Dinsdag 04/10/2022

'Secret Gardens' verkent de grens tussen artistieke intimiteit en publieke ruimte

kunstenparcours

interessante stekjes in kortrijkse potgrond

Kortrijk

Van onze medewerker

Wouter Hillaert

Cultiver notre jardin. Zo luidde de slotprofetie van Voltaires held Candide, nadat hij vergeefs de wereld had afgedweild op zoek naar het geluk. En hij stak zijn neus in eigen gras en trok er een hegje rond op. 'Cultiveer je tuin' zou ook het motto kunnen zijn van het kunstenprojet Secret Gardens, dat dit weekend zijn première beleefde in Kortrijk. Alleen bedoelen kunstencentrum Limelight en medeproducenten Anno'02 en Dans in Kortrijk het net andersom. Ze willen het strikt vertrouwelijke weer in de publieke ruimte brengen. Limelight heeft daar na eerdere locatieprojecten als Donderdag 15 oktober. Een dagboekenproject en Buda Eye.Land al langer een patent op. Deze keer werden zeven kunstenaars aangezocht die elk hun artistieke stekje mochten uitplanten in de potgrond van de binnenstad.

Het levert twee wandelparcours op langs uiteenlopende hofjes van Eden. Vlak bij het Begijnhofpark, door tuinarchitect Denis Dujardin van een glas- en grassculptuur voorzien, schoffelt het Noorse gezelschap Bak-Truppen een heus legerkamp uit de grond. Ze rapporteren over het buurtleven door een militaire bril en spelen oorlogje. Onder de nok van een Broeltoren heeft de Marokkaanse danser-theatermaker Ben Benaouisse zijn kapel van de Vlaams-katholieke kitsch ingericht. Net als in Het is Lam bespiegelt hij met de nodige ernst en ironie allerlei religieuze iconen. Zijn dans met Christus en de dood bloeit van de intrigerende momenten, maar heeft niet echt een duidelijke lijn. De heerlijke overdadigheid van Benaouisses decor in de Broeltoren vindt haar tegenhanger in de reine verstilling van de Tacktoren. Daar projecteert videokunstenaar Anouk De Clercq op de grote ramen beneden een innerlijk woestijnlandschap van rust en ritme. Haar place to resist the world is individueel en kosmisch tegelijkertijd.

Op het mystieke af is ook je ervaring bij de ingenieuze geluidsinstallatie van Pierre Berthet en erikm in het Begijnhof. Door hun traagslepende blikkofonie doorklinkt soms het klepperend klokje van zoveel generaties begijntjes. Maar de meest intensieve confrontatie tussen het private en het openbare krijg je voor het uitstalraam van de Portugese choreografe Lilia Mestre. Ze etaleert en transformeert haar lichaam tot menselijk dier en drukt haar bekijkers met hun neus op hun eigen voyeurisme. Het zoo-gevoel van kunst kijken. In de dierentuin van Benjamin Verdonck worden Toon Tellegens verhaaltjes over de eekhoorn en co. verteld in Verdoncks bekende gekunstelde en kantelende stijl. Eerst suggestief verbeelding zaaiend en dan plots letterlijk met de botte bijl. Surrealistische tuinmanskunst onderhoudt de tuin nog het beste. Secret Gardens is te verscheiden om van een echte kruisbestuiving tussen de verschillende artistieke disciplines te kunnen spreken. Het enige rode garendraadje door de gardens is het kunstig omspitten van de alledaagse werkelijkheid midden in haar alledaagsheid. De inventieve en vaak indringende manier waarop je op elk stekje afzonderlijk het hof gemaakt wordt, maakt van dit sympathieke project zeker een verrassende ontdekkingstocht.

Wat en wie: Secret Gardens, kunstenfestival van Limelight met zeven kunstenaars, i.s.m. Anno O2 en Dans in Kortrijk Waar en wanneer: Begijnhofpark, Kortrijk tot 27 augustus en van 3 tot 7 september, 20 uur. Per avond kan één parcours gevolgd worden. Meer informatie en reservering: 056/22.10.01 (Limelight) of www.drk.be/limelight.Ons oordeel: Uiteenlopend maar vruchtbaar parcours langs de grenzen tussen jonge kunst en oude stadsplekjes.

Lilia Mestre drukt haar bekijkers met de neus op hun eigen voyeurisme

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234