk het gisteren scherper. "Als we rechtstreekse burgemeesterverkiezingen hadden gehad, zou Harrie Hendrickx zeker verkozen zijn gewezen. Nu was de situatie zo opgefokt dat iedereen het gevoel had dat ze duidelijk partij moesten kiezen: voor of tegen VB", klonk het.

Later op de avond, na gesprekken met N-VA over de te volgen strategie, stelde Hendrickx zijn reactie een stuk scherper. "Dit is geen onemanshow zoals bij het Vlaams Belang, wij zijn een ploeg", klonk het tegenover CD&V-sympathisanten. "De enige smet op onze overwinning is dat het Vlaams Belang ook gegroeid is. We moeten ervoor zorgen dat ze binnen zes jaar niet meer naast ons staan, maar achter ons."

Een van de inwoners die gisteren wél recht uit het hart sprak, was Wim Van De Vijver. Hij organiseerde in de aanloop van de verkiezingen een emotionele eenmansactie en hing in een villawijk een spandoek met 'Schoten, stem aub niet op het Vlaams Belang!' "Het is een schande dat het Vlaams Belang toch nog vooruit is gegaan in Schoten. Hier is geen enkele voedingsbodem voor het Vlaams Belang. Ik ben écht ontzettend teleurgesteld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234