Dinsdag 16/08/2022

Sint-Truiden en omgeving krijgen grootste Belgische windmolenpark op vasteland

Initiatiefnemer Electrabel:

Pal op de taalgrens verrijst binnenkort het grootste Belgische windmolenpark op het vasteland. De twintig turbines in en rond Sint-Truiden zullen 40.000 gezinnen van stroom voorzien.

Door Kris Hendrickx

SINT-TRUIDEN l Het park is een initiatief van Electrabel waarin drie Vlaamse en drie Waalse gemeenten participeren. De aankondiging komt er op een moment dat de windmolenmarkt een ware boom beleeft. Dit jaar groeit het aantal windmolens in Europa met 60 procent.

De windmolens worden gepland op het grondgebied van de gemeentes Landen, Sint-Truiden, Gingelom, Hannuit, Lincent en Hélécine. Gepland, want het project moet nog altijd de goedkeuring van de zes betrokken gemeenteraden krijgen.

De twintig turbines van telkens 2 of 3 megawatt moeten een totaal vermogen leveren van 40 tot 60 megawatt. Ter vergelijking: het totale Belgische energievermogen bedraagt 15.000 megawatt, een gascentrale levert al snel 400 megawatt. 's Werelds grootste offshore windmolenpark ten slotte, dat de volgende jaren voor de Belgische kust ontstaat, moet 300 MW leveren.

Het tot nog toe grootste windmolenpark op het land, onshore in het jargon, komt er in een van de weinige regio's in ons land die geschikt zijn voor zo'n park. "In België zit je nu eenmaal met geografische beperkingen", zegt Electrabelwoordvoerster Lut Van de Velde. "Vlaanderen is erg dichtbevolkt en je moet ook nog eens rekening houden met natuurgebieden en vogeltrekroutes. Het gebied dat we gekozen hebben, is niet enkel dunbevolkt, het heeft ook een erg gunstig windklimaat. De statistieken tonen dat het er vrij constant waait, maar ook niet té hard. In dat geval kunnen de windturbines immers niet werken."

Het valt op hoe het windmolenpark netjes over Vlaanderen en Wallonië verdeeld is. "Als er één ding is dat niet aan de taalgrens stopt, is het wel wind", weet de Truiense burgemeester Ludwig Vandenhove. De burgervader mocht tegelijk ondervinden dat de administratieve logica wel degelijk aan die taalgrens stopt. "Het meest logische zou zijn om met een intercommunale te participeren in het project. Maar Waalse én Vlaamse gemeenten in zo'n structuur integreren betekent een onontwarbaar juridisch kluwen. We werken dan maar via het autonome gemeentebedrijf van Sint-Truiden."

Windmolens mogen dan groene stroom leveren, de meeste Belgen zien ze liever niet in hun achtertuin verrijzen. "Tot nog toe is er geen protest gekomen", stelt Vandenhove. "Maar de precieze ligging is dan ook nog niet bekendgemaakt. De reacties zullen wellicht pas over een paar weken komen, als we daarover communiceren. In elk geval wordt zoveel mogelijk het tracé van de snelweg en de spoorlijnen gevolgd. De molens die niet langs die routes liggen, komen op landbouwgrond waar bijna niemand woont."

Als de gemeenten mee investeren in het project is dat niet alleen uit liefde voor het milieu. Ze hopen ook de gemeentekas te spijzen. "De liberalisering van de energiemarkt heeft de gemeenten flink wat geld gekost", legt de Landense burgemeester Chris Colsoul uit. "De dividenden van de netbeheerder zakken, de Eliaheffing is verdwenen. Dankzij de windmolens kunnen we dat gat weer wat vullen."

Het windmolenpark op de taalgrens wordt aangekondigd op een moment dat de internationale windmolenmarkt een ware boom beleeft. Gisteren nog kondigde de Nederlandse regering aan dat het land er de volgende jaren telkens twee- tot driehonderd molens zal bijkrijgen. "Vorig jaar steeg het aantal windmolens met 45 procent, dit jaar wordt zelfs 60 procent voorspeld", weet Filip Martens, directeur van C-Power, dat aan 's werelds grootste offshorepark timmert op de Thorntonbank voor de Belgische kust. "De vraag is zo groot dat de producenten niet kunnen volgen. Op een windturbine is het vandaag al achttien maanden wachten."

Het gebied dat we gekozen hebben, is niet enkel dunbevolkt, het heeft ook een erg gunstig windklimaat

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234