Donderdag 06/10/2022

Seksistische CEO in nauwe schoentjes

Uber staat voor de moeilijkste week uit zijn jonge bestaan. Met de bekendmaking van een vernietigend rapport over de seksistische bedrijfscultuur bij het taxibedrijf wil de raad van bestuur de schade te beperken. Mogelijk stuurt die CEO Travis Kalanick op bijzonder verlof.

Uber, groot geworden met het organiseren van taxivervoer via de smartphone, strompelt tegenwoordig van het ene schandaal naar het andere. De bal ging aan het rollen in februari toen Susan Fowler, die als ingenieur bij het bedrijf werkte, in een blogpost getuigde over de seksistische behandeling die haar daar te beurt viel. Het werd een verhaal van oneerbare voorstellen, gemanipuleerde evaluaties en een personeelsdienst die weigerde in te grijpen.

De cijfers die Fowler aanhaalt, spreken boekdelen. Toen zij in 2015 bij Uber begon, was 25 procent van de ingenieurs er vrouwen, toen ze twee jaar later de deur achter zich dicht trok, bleef er daar nog amper 3 procent van over.

In de nasleep van haar getuigenis kwamen een hele reeks gelijkaardige verhalen naar boven over de doorgeslagen machocultuur. Een tiental managers moest ontslag nemen en het advocatenkantoor van voormalig Amerikaans minister van justitie Eric Holder kreeg de opdracht de interne werking door te lichten. Vorige week moest topman Eric Alexander opstappen. Hij bleek al maanden het - vertrouwelijke - medisch dossier rond te zeulen van een 26-jarige vrouw die eind 2014 in New Delhi verkracht werd door een Uber-chauffeur. De zaak leidde tot een tijdelijk Uber-verbod in de Indiase stad. Het stadsbestuur vond dat het bedrijf zijn chauffeurs onvoldoende screent.

In een poging het verhaal van de vrouw te ontkrachten startte Alexander een eigen onderzoek. Hij kwam in het bezit van haar medisch dossier, maar stond er niet bij stil dat dat een ongeoorloofde inbreuk op haar privacy was. Toen de zaak aan het licht kwam, moest Uber hem wel aan de deur zetten.

Nu dreigt het Uber-imago nog een forse deuk te krijgen. Verwacht wordt dat het bedrijf de conclusies van het onderzoek van Holder openbaar zal maken. En die zouden volgens anonieme bronnen in de Amerikaanse media vernietigend zijn. De raad van bestuur zat zondag zeven uur samen om de schade binnen de perken te houden. Dat daarbij slachtoffers zullen vallen, is nu al duidelijk. In het verleden slaagde Kalanick er steeds in de raad van bestuur naar zijn hand te zetten, dankzij de steun en de stemmen van zijn trouwe luitenants in die raad. Maar deze keer kunnen zij hem niet redden. De aandeelhouders van het bedrijf eisen steeds nadrukkelijker dat er orde op zaken wordt gesteld.

Emil Michael, Kalanicks rechterhand, is de eerste die moet gaan. Hij kwam al in opspraak toen hij een speciaal onderzoeksteam wou oprichten dat moest graven in het privéleven van journalisten die negatief over Uber schreven. Ook Kalanick lijkt deze crisis niet zonder kleerscheuren door te komen. Volgens de New York Times ligt het voorstel op tafel om hem drie maanden met verlof te sturen. Of en in welke hoedanigheid hij daarna kan terugkeren, is onzeker. Kalanick beleeft persoonlijk ook een woelige periode. Eind vorige maand stierf zijn moeder bij een bootongeval. Zijn vader ligt nog in het ziekenhuis. Een sabbatperiode zou hem niet slecht uitkomen.

Vrouwvriendelijke versie

Ondertussen wordt volop aan de vrouwvriendelijkheid van Uber gewerkt. De Filipijnse Wan Ling Martello, een hooggeplaatste manager bij Nestlé, werd aangesteld als onafhankelijk toezichthouder. Het bedrijf trok vorige week ook twee vrouwelijke managers aan. Frances Frei, een professor aan de Harvard Business School, zal zich bezighouden met strategie en leiderschap. De van Apple overkomende Bozoma Saint John wordt chief brand officer.

Ook als Uber deze week zonder al te grote schade doorkomt, blijven er donkere wolken boven het hoofdkwartier hangen. Het bedrijf is in een juridische strijd verwikkeld met Alphabet, het moederbedrijf van Google. Daar beschuldigen ze Uber ervan technologie voor zelfrijdende auto's van hen te hebben gestolen. Ook het gerecht zit achter Kalanick en co. aan. Uber-chauffeurs gebruiken in bepaalde steden waar de dienst verboden is een specifieke app om controleurs te ontlopen. Een illegale praktijk, die Uber een forse boete op kan leveren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234