Maandag 26/09/2022

SP voert druk op 'verantwoordelijken' op

Iedereen die in het rapport van de commissie-Dutroux wordt vermeld, moet vrijwillig een stap opzijzetten, vindt waarnemend SP-voorzitter Fred Erdman. Andere partijen binnen de meerderheid willen zich niet wagen aan een rondje namen noemen

Brussel.

Eigen berichtgeving

SP-fractieleider Louis Vanvelthoven vroeg al tijdens het kamerdebat van dinsdag dat de in het eerste rapport van de commissie-Dutroux vernoemde "verantwoordelijken" hun conclusies zouden trekken. Tijdens diverse interviews maakte Erdman gisteren duidelijk dat dit een officieel partijstandpunt is.

Erdman wou geen "inventaris van namen maken", maar sprak niet tegen dat Europees rechter Melchior Wathelet op het lijstje staat. Dat kan maar moeilijk verwondering wekken omdat de PSC'er in het verslag een 'eervolle' vermelding krijgt. In verband met de vervroegde vrijlating van Marc Dutroux was de commissie van oordeel dat 'de verantwoordelijkheid van (...) de heer Wathelet in aanmerking te nemen valt'.

Het commissieverslag geeft ook nog andere namen van blunderende politiemensen en magistraten. Bij de magistratuur zijn dat onderzoeksrechter Doutrèwe (dossier Julie en Melissa), Brussels procureur-generaal André Vanoudenhove ('gebrek aan controle en leiding' in het dossier Loubna, overigens wordt de rol van de Brusselse procureur-generaal in het Di Rupo-verhaal niet vergeten), procureur Benoit Dejemeppe ('voldoet niet aan de vereisten om zijn corps te leiden', dossier Loubna). Maar ook een aantal rijkswachters kwamen serieus in opspraak. Majoor Decraene en kolonel Berckmoes van het Centraal Bureau voor Opsporingen zijn daarbij de hoogsten in rang.

Ook zij die bij de recente ontsnapping van Marc Dutroux in de fout gingen moeten aan de kant gaan staan, meent Erdman. Het lopende onderzoek van Luiks procureur-generaal Anne Thily - dat op verzoek van minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback en minister van Justitie Tony Van Parys (CVP) vrijdag klaar moet zijn - moet aangeven om wie het gaat.

Overigens wordt in Neufchâteau pas volgende week de ontsnapping van Marc Dutroux gereconstrueerd. Het onderzoek naar de ontsnapping is aan twee leden van het Comité P toevertrouwd. Het parket van Neufchâteau heeft immers geen gerechtelijke politie en kon het onderzoek uiteraard onmogelijk door de rijkswacht laten doen omdat dit korps zelf in het geding is. De resultaten van het onderzoek van het Comité P en het eindverslag van onderzoeksrechter Langlois worden ten vroegste over een maand verwacht. De onderzoeksrechter heeft duidelijk te verstaan gegeven dat hij zich door anderen geen tijdschema laat opdringen.

Politiek kan de SP na het ontslag van de luitenant-generaal van de rijkswacht, Deridder, wat verder gaan dan de overige partijen. "Haar deel van het contract is vervuld," heet het in regeringskringen. Bij de CVP houdt men zich daarom wat meer op de vlakte. Het betekent echter niet dat de CVP het oneens is met haar coalitiepartner. De partij vindt het raadzamer dat er niet te veel namen worden geciteerd. CVP-voorzitter Marc Van Peel denkt dat zoiets het de mensen in kwestie alleen maar moeilijker maakt om een stap opzij te zetten.

Binnen de regering wordt een meer diplomatiek taalgebruik aangehouden. Het heikele punt blijft dat men de betrokken personen niet kan dwingen om een stap opzij te zetten. Het vernoemen van namen kan dan als een resultaatverbintenis worden beschouwd. Tobback zelf ziet in ieder geval geen reden waarom Wathelet moet opstappen. Toch wordt er steeds meer spijt betoond over de verlenging van zijn mandaat bij het Europees Hof.

(BBR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234