Donderdag 18/08/2022

Gent

Stad Gent wil meer diversiteit in eigen rangen

Schepen van Personeel, Bram van Braeckevelt. Beeld Wannes Nimmegeers
Schepen van Personeel, Bram van Braeckevelt.Beeld Wannes Nimmegeers

Het Gentse stadsbestuur wil meer diversiteit binnen de eigen organisatie, en zet stappen om de drempels voor minderheden zoveel mogelijk weg te werken. Dat moet ervoor zorgen dat er meer mensen van buitenlandse origine, mensen met een beperking of leden van de LGBTQ-gemeenschap kunnen worden aangeworven.

JD

De Stad Gent wil als organisatie een weerspiegeling zijn van de Gentse samenleving. Daarom lanceert schepen van personeel Bram Van Braeckevelt een nieuw, uitgebreid meerjarenplan dat die diversiteit moet versnellen.

Tegen 2025 wil de Stad Gent dat 30 procent van de nieuwe collega’s een buitenlandse herkomst heeft, met expliciete aandacht voor functies op A- en B-niveau. Ten tweede streeft het stadsbestuur naar in totaal 2 procent collega’s met een arbeidsbeperking. Ook personen die behoren tot de LGBTQ-gemeenschap zijn een doelgroep. Het stadsbestuur wil af van het binaire man-vrouwdenken en wil het hele spectrum aan genderexpressies een plek geven op de werkvloer. Tot slot komen er acties gericht naar alle huidige medewerkers, om samen aan de slag te gaan met diversiteit binnen de teams.

Van Braeckevelt benadrukt dat het niet gaat om positieve discriminatie. “Bij positieve discriminatie worden personen enkel en alleen aangeworven, omdat zij tot een bepaalde doelgroep behoren. Bij positieve acties zorgen we ervoor dat de drempels die zij bij instroom, doorstroom en tewerkstelling ervaren zoveel mogelijk worden weggewerkt.”

Concrete acties

Het stadsbestuur zal jaarlijks meer dan 600.000 euro vrijmaken voor het nieuwe plan. Een nieuw HR-diversiteitsteam staat in voor de realisatie van de verschillende acties. Om te beginnen laat de Stad de eigen procedures doorlichten door leden van de beoogde doelgroepen. Ook de werkwijze van de externe selectiekantoren waar de Stad mee samenwerkt, zal tegen het licht gehouden worden in functie van diversiteit en inclusie. De selectiejury’s zullen meer divers worden.

Als kennis van het Nederlands minder relevant is voor de goede uitvoering van een openstaande functie, zal de mogelijkheid tot taallessen en -coaching op de werkvloer expliciet vermeld staan in de vacature. Dat moet alle geschikte kandidaten aanmoedigen om te solliciteren. De vacatures bij de Stad Gent zullen bovendien ook standaard genderinclusief opgesteld worden, zodat ze iedereen aanspreken.

Bij de invulling van bepaalde vacatures kan de Stad Gent beslissen om enkel personen met een arbeidsbeperking te laten solliciteren. Ook de procedures zelf worden dan aangepast. Kandidaten kunnen meebeslissen over hoe ze hun opdracht presenteren aan de jury: mondeling, schriftelijk, al dan niet ondersteund door een presentatie. Zo kan elke kandidaat de eigen sterktes maximaal uitspelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234