Vrijdag 28/01/2022

'Spaghettilunch' van Antwerpse rechters met diamantairs

Net op het moment dat het Antwerpse parket een grootschalig onderzoek voert naar fraude in de diamantsector, is een groep rechters gaan lunchen met het Antwerp World Diamond Centre. 'Dit is erg gevaarlijk', zegt een gerechtelijke bron.

"Het Antwerpse parket onderzoekt momenteel de handel en wandel van zo'n 170 diamantairs die een geheime rekening hebben bij de Zwitserse bank HSBC. Gelet op het dominante aandeel van Indiërs in de Antwerpse diamantmarkt zou het best kunnen dat betrokken verdachten die middag met rechters hebben gesproken." Het zou gaan om een fraudezaak van zo'n twee miljard euro. Daarmee is dit een van de grootste fraudeonderzoeken in ons land.

De lunch kaderde in het bezoek van enkele rechters van eerste aanleg aan de Indiase jaïntempel in Wilrijk dat begin december plaatsvond. De uitnodiging kwam van advocaat Marc Huybrechts, tevens ereconsul-generaal voor India. "Sinds de tempel in augustus 2010 openging, heb ik er heel wat notabelen ontvangen", zegt Huybrechts. "Zo kwamen de Antwerpse advocaten al over de vloer. Zelfs Annemie Turtelboom kwam langs toen ze nog minister van Binnenlandse Zaken was."

Het gezelschap van begin december bestond uit 35 personen, rechters en hun echtgenoten inbegrepen. Na een film en een lezing over de Indiase jaïncultuur kregen ze een rondleiding in de tempel. Daarna volgde een lunch in een nabijgelegen feestzaal.

Het eten werd aanvankelijk aangeboden door het Antwerp World Diamond Centre, een lobbygroep van de Antwerpse diamantairs. "Daar heeft Jacques Mahieu, de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, een opmerking over gemaakt", erkent Huybrechts. "Hij wilde vermijden dat de indruk zou ontstaan dat het ging om een sociale activiteit van de diamantwereld. Daarop heb ik de lunch voor mijn rekening genomen."

Daarmee zijn eventuele foute indrukken echter niet van de baan. Behalve de voorzitter - niet de CEO - van het Antwerp World Diamond Centre waren ook de voorzitter van Antwerp Indian Association en zeven bestuursleden van de vereniging die de jaïntempel beheert aanwezig. "De meesten van hen zullen wel iets met de diamant te maken hebben", geeft Huybrechts toe. Zijn Indiase liaison officer, die eveneens present was, is alleszins tewerkgesteld in een diamantbedrijf.

Het bezoek aan de Antwerpse tempel roept herinneringen op aan de ontmoeting die onderzoeksrechter Marc Connerotte had met familieleden van slachtoffers van Dutroux tijdens een spaghetti-avond in 1996. Als gevolg daarvan werd hij door Cassatie van het dossier-Dutroux gehaald.

De rechtbank van eerste aanleg ziet echter geen graten in de ontmoeting in de jaïntempel. "Het was een culturele activiteit georganiseerd door voorzitter Mahieu", zegt persrechter Evia Leliard. "Daar is niets mis mee." Op de vraag of er geen sprake kan zijn van minstens een schending van de onpartijdigheid van de rechters, wil Leliard niet ingaan. "Dan zou ik mijn persoonlijke opinie moeten geven. Maar ik kan u wel zeggen dat indien ik die dag niets op mijn programma had staan, ik ook aanwezig zou zijn geweest."

Leliard ontkent dat de rechters geschenken hebben ontvangen. "Aan meneer Huybrechts is een vlinder overhandigd, het symbool van het nieuwe Antwerpse justitiepaleis. Mevrouw Huybrechts heeft van de rechters een ruiker gekregen. In ruil heeft onze voorzitter een geschenk ontvangen."

Advocaat Marc Huybrechts is sinds 2008 ereconsul-generaal van India. Hij is dat naar eigen zeggen geworden omdat hij vaak de belangen van Indiase diamantairs in Antwerpen behartigde. Zo trad hij op als raadsman in het dossier van Nikil Manilal, die in 2006 tijdens een huiszoeking overleed. De diamantair werd verdacht van handel in bloeddiamant en het witwassen van fraudegeld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234