Vrijdag 30/09/2022

Voor u uitgelegdSneltesten

Sneltesten vanaf vandaag te koop bij de apotheker: zoveel kosten ze, en zo moet je ze gebruiken

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Alle inwoners van ons land kunnen vanaf vandaag 6 april de eerste zelftesten kopen bij de apotheker. En bedrijven kunnen tot 1 mei gratis sneltests bestellen bij de federale overheid om personeelsleden die niet kunnen thuiswerken twee keer per week te testen. Waarvoor dienen ze? Hoe werken ze en hoe betrouwbaar zijn ze? En hoeveel zal u betalen? We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Astrid Roelandt en Tom Antonissen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kon het vorige week niet genoeg benadrukken: zijn ‘teststrategie 2.0’ dient niet om wat lakser met de regels om te gaan.

De bedoeling is wel om een sprintje te trekken en het aantal besmettingen zoveel mogelijk de kop in te drukken richting 1 mei, door massaal te gaan testen. Maar alleen preventief, zo beklemtoont hij. Wie symptomen heeft of een risicovol contact had, moet zich nog steeds laten testen via de reguliere weg: via de huisarts of het testcentrum. “De PCR-test blijft de betrouwbaarste test en ons land kan er tot 150.000 per dag analyseren”, aldus coronacommissaris Pedro Facon. Het resultaat heb je binnen de 24 uur.

Vanaf 6 april eerste zelftesten in de apotheek

Bedoeling? Niet om als toegangsticket te gebruiken, zo maakte Vandenbroucke meteen duidelijk. Wél om er zo zeker mogelijk van te zijn dat je niemand anders besmet - wanneer je bijvoorbeeld je oudere knuffelcontact bezoekt of vervoert. Ook hier heb je je resultaat binnen het kwartier.

Wie mag de test afnemen? Zoals het woord zegt: elke persoon ouder dan 12 jaar mag de test bij zichzelf afnemen. Bij kinderen moet de test afgenomen worden door een volwassene.

Wanneer? De eerste leveringen zullen vanaf 6 april beschikbaar zijn bij de apotheker.

Kostprijs? Mensen die via de ziekteverzekering recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, zo’n twee miljoen Belgen, betalen 1 euro remgeld. Die terugbetalingsregeling moet op 12 april rond zijn. De anderen mogen volgens adjunct-coronacommissaris Carole Schirvel rekenen op zo’n 7 à 8 euro per test.

Welke zelftesten zijn er beschikbaar? Momenteel is er nog maar één test, die van Roche, goedgekeurd om verkocht te worden in de apotheek. “Maar andere testen kunnen snel volgen als hun dossiers volledig zijn”, verduidelijkt Schirvel.

Hoe betrouwbaar zijn ze? Bij goed gebruik van zelftesten zou er een betrouwbaarheid zijn van ongeveer 80 procent. Maar de test kan ook een vals positief resultaat geven. Ook bij warm of koud weer presteren de tests niet meer optimaal.

Hoeveel tests mag je kopen per persoon? Personen die gebruik maken van de verhoogde tegemoetkoming mogen maximaal 2 testen per gezinslid per week kopen. Voor de anderen geldt geen aankooplimiet. “Maar we verwachten hier geen problemen”, aldus Schirvel.

Wat als je positief test? Dan moet je uiteindelijk toch naar de dokter of een testcentrum, om een PCR-test te laten afnemen. De zelftest is namelijk de minst betrouwbare.

Coronacommissaris Pedro Facon. Beeld BELGA
Coronacommissaris Pedro Facon.Beeld BELGA

Ruim 1 miljoen gratis sneltesten voor bedrijven

Bedoeling? Hiermee kunnen bedrijven het personeel dat niet thuis kan werken twee keer per week testen. Een bedrijf krijgt dus maximaal 8 testen per personeelslid. Werknemers kunnen niet verplicht worden om zich te laten testen: het blijft vrijwillig. Het resultaat heb je binnen het kwartier.

Wie mag de test afnemen? Snelle antigeentesten mogen volgens de huidige wetgeving alleen door geschoold medisch personeel worden afgenomen. “Zorgpersoneel, ambulanciers, apothekers, kinesisten, opgeleide vrijwilligers van Het Rode Kruis, logopedisten, vroedvrouwen, laatstejaarsstudenten verpleegkunde enzovoort”, aldus Vandenbroucke.” Niet alleen de bedrijfsarts, dus.

Kostprijs? De federale overheid stelt de tests tot 1 mei gratis ter beschikking van de bedrijven, zolang de voorraad strekt.

Hoe vraag je die testen aan als bedrijf? “Bedrijven moeten dat via de bedrijfsarts zo snel mogelijk kenbaar maken aan de overheid”, aldus Vandenbroucke. Kleine zelfstandigen die geen bedrijfsarts hebben, kunnen dit aanvragen via hun externe arbeidsgeneeskundige dienst, bijvoorbeeld Liantis, Mensura of Securex.

Hoeveel tests heeft België te verdelen? Volgens Vandenbroucke heeft de overheid momenteel zo’n 570.000 stuks in stock en zijn er nog een half miljoen op komst.

Wat als je positief test? Een snelle antigeentest afgenomen door een zorgverlener hoeft niet nog eens bevestigd te worden met een PCR-test. Het resultaat geldt als voldoende betrouwbaar.

Hoe werkt een zelftest? Paar keer ronddraaien in je neus, kwartiertje wachten en je weet resultaat

Met de antigeen zelftest kan je volledig zelf aan de slag. Net als bij de klassieke PCR-test moet een wattenstaafje in de neus. Omdat dit met z’n 2,5 centimeter korter is dan in het testcentrum of bij de dokter, moet het normaal gesproken lukken het zelf enkele keren rond te draaien.

Vervolgens gaat het staafje in een buisje met vloeistof, waarvan je enkele druppels op een testplaatje mikt. De uitslag is al na een kwartier af te lezen, zonder dat daar dus een labo aan te pas moet komen.

Een positief resultaat is betrouwbaar. Maar wie negatief test, is toch niet volledig zeker niet besmet te zijn. Vooral als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn, zoals helemaal in het begin van de infectie, geeft de antigeentest vaak een vals negatief resultaat. Als het resultaat negatief is, moet je je nog steeds houden aan de bestaande regels.

Wat moet je doen als de uitslag positief is? Het koninklijk besluit dat de verkoop toestaat, stelt duidelijk dat je na een positief resultaat een huisarts moet contacteren. Een meer betrouwbare PCR-test in een testcentrum volgt dan, om de uitslag te bevestigen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234