Vrijdag 07/10/2022

Slapende kinderen gedood? Het is maar hoe je het verkoopt

Vier dode Palestijnse jongens op een strand. Drie granaten op een VN-schooltje met zeker zestien onschuldige slachtoffers. Bij elke dramatische oorlogsdaad staat de Israëlische regeringswoordvoerder Mark Regev (1960) klaar om zijn land op CNN en BBC te verdedigen. Met flair en empathie slaagt hij erin om zo goed als onverdedigbaar geweld met woorden recht te trekken.

Onverstoorbaar. Stoïcijns. Charmant. Onvermurwbaar. Het zijn slechts enkele adjectieven waarmee de Israëlische regeringswoordvoerder Mark Regev omschreven wordt. Er zijn ook minder flatteuze typeringen. 'De propagandist van Israël', is er slechts één van. Regev is die rijzige man in onberispelijk pak die op internationale zenders als CNN en BBC alle mogelijke vragen over de Gaza-oorlog beantwoordt.

Wat daarbij opvalt, is dat dit pr-fenomeen zich op geen enkel moment uit zijn evenwicht laat brengen. Ook niet toen BBC-Channel 4-ankerman Jon Snow hem hard aanpakte toen bekend raakte dat bij een Israëlische aanval vier Palestijnse jongens waren omgekomen die op het strand aan het voetballen waren. "Mark Regev," stak Snow van wal, "hoe draagt het doden van kinderen op een strand bij tot de bescherming van Israëlische burgers?" Eén seconde leek Regev te aarzelen. Maar niet meer. "Het verhaal van de vier jongens is een tragedie", antwoordde hij. "Je kunt niet onbewogen naar die foto's kijken. Maar laat ons duidelijk zijn: het Israëlische leger viseert geen burgers en kinderen. Diegene die de granaten afvuurde, wist niet dat het om kinderen ging."

Hoe boos een journalist ook wordt, Snow blijft zijn tegenspeler met 'Sir' aanspreken en beleefdheidstermen gebruiken als 'I beg to disagree'.

Ook deze week, na het dodelijke bombardement op het VN-schooltje in Gaza-stad, bleef Regev standvastig. "Israël valt geen VN-gebouwen aan. (...) Maar in de directe nabijheid van de school waren terroristen op onze militairen aan het vuren. Ze brutaliseren VN-faciliteiten en veranderen ze in een oorlogszone. (...) Israël viseert op geen enkele manier burgers. We willen niet dat er ook maar één burger in de vuurlinie terechtkomt." Met 1.400 Palestijnse doden onder wie bijzonder veel burgers, lijkt Regev het onverdedigbare recht te trekken: met de juiste woorden, de juiste gelaatstrekken en de juiste intonatie.

Joden moeten sterk zijn

Dat Regev zelfs in de allermoeilijkste omstandigheden een bijna foutloos parcours aflegt, heeft deels met zijn afkomst en overtuiging te maken. Hij werd als Mark Freiberg geboren in het Australische Melbourne. Zijn vader is afkomstig uit Duitsland en overleefde de nazi's door als kind gedurende heel de oorlog onder te duiken. In een zeldzame persoonlijke ontboezeming vertelde Regev aan The Jewish Chronicleover het moment dat zijn vader hem een klasfoto van voor de oorlog toonde. "Zie je deze kinderen?", vroeg zijn vader hem. "Slechts drie van hen overleefden de oorlog."

Het was een moment dat diepe indruk maakte op Mark Regev: "U kunt zich voorstellen dat toen ik in het Israëlische leger ging, ik me zeer aangetrokken voelde door het idee dat de joden sterk moeten zijn en zichzelf moeten verdedigen."

Verder heeft Regevs professionalisme ook met zijn opleiding te maken. Hij studeert achtereenvolgens aan de universiteiten van Melbourne, Jeruzalem en Boston. Hij engageert zich voor de socialistische zionistische jeugd en werkt in een kibboets waar hij definitief voor de familienaam Regev kiest omdat hij liever niet met een Duitse naam door het leven wou gaan.

Hij werkt al sinds 1990 voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en is woordvoerder op de ambassades van Peking en Washington DC waar hij een uitgebreid netwerk van politici en journalisten opbouwde. In 2007 bereikt hij in zijn vak de top en wordt hij woordvoerder van toenmalig premier Ehud Olmert. Toen Benjamin Netanyahu aan het hoofd van de regering komt, is het een evidentie dat Regev als pr-meester zou aanblijven.

Maar het feit dat Regev zelfs op de meest onmogelijke vragen kan antwoorden, heeft ook te maken met de zeer doorgedreven communicatiestrategie van de Israëlische overheid die werd uitgetekend door de Amerikaanse expert Frank Luntz, een van de belangrijkste strategen van de Republikeinse partij. Luntz schreef voor de Israëlische regering een draaiboek dat eigenlijk geheim had moeten blijven, maar toch uitlekte op Newsweek Online. Officiële titel van Luntz' communicatiehandboek: The Israel project's 2009 Global Language Dictionary.

Basisprincipe van dit werk is dat pr-mensen als Regev vooral aandacht moeten hebben voor wat Amerikanen en Europeanen over Israël willen horen. Ze moeten ervoor zorgen dat Palestijnse eisen zoals het opheffen van de Israëlische bezetting zo weinig mogelijk aan bod komen.

Een advies dat in hoofdletters in het handboek staat en dezer dagen met de grootste nauwlettendheid wordt toegepast, is dat Israëlische woordvoerders nooit ofte nimmer minachtend mogen doen over het leed van Palestijnse burgerslachtoffers, zeker niet als het om vrouwen en kinderen gaat. "Keur nooit het bewust doden van kinderen en moeders goed." Zij die Israël van zulke wandaden beschuldigen moet assertief van antwoord worden gediend. "Toon empathie voor beide kanten", leest het document.

Simplistisch verhaal

Luntz suggereert zelfs een aantal standaardzinnen die woordvoerders op momenten van morele nood kunnen aanwenden. Een van die modelzinnen leest als volgt: "Ik voel mee met de Palestijnse moeders die kinderen hebben verloren. Geen enkele ouder mag het verdriet voelen dat gepaard gaat met het begraven van zijn eigen kind." Als het op het empathisch toepassen van deze handleiding aankomt, is Mark Regev de allerbeste leerling van de klas.

Ook expert Dries Lesage van de Universiteit Gent geeft toe dat Regev het zeer goed doet. "Technisch valt er weinig op zijn werk aan te merken. Maar heel bewust vertelt Regev natuurlijk een erg beperkt en simplistisch verhaal. 'Hamas vuur raketten op ons af en wij hebben het recht op zelfverdediging.'"

"Hij hoedt zich ervoor om het echte, meer complexe verhaal te vertellen want dan wordt het natuurlijk veel moeilijker om Israël te verdedigen. Vanaf het moment dat Regev over de illegale nederzettingen zou moeten praten en over de illegale bezetting van Palestijnse gebieden, zou hij het veel moeilijker hebben. Maar het merendeel van de Westerse politici en journalisten blijven Regevs simplistische verhaal slikken. Ze onthouden zich van kritiek en dat zorgt er dan weer voor dat Israël ongestoord verder kan gaan met zijn dodelijke militaire campagne."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234