Donderdag 20/01/2022

Spaarboekjes zijn door de lage inflatie niet per se een waardeloze belegging, oordelen experts

Rijke Belgen kunnen aan de slag met allerlei beleggingsproducten om hun geld te laten renderen. Die luxe heeft de gewone spaarder doorgaans niet. Massaal veel Belgen parkeren hun centen vandaag noodgedwongen op spaarboekjes die zo goed als niets opbrengen.

Arme Belgische spaarder, hij heeft dezer dagen echt wel bitter weinig om vrolijk van te worden. Spaar- en zichtrekeningen brengen vaak minder op dan de inflatie hem kost en alternatieven zoals kasbons leveren amper wat meer op. 2,20 procent, dat is op dit moment de hoogste rente die uit de brand te slepen is op een spaarboekje.

"Dat is niet veel, maar de situatie is minder dramatisch dan ze op het eerste gezicht lijkt", zegt Kristof De Paepe van spaargids.be. "De inflatie is op dit moment laag(in de eurozone daalde de inflatie in september tot 1,1%, DS), waardoor de spaarboekjes in verhouding iets meer opbrengen. Dat relativeert het beeld toch. Toen vroeger spaarboekjes rentes haalden van 6 procent lag de inflatie dicht in de buurt daarvan. En ook toen werd geklaagd dat spaarboekjes netto veel te weinig opbrachten. Mensen vergeten dat nogal vlug. Het werkelijke verlies voor de spaarder blijft vandaag beperkt."

Toch was de situatie de voorbije jaren vaak anders, en doken spaarrentes meer dan eens onder de inflatiegrens. Krijgt de gewone spaarder op die manier niet onrechtstreeks de rekening van de financiële crisis gepresenteerd? "Voor een stuk is dat zo. De Europese Centrale Bank houdt door de moeilijke economische situatie de rentes laag om de consumptie aan te wakkeren en bedrijven de kans te geven om tegen lage rentes te lenen. Voor de banken is de rentevoet van de ECB dan weer een belangrijk referentiepunt, waardoor zij de rentevoeten laag houden. Die situatie houdt nu al enkele jaren aan. Maar nogmaals: op dit moment is de inflatie heel laag en is de schade voor de gewone spaarder echt beperkt. Wie een beetje de situatie volgt, vindt makkelijk een spaarrekening die meer opbrengt."

Dat is meteen ook de belangrijkste raad die De Paepe spaarders kan geven: "Vergelijk de verschillende spaarrentes zoveel mogelijk. Om het half jaar, als het kan. Zoals je dat ook doet met energietarieven. Vandaag staat de rente hoog bij bank A, morgen is dat bij bank B. Als je dat goed opvolgt, blijft een spaarboekje een vrij aantrekkelijk product. De aantrekkelijkste rentevoeten zijn bij de kleinere banken te vinden. In vergelijking met sommige spaarproducten van grootbanken ligt de rentevoet bij hen drie keer hoger(zie grafiek, DS). Zeker voor wie een aanzienlijk kapitaal opzij wil zetten, is dat toch een significant verschil. Al moet je natuurlijk ook kijken naar de depositogarantie. Als je een spaarrekening opent bij Rabobank en er zou iets fout lopen - waar het voor alle duidellijkheid niet naar uit ziet, volgens mij - dan moet je voor je depositiegarantie aankloppen bij de Nederlandse instanties. In het geval van een rekening bij Deutsche Bank zijn dat de Duitse instanties. Met het recente verleden in gedachten is dat niet onbelangrijk."

Kleine banken

Probleem is dat het gros van de spaarders te weinig vergelijkt, veel te weinig zelfs. "Dat is het probleem inderdaad. Er staan miljarden euro's geparkeerd op spaarboekjes bij grootbanken, waar de rentevoeten echt extreem laag zijn. 0,70 procent, dat ligt ver onder de inflatie, en die is op zich al heel laag. Toch blijft het gros van de spaarboekjes daar. Hoe dat komt? Er zijn verschillende redenen: onwetendheid bij veel mensen, maar ook het idee dat bij velen leeft dat er risico's verbonden zijn aan onlinespaarboekjes. Nogal wat spaarders verkiezen nog altijd een spaarrekening waarbij ze fysiek contact hebben met de bank. Terwijl onlinerekeningen makkelijk te openen zijn en geen risico hoeven in te houden."

Op stijgende rentevoeten in de nabije toekomst moet de spaarder niet meteen rekenen, zo ziet het ernaar uit. De rentes zijn al een tijd historisch laag en hier en daar dalen ze zelfs nog verder. Alleen Optima verhoogde de getrouwheidspremie op twee spaarrekeningen deze week met 0,15 procent, maar dat blijft tot nader order een eenzame uitzondering.

Of ziet de toekomst er ondanks alles toch een beetje rooskleurig uit? De Paepe is voorzichtig optimistisch. "Ik sluit zeker niet uit dat er verbetering komt. Op termijnrekeningen zie je hier en daar hoger rendement. In een half jaar tijd is de langetermijnrente gestegen van 2 naar 2,5 procent. Dat is toch een mooie stijging. Dat zou na verloop van tijd kunnen doorsijpelen naar spaarrekeningen. Het is een heel voorzichtig teken dat er iets aan het veranderen is. Maar het is te pril en te vroeg om er vergaande conclusies uit te trekken."

Online

Alternatieven voor het klassieke spaarboekje zijn er sowieso niet op dit moment, aldus De Paepe. "Om beter te doen dan het spaarboekje moet je al op vrij lange termijn sparen. Op een termijn van vijf jaar is de netto-opbrengst bijvoorbeeld 2,55 procent. Dat is niet zoveel meer dan het beste spaarboekje, en dan moet je je geld nog beleggen bij een Maltese bank. Pas van een termijn vanaf zes jaar loont sparen op langere termijn de moeite. Dat is vrij lang. In vergelijking daarmee blijft het spaarboekje een veilig en flexibel product waarmee je geld direct beschikbaar is wanneer je het nodig hebt. De conclusie is duidelijk: uitzweten en zoveel mogelijk rentevoeten met elkaar vergelijken, meer zit er vandaag niet in voor de gewone spaarder."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234