Maandag 03/10/2022

SOMA Antwerpen

Maison Bru. Domaine de Manville. Arsenic. Een restaurant in Colombia. Nuance. Silverspoon. Fleur de Sel. Sōma. Het lijken wel de omzwervingen van Odysseus. Voor Adriana Zafiris en Frederic Chastro is het de weg naar een eigen restaurant in Antwerpen, uitgestippeld door hun dubbele nationaliteiten: zij is Belgisch-Grieks, hij Frans-Colombiaans. Sōma is een quatre mains-restaurant voor 16 personen waar de chefs afwisselend de zaal intrekken. Op de kaart zien we bij de voor- (20 euro), hoofd- (30 euro) en nagerechten (10 euro) telkens vier keuzes staan. Nog voor we het menu uitgelezen krijgen, is er de frisse verschijning van Adriana. Ze vertelt opgewekt over de werkwijze - aan elk gerecht kookt ze samen met Frederic - en de filosofie van Sōma: "Hier kom je om te genieten met al je zintuigen."

Genieten doen we alvast van de intiem ingerichte huiskamer. Open vensters met daarvoor kamerhoge gordijnen, verweerde spiegels, serene verlichtingsarmaturen en een strak ingerichte keuken waar rustig maar gefocust wordt doorgewerkt.

Als aperitief mogen we onze tanden zetten in à la minute versneden serrano, Tête de Moine met mosterdpoeder en een verse brioche met gezouten boter. De eerste gerechten worden ingezet door Frederic. Ik krijg gemarineerde sardines in het groen voorgezet. De sardines zijn opgewerkt met citroen, olijf, ansjovis, Colombiaanse chimichurri en worden aan tafel gerookt. Ik proef sappige visjes met zoute en kruidige toetsen. Intussen proeft eetgenoot Jens van zijn gravad forel in een bouillon met radijs en zuring. Geen allemansvriend door de overheersende citrus, maar een intrigerend gerecht.

Uit de hoofdgerechten die Adriana voor ons overloopt, kies ik een risotto van krab; Jens zwicht voor een gerecht met tarbot, gebrande venkel en Griekse kritharaki. In zijn kommetje zit smeuïge 'rijstpasta' afgewerkt met amandelschaafjes; ook mijn bijgerechtje met rauwe asperges zorgt voor een spannend textuurcontrast met de intense risotto. De desserts zijn van eenzelfde niveau: bij een mille-feuille à la Sōma komen passievrucht en een glazuurtje van kletskop piepen en om de clafoutis van Jens te verfrissen, is er sorbet van bergamot.

In Sōma hoef je geen Griekse of Colombiaanse specialiteiten te verwachten, maar een klassieke Franse keuken (in wijnen, cuissons en sauzen) die vernieuwend wordt gekruid met producten uit de thuislanden van Adriana en Frederic. Evenwichtig en subtiel: dit jonge duotalent kan ouderwets goed koken.

Info

Wolstraat 33, Antwerpen, 03 290 04 03, soma.restaurant

Buurt

Het Conscienceplein is zowel overdag als 's avonds een levendige buurt met antiekzaken, boekhandels, galerijen, koffiehuizen en cafés.

Service

Als gast word je echt in de watten gelegd. Adriana en Frederic vragen na elk gerecht wat je ervan vond.

Bestek

Smid Dimitri Turcott van Studio Blade inspireerde zijn ontwerp op Japanse avonturiersmessen.

Digestief

Ik was meer gecharmeerd door de digestiefkaart (Chartreuse!) dan door de beperkte, 100 procent Franse wijnkaart.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234