Woensdag 06/07/2022

Soloworks

Tom Plischke

De Duitse danser en choreograaf Tom Plischke (°1971) behoort tot de eerste lichting studenten die afstudeerde aan P.A.R.T.S., de dansopleiding van Anne Teresa De Keersmaeker. Zijn choreografisch werk situeert zich op het raakvlak tussen dans, performance en nieuwe media. Erotiek, anatomie en jeugdigheid vormen zijn centrale thema's. Het lichaam is voor Plischke nooit abstract maar draagt steeds een geschiedenis mee. Het programma 'Soloworks' omvat drie solo's: Alice Chauchat danst 'Demgegenüber Borniertheit', Plischke zelf staat op het toneel in 'Fleur' en 'L'homme A SORTIR AVEC son corps'.

Soloworks door Tom Plischke. Op vrijdag 17 december om 20.30 uur in de Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel. Kaarten 250 frank (6,20 euro). Reserveren op tel. 02/513.82.90.

Ne stamp is gene kus, dus ...

Kunstencentrum Vooruit, Gent

Het Brusselse Los Cojones del Toro heeft steeds een voorkeur gehad voor lichtjes baldadige producties waarin verschillende kunstdisciplines met elkaar in dialoog treden. In 'Ne stamp is gene kus, dus ...' schetst actrice en schrijfster Caroline Rottier het beeld van een huwelijksleven. Het geluk tussen een man en een vrouw is zoek. Wanneer ze een poging ondernemen om door huwelijkstherapie hun relatie nieuw leven in te blazen, wordt de sfeer er alleen maar grimmiger op. Keer op keer verrassen ze elkaar met onvoorzien gedrag. Naast Rottier staat Arnaud Jacobs op het toneel die ditmaal niet alleen speelt, maar ook danst. Voor de muziek tekent Marc Wetzels, voor de video Alexis Destoop.

Ne stamp is gene kus, dus ... door Los Cojones del Toro. Première vanavond om 20 uur in Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent. Ook op vrijdag 17 december. Kaarten 300 en 400 frank (7,44 en 9,92 euro). Reserveren op tel. 09/267.28.28. Nadien van 21 tot 23 december om 20.30 uur in De Kriekelaar, Gallaitstraat 86, 1030 Brussel (tel. 02/245.75.22).

Forced Entertainment

Monty, Antwerpen

In het kader van TussenSTANd nodigt tg. STAN vrienden en verwanten uit. Het Engelse Forced Entertainment mocht niet op de afspraak ontbreken. Sinds 1984 wordt het kunstenaarsensemble uit Sheffield beschouwd als het meest vooraanstaande Britse experimentele theatergezelschap. Hun voorstellingen combineren theater, installaties en plastische kunst, digitale media, film en video. In de Antwerpse Monty toont Forced Entertainment twee producties die internationaal tot heuse hits zijn uitgegroeid. 'Quizoola!' is een vragenmarathon. Zes uur lang speelt zich op verschillende plekken in het theater een confrontatie af tussen twee toneelspelers. Het enige wat op papier staat, is een lijst met tweeduizend vragen. De antwoorden worden ter plekke geïmproviseerd en zijn soms wel, soms niet waar. Forced Entertainment wordt in de Monty aangevuld met spelers van STAN. 'Decade', de tweede voorstelling, maakte het Britse ensemble in 1994 ter gelegenheid van zijn tienjarig bestaan. Citaten uit eigen stukken en documentair tekst- en fotomateriaal wisselen elkaar af. Het resultaat is een autobiografie van het gezelschap tegen de achtergrond van het snel veranderende Groot-Brittannië ten tijde van Margaret Thatcher en John Major.

Forced Entertainment. Quizoola! speelt op vrijdag 17 december om 18 uur, Decade op zaterdag 18 december om 20.30 uur in Monty, Montignystraat 3, 2018 Antwerpen. Kaarten 250 en 350 frank (6,20 en 8,68 euro). Reserveren op tel. 03/238.64.97.

De contrabas

De Illusie, Oostende

Het Oost-Vlaamse theatergezelschap Le Mal du Siècle heeft reeds verschillende levens achter de rug. Momenteel bestaat de kern uit de acteurs-regisseurs Walter De Groote en Joris Van Dael. 'De contrabas' (1980) is een monoloog van de Duitse auteur Patrick Süskind, die vooral bekendheid geniet dankzij de roman Het parfum. Een man vertelt honderduit over zijn favoriete instrument, de contrabas, over muziek in het algemeen, over Schubert. Gaandeweg komt hij tot steeds persoonlijker beschouwingen en blijkt hoe eenzaam hij wel is. Te meer omdat zijn liefde voor een jonge sopraan onbeantwoord blijft. Zijn instrument is zijn obsessie: geliefde, vriend, vijand en sta-in-de-weg terzelfdertijd. De Groote speelt, Van Dael regisseert.

De contrabas door Le Mal du Siècle. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 december om 20.30 uur in De Illusie, Graaf De Smet de Naeyerlaan 19, 8000 Oostende. Reserveren op tel. 059/50.70.40. Nadien op tournee.

Maatschappij Discordia

STUC, Leuven

Na de Antwerpse Monty vorige maand zet nu ook het Leuvense STUC zijn deuren open voor Maatschappij Discordia, de nog steeds hyperactieve peetvader van een hele generatie theatermakers als tg. STAN, Dood Paard, 't Barre Land en de Roovers. Sinds begin jaren tachtig voert het Amsterdamse collectief een onderzoek "naar het wezen van de teksten en de ruimere maatschappelijk relevante context". Naast een aantal verrassingen staan in Leuven een oude en een nieuwe voorstelling op het programma: 'Kras' van de Nederlandse schrijfster Judith Herzberg (1934), een stuk dat Discordia meer dan tien jaar geleden voor het eerst bracht en dat nu in een ander kleedje is gestoken met de leden van 't Barre Land, en 'Je me souviens' naar de Franse auteur Georges Perec (1936-1982).

Maatschappij Discordia. 'Kras' speelt van maandag 20 tot woensdag 22 december, en 'Je me souviens' op donderdag 23 december, telkens om 20.30 uur, in het Arenberginstituut, Naamsestraat 96, 3000 Leuven. Per avond worden andere tekstfragmenten bijgevoegd. Kaarten 200 tot 350 frank (4,96 tot 8,68 euro). Reserveren op tel. 016/20.81.33 (STUC).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234