Vrijdag 19/08/2022

Slag onder de gordel

De internationale wielergemeenschap maakte zich, met de gepaste devotie, op voor de slopende Vlaamse heuvels, de gemeenste kasseien ter wereld en de enige bergen die dit land rijk is, tot ze gisteren een paar uppercuts op de toch al broze kin te verwerken kreeg. Amper leken de epo-perikelen uit de voorbije Tour de France een beetje verteerd en zouden de monumenten uit de wielersport de laatste slechte nasmaak doen verdwijnen of de dopingcarrousel tolt weer als nooit voorheen.

Richard Virenque wordt opnieuw door het Franse gerecht op de hielen gezeten en in één moeite werd Tourbaas Jean-Marie Leblanc voor ondervraging opgepakt en werd de voorzitter van de Franse wielerbond in staat van beschuldiging gesteld 'wegens het onvoldoende bestrijden van doping'.

Veel dichter bij ons bed leek gisteren een nieuwe dopingbom te ontploffen. Midden in het gezicht dan nog van de beste, duurste en grootste wielerploeg ter wereld. Mapei-QuickStep, dat wielergoden als Johan Museeuw, Michele Bartoli en Tom Steels op de indrukwekkende loonlijst heeft staan en er prat op gaat over de meest professionele medische staf van het hele peloton te beschikken, zou zich schuldig hebben gemaakt aan georganiseerd dopinggebruik. Meer zelfs, de bijna wetenschappelijk gestuurde formatie, geleid door een van de verstandigste managers uit het peloton, zou haar toevlucht hebben genomen tot het gebruik van een hopeloos gedateerd en bovendien bijna lakmoesgewijs opspoorbaar dopingproduct. Uiteindelijk bleek een verzorger die wat wou bijverdienen vijf amfetaminecapsules naar Italië te hebben gestuurd. Met zelden geziene ijver kwam het gerechtelijk apparaat in actie. Mediacoverage verzekerd en er werd dan ook op geen inspanning gekeken. Renners werden uit koers genomen en als criminelen te kijk gezet voor iedereen. Manager, dokter en verzorger werden zo opvallend mogelijk voor ondervraging weggebracht. Hotel Kennedy werd door een bataljon politiemensen hermetisch afgegrendeld. Het parket van Kortijk wou overduidelijk de gerechtelijke acties uit de voorbije Tour de France evenaren, zoniet overtreffen; duidelijk niet gehinderd door het feit dat vijf capsules amfetamines niet te vergelijken zijn met de rijdende epo-apotheek van Willy Voet destijds. Niet alleen wordt een wedstrijd waar sponsorbelangen en sportieve eer op het spel staan zomaar geliquideerd, bovendien worden topsporters in volle voorbereiding op de belangrijkste eendagswedstrijden van het seizoen door een overbodige en vooral overdreven actie bruut in hun concentratie gestoord. Natuurlijk moet het gerecht elk strafbaar feit onderzoeken, vanzelfsprekend is het handel drijven in dopingproducten streng verboden, maar het had allemaal wat discreter en met minder machtsvertoon kunnen gebeuren. Het peloton verdiende deze slag onder de gordel niet. Wielrennen blijft een van de meest veeleisende sporten en het spreekt voor zich dat ambitieuze jongens in bescherming moeten genomen worden tegen wat zo mooi medische begeleiding heet. Toch gebiedt enige realiteitszin te stellen dat ook in de toekomst elke boswachter met een overmacht van stropers zal te maken hebben en dat een verstandig en coherent antidopingbeleid waarvoor de politiek verantwoordelijken eindelijk maar eens de nodige middelen ter beschikking moeten stellen, oneindig veel meer uithaalt dan ondoordachte, wilde acties van een overjaarse would-be Elliot Ness.

Jules Hanot

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234