Dinsdag 27/09/2022

Spaanse grootstad ontwikkelt eigen 'smart' besturingssysteem en brengt Brussel op ideeën

Technologische oplossingen om steden 'slimmer' te maken groeien in het wilde weg. In Barcelona hebben ze daar een oplossing voor: de stad bouwt een eigen besturingssysteem, zoals Windows op de pc, dat alle voorzieningen koppelt. Brussels staatssecretaris Bianca Debaets stak haar licht op. Ronald Meeus

Een inwoner van Barcelona die al een beetje op jaren is, zal nooit meer wegkwijnen in vereenzaming: met het Vincles-project van de lokale overheid krijgen oudere inwoners van de stad een eigen sociaal netwerk op miniatuurformaat, waarmee ze via een tablet constant in verbinding kunnen staan met een team van vertrouwenspersonen en zorgverleners, waarmee ze zelfs kunnen communiceren via videoconferencing. Het is slechts één voorbeeld van de vele slimme stadsdiensten die de Spaanse grootstad heeft uitgebouwd, en waarbij technologie wordt gebruikt om het leven van de inwoners aangenamer te maken.

Een ander voorbeeld is een netwerk van zo'n 20.000 sensoren die op de nutsinfrastructuur in en onder de stad werden geïnstalleerd, en die dagelijks meer dan drie miljoen gegevens uitbraken: data waarmee de toekomstige consumptie van energie kan worden voorspeld en de toevoer ervan dus ook fors kan worden verminderd op dalmomenten.

Alle transportsystemen in de stad, van bussen en trams tot taxi's en het openbaar vervoer, delen hun data met elkaar, zodat altijd de snelste route door de stad kan worden uitgestippeld. Een sensorsysteem leidt automobilisten naar vrije parkeerplaatsen, en met de zoek-app kunnen ze daar meteen ook voor betalen.

De straatverlichting wordt automatisch gedimd wanneer decibelsensoren aangeven dat er geen volk in de straat loopt.

En inwoners krijgen toegang tot de meeste van die diensten via een netwerk van duizend draadloze internetstations dat zo'n 750.000 gratis internetconnecties per maand opzet.

Niet toevallig voert Barcelona vandaag de wereldwijde rangschikking der smart cities aan. En terwijl het aanbod aan slimme stadsdiensten nog groeit, maakt het stadsbestuur zich op voor een cruciale volgende stap: het heeft 1,3 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van CityOS, een besturingssysteem dat alle bestaande en toekomstige smart city-diensten aan elkaar rijgt. "Informatica, water, energie, mobiliteit, natuur: alle systemen die een invloed hebben op het leven van de inwoner, worden binnenkort door één systeem gevolgd", zegt Antonio Carol, directeur telecommunicatie bij het Barcelonese stadsbestuur. "Het houdt gegevens bij van alles wat er gebeurt. En het biedt een platform waarop toekomstige diensten kunnen worden gebouwd."

Geen loket meer

Het project kwam in ieder geval op de radar van Brussels staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets (CD&V). Die wil van onze hoofdstad een van de 'slimmere' steden in Europa maken, en trok daarvoor op missie naar Barcelona, om zichzelf en haar kabinet bij te spijkeren over alles wat een stad als Barcelona - en dus ook Brussel - 'smart' kan maken.

"Veel dingen hebben we al, maar we brengen ze misschien niet genoeg onder de aandacht", zegt Debaets. "Kijk bijvoorbeeld naar de Fix My Street-app, waarmee inwoners snel kunnen aangeven dat er iets moet worden hersteld in hun straat, zonder dat ze daarvoor van het ene gemeenteloket naar het andere moeten hollen. Wat we wél missen, en wat ik meeneem uit dit bezoek, is een centraal systeem dat al die diensten, en de data die ze opleveren, bij elkaar brengt. Dat wil ik ook voor Brussel: het zal in ieder geval deel uitmaken van het budget voor slimme stadsdiensten, waarover volgend jaar zal worden gestemd."

De volgende vraag is dan ook: wie gaat dat bouwen? Het CityOS in Barcelona wordt ontwikkeld door een consortium van bedrijven dat wordt geleid door de Amerikaanse consultancyreus Accenture, het Spaanse telecombedrijf Tellnex Telecom en de Franse nutsgroep Engie, maar voorts een potpourri is van grotere bedrijven en lokale kmo's en start-ups. Als er in Brussel (en andere Belgische steden) zo'n centraal besturingssysteem moet worden ontwikkeld, is dat ook de beste oplossing, denkt Ingrid Reynaert, projectmanager smart cities bij technologiefederatie Agoria.

"Er moet een ecosysteem zijn, waarin de grote jongens zich bekommeren om de infrastructuur en de integratie van verschillende systemen, en start-ups daar vervolgens nieuwe diensten op bouwen. En dat is moeilijk om op te zetten: niet alleen moeten de informaticasystemen van alle Brusselse gemeenten met elkaar worden geïntegreerd, er zijn ook veel verschillende bedrijven bezig, die allemaal hun eigen filosofie op de slimme stad hebben. Die mentaliteit is nog erg moeilijk te doorbreken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234