Zondag 02/10/2022

'Socialisten, daal van uw ideologische berg af'

Meedoen met VB-overloper Karim Van Overmeire (N-VA)? Kopvrouw Ann Van de Steen overtuigde sp.a Aalst om 'ja' te antwoorden. 'Ik herken elke verdoken racist meteen. Vertrouw me.'

De partijtop, de vakbond en drie van de zeven verkozenen in de Ajuinenstad: allemaal stelden ze een veto tegen meerderheidsdeelname. En allemaal staan ze voor schut. De gedachte dat een auteur van het 70 puntenplan schepen van Integratie wordt, is blijkbaar geen dolk door ieder links hart. Kozen de Aalsterse socialisten voor posten en tegen principes? "Ik ben geen postenpakster, noch een naïeve kip", benadrukt Van de Steen, die zichzelf opvolgt als schepen voor Openbare Werken. "Bruno Tobback mag mij altijd bellen. Aalst heeft de socialisten nodig."

U stapt in een coalitie met N-VA en CD&V, waarin sp.a de facto overbodig is. Dat lijkt om de posten te gaan?

Van de Steen: "Kijk: we verloren een zetel op 14 oktober. Van acht naar zeven. Veel sp.a-afdelingen doen een stuk slechter. Mijn voorkeurstemmen waren ook mooi. Maar ik wil niet opscheppen. De kiezer vroeg ons gewoon om verder te doen. Iedereen van buitenaf bekijkt deze coalitie als een groep rechtse rakkers. Maar ik ben geen rechtse madame. Mijn CD&V-collega's evenmin."

In uw raamakkoord staat nochtans: uitkeringen worden beperkt tot het wettelijke minimum.

"We gaan hulpbehoevenden niet letterlijk in de kou laten staan. Maar anderzijds willen we uitkeringen en premies wel correcter verdelen. De profiteurs moeten eruit. Luister naar de mensen op straat. Vaak beginnen ze met 'Ik ben geen racist, maar...' En dan komt het. Iedereen kent de indianenverhalen. Ook socialisten moeten durven ingrijpen. Het is gemakkelijk om altijd vast te houden aan ideologie en dogma's. Maar dat heeft sp.a veel stemmen gekost. Schrijf maar: 'socialisten, daal van uw ideologische berg af.'"

Geldt dat ook voor de nieuwe 'vreemdelingenpolitie' in Aalst?

"Zeker. Als je tenminste dat etiket weggooit. Eén: zo'n politiecel bestaat vandaag al. Twee: we willen die cel uitbouwen zoals in Mechelen. Ik herhaal: zoals in de thuisstad van de vorige sp.a-partijvoorzitster Caroline Gennez. Vanwaar die hysterie dan? Het wordt geen semi-Gestapo."

Karim Van Overmeire wordt wel uw collega? De gewezen huisideoloog van Vlaams Blok/Belang die voortaan over integratie beslist.

"Ik geloof dat Karim afstand heeft genomen van zijn verleden. De achterdocht slaat ook door. Als assisenadvocaat verdedig ik dagelijks mensen die een moord begingen. Als de dader zegt dat hij oprecht spijt heeft, moet je hem dan geloven? Of altijd blijven doorvragen? Als de dader geen spijt heeft, is het ook niet goed."

"Ik heb een nicht met een kleurtje. Ze vertelt mij hoe ze gepest wordt op school. Vreselijk. Voor mij is elke blanke, gele of gestreepte gelijk. Dat weet Karim. Ik had me sowieso voorgenomen om waakzaam te zijn. Voor alle heisa begon. Aalst krijgt geen extreem rechtse schepen in schaapsvacht. Ik herken een verdoken racist meteen. Vertrouw me. Overigens, Karim behoort ook tot de coalitie in het Vlaams Parlement. Ik hoorde nog geen klachten van mijn collega's daar. Bij mijn weten hoeft 'de VB-overloper' er niet in een glazen hokje te zitten en door een parlofoon te spreken."

Hoe hebt u die stemming over de deelname gewonnen? Iedereen leek tegen, alle partijtenoren incluis.

"Ik kreeg ook positieve telefoontjes van zwaargewichten. Welke? Dat vertel ik niet. Maar die insinuaties dat ik stadsambtenaren optrommelde, zelfs zonder partijkaart, zijn flauwekul. Alles is dubbel gecheckt. Heel wat vakbondsmannen stemden trouwens voor."

U hebt toch gelobbyd? Uw politieke carrière werd gemaakt of gekraakt.

"Ik heb een emotionele speech gegeven. Die sloeg aan ja, het was muisstil achteraf. Ik weet niet of een 'njet' voor de meerderheid mijn carrière had beëindigd. Misschien heeft de kritiek van buitenaf wel alles bepaald. Aalstenaren zijn een eigenzinnig volk."

Ondervoorzitster Joke Quintens (sp.a) tweette na de stemming 'Schaamte @sp.a Aalst'.

"Dat deed pijn. De beste stuurlui staan in Limburg zeker? Al zeg ik liever: op de boot kan je ook nog sturen."

Uw partijtop lijkt klaar te staan om bij de eerste uitschuiver af te rekenen.

"Ik vind het vreemd dat ik van Bruno (Tobback, JVH) nog geen bericht kreeg. Ik zou het hem en alle anderen graag uitleggen. Maar ik verwacht dat het goedkomt. Ik ga alvast binnenkort naar het visiecongres... Ik kreeg toch nog een uitnodiging. Een goed teken. (lacht)"

Een medewerkster belt. Ze vraagt of Van de Steen wil reageren op een persbericht waarin minister Freya Van den Bossche de aanstelling van Karim Van Overmeire "een provocatie" noemt. "Neen, ik ga niets zeggen. Het gehakketak blijft anders maar duren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234