Donderdag 06/10/2022

Spraakmakende, actuele maar vooral beschikbare gasten

Het 'basisconcept' voor de derde reeks van het culturele Canvas-praatprogramma Spraakmakers blijft behouden: twee stoelen en een tafel, met daaraan een verrassende combinatie van een Vlaamse interviewer met en een spraakmakende gast. 'Een gast die vooral op dat moment in de buurt en beschikbaar is', zegt coördinator Jackie Claeys. In tegenstelling tot de vorige reeksen wordt doelbewust enkel naar prominente internationale gasten gezocht om uit het vaarwater van andere praatprogramma's te blijven.

Cineast Stanley Donen, Tour-baas Jean-Marie Leblanc en schrijver Adriaan van Dis. De afgelopen seizoenen waren ze te gast in Spraakmakers, het Canvas-praatprogramma dat een antwoord moet bieden op de trend om op televisie gesprekken tot maximaal acht minuten te beperken en zodoende af te breken net op het moment wanneer het interessant begint te worden.

"Ik merk dat we na twee seizoenen steeds meer navolging krijgen", zegt Jackie Claeys. "In Lichtpunt deed Piet Piryns vroeger al langere interviews, maar je merkt nu ook dat ook in de andere uitzendingen door derden steeds meer de tijd genomen wordt voor een langer gesprek. Dezelfde trend merk je trouwens ook op in de geschreven pers. In kranten vind je nu ook steeds meer artikels die over een volledige of zelfs twee pagina's gespreid worden."

In programma's als Wie schrijft, die blijft, Ten huize van of Ziggurat bestond bij de openbare omroep tot voor enkele jaren de traditie om langere gesprekken te brengen. "Met Spraakmakers vullen we de leemte op die door het verdwijnen van dergelijke programma's ontstaan is", denkt Claeys. "Opvallend is wel dat het programma onmiddellijk een trouw publiek had, waaruit blijkt dat de kijker zin had om meer tijd te nemen voor een goed gesprek op televisie."

Tijdens de vorige twee seizoenen zorgde Spraakmakers voor een mix van binnen- en buitenlandse gasten uit de wereld van sport, economie, religie, kunst, literatuur, film, media of muziek. "Politici hebben we steeds bewust vermeden. En dat doen we nu nog meer, om niet in het vaarwater te komen van Zinzen", weet Claeys. "Voor deze reeks zijn we er overigens van afgestapt om ook spraakmakers van nationaal belang te interviewen. Zij zijn immers al vlug van ons brood gehaald door programma's als De Laatste Show. Zo was Herwig Van Hove een interessante spraakmaker geweest, maar de afgelopen veertien dagen was hij gewoonweg niet van het scherm te branden."

Voor de keuze van de gasten wordt zeer breed gegaan. "Wanneer ze actueel spraakmakend zijn, en vooral beschikbaar, komen ze in aanmerking", zegt Claeys. "Maar wanneer potentiële gasten niet in de buurt zijn, kunnen we het vergeten. Budgettair is dat voor ons immers niet haalbaar om verre verplaatsingen te maken. We betalen onze gasten ook nooit voor het uur dat ze voor ons vrijmaken. We geven ze wel na afloop wel een verrassend cadeautje" Spraakmakers moet het dan ook hebben van de opmerkelijke combinatie bij de keuze van de interviewer en de gast. "Eerst leggen we de spraakmaker vast en vervolgens gaan we op zoek naar de ideale interviewer. We proberen zo verrassend mogelijk te zijn, zoals bij de keuze om Tom Barman door Kristien Hemmerechts te laten interviewen, maar wanneer we binnenkort componist Pierre Boulez brengen, dan spelen we met een interviewer als Johan Tielemans op zeker."

Acteur, televisiemaker en wereldreiziger Michael Palin is zondagavond de eerste gast in de nieuwe reeks Spraakmakers. Hij wordt op de rooster gelegd door Herman Van Molle, die met Zalm voor Corleone een cultureel reisprogramma voor Canvas maakte. Het lijstje voor de komende weken staat nog niet vast. "Al hebben we toch nog enkele pannen op het vuur staan", verzekert Claeys. Zo probeert VRT-correspondent Johan Depoortere in Moskou nog steens Michael Gorbatsjov te strikken. "Nelson Mandela of Hilary Clinton zijn misschien wel onze ultieme gasten. Misschien lukt het ons wel hen te strikken, net zoals we Richard Branson met veel geluk hebben kunnen binnenhalen." (KDM)

Spraakmakers, Zondag Canvas 21.55

'Gasten van nationaal belang zijn al vlug van ons brood gehaald door programma's als De Laatste Show'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234