Donderdag 06/10/2022

Nieuws

Stad Antwerpen stopt samenwerking met Let’s Go Urban, El Kaouakibi reageert: ‘Moe, machteloos en bedroefd’

Sihame El Kaouakibi. Beeld BELGA
Sihame El Kaouakibi.Beeld BELGA

De Stad Antwerpen zal geen geld meer investeren in Let’s Go Urban, het jongerendansproject van Sihame El Kaouakibi. Dat heeft het schepencollege beslist. Intussen klinkt de roep om de politieke verantwoordelijkheid voor ‘Sihamegate’ steeds luider. ‘Moe, machteloos en bedroefd sluit ik de deur achter me’, reageert El Kaouakibi op haar Instagrampagina.

Ann De Boeck

“‘Pats’ en het werd donker." Met die woorden begint El Kaouakibi haar open brief op Instagram na de beslissing van het Antwerpse stadsbestuur om de financiering van haar jongerenproject stop te zetten. “Wat doe je als er thuis plots een lamp kapot springt? Logisch. Je zoekt de kortsluiting en herstelt de lamp. Of breek je meteen het hele huis af? Onlangs sprong er een lamp stuk in het huis van Let’s Go Urban. De kortsluitingen werden opgespoord maar tevergeefs, de sloopkogel stond reeds klaar.”

Daarna gaat El Kaouakibi in op het traject dat Let’s go Urban heeft doorlopen. “Wat ooit begon als een naschoolse activiteit voor jongeren, groeide uit tot een beweging, waar verschillende generaties Antwerpse jongeren steun vonden. (...) Een vervallen feestzaal bouwden we om tot eerste urban center van het land. (...) Tot vandaag.”

El Kaouakibi geeft aan dat ze “graag het licht wou aanhouden”, maar dat haar vechtlust op is. “Ik aanvaard de beslissingen die genomen zullen worden. (...) Moe, machteloos en bedroefd sluit ik de deur achter me.”

Investering

Enkele uren voordat het Antwerpse stadsbestuur zich in de gemeenteraad moet verantwoorden voor de rijkelijke subsidies aan Let’s Go Urban, de vzw van Sihame El Kaouakibi, besliste het schepencollege om de stekker uit het jongerenproject te trekken. De stad wil geen euro meer investeren in het project, klinkt het, ook niet dit jaar. Hierdoor oogt de toekomst van het jongerenproject op het Kiel plots erg onzeker.

Vorige week kondigde burgemeester Bart De Wever (N-VA) al aan dat de ‘LGU Academy’ nog één kans zou krijgen om te antwoorden op de malversaties die naar boven kwamen in een vernietigende audit door de stad. Daaruit was gebleken dat het Antwerpse stadsbestuur de voorbije jaren meer dan 5 miljoen euro investeerde in LGU, maar ook dat minstens 350.000 euro daarvan werd besteed aan dubieuze facturen.

Het antwoord werd intussen gegeven door Annemie Moens, de voorlopige bewindvoerder die door justitie bij LGU werd aangesteld. Maar echt geruststellend is dat niet. In haar brief, die De Morgen kon inkijken, kan Moens alleen maar bevestigen dat de vaststellingen in de audit stroken met haar eigen bevindingen. Bovendien laat ze weten dat de advocaten van Sihame El Kaouakibi nog altijd niet willen meewerken aan het uitklaren van de facturen.

Lees ook:

Antwerpse oppositie richt vizier op Bart De Wever: ‘Dit potje stinkt

Op zwart zaad

Opmerkelijk is wel dat Moens centen vraagt om de dagelijkse werking van de vzw veilig te stellen. Zowel de jaarrekening 2019 als de begroting voor 2021 werden al midden maart door haar bij de stad ingediend, waarop er geen opmerkingen meer kwamen. “Desbetreffend dien ik dan ook aan te dringen op een beslissing met betrekking tot de terbeschikkingstelling van een werkingstoelage, zij het een gedeelde ervan, om de verdere werking van de vzw in stand te houden”, schrijft ze.

Het stadsbestuur besliste vanmiddag om niet op deze vraag in te gaan. De facto komt dat neer op het einde van Let’s Go Urban, want de vzw zit al een tijdje op zwart zaad. Er is zelfs te weinig geld om de lonen van de medewerkers te blijven betalen. De bedoeling van het stadsbestuur is om een andere vzw de jongerenwerking op het Kiel te laten overnemen. Maar daarvoor moet er eerst een open oproep worden gelanceerd, die maanden kan aanslepen.

Ondanks de financiële wantoestanden heeft Moens de werking van het jongerenproject altijd verdedigd. Zij wenst voorlopig niet op dit nieuws te reageren. Pas morgen beslist de ondernemingsrechtbank van Tongeren of ze nog zes maanden langer bewindvoerster mag blijven bij LGU of niet.

Spannende gemeenteraad

Voor het stadsbestuur is de timing van deze aankondiging erg belangrijk. Na de rijkelijke subsidies aan de vzw van El Kaouakibi moeten burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn schepenen zich vanavond verantwoorden tegenover de gemeenteraad. Dat belooft een pittig debat te worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234