Dinsdag 16/08/2022

Update

Staking bij productieafdeling Danone in Rotselaar

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De werknemers van de productieafdeling van zuivelfabrikant Danone in Rotselaar zijn sinds afgelopen nacht in staking. Ze hekelen dat de directie tijdens de onderhandelingen over de geplande herstructurering onvoldoende tegemoet komt aan de syndicale eisen. De directie kondigde midden september de intentie aan om 75 van de 307 jobs te schrappen. De vakbonden willen dit aantal doen dalen en de werkdruk voor de blijvers leefbaar houden.

PE Author

De vakbonden maakten eind vorige week een tegenvoorstel over aan de directie en kregen gisterenavond een antwoord. "De directie stelt bereid te zijn om één job minder te schrappen, wat ruim onvoldoende is. De toename van de werkdruk wil men opvangen met een vernieuwde organisatie en technieken, maar we zijn er niet van overtuigd dat de verwachte problemen hiermee opgelost zijn", aldus vakbondssecretaris Kris Vanautgaerden (ACV).

Nadat de vakbonden de nachtploeg hadden geïnformeerd over het antwoord van de directie, legden de werknemers spontaan het werk neer. Ook de ochtendploeg sloot zich hier vanochtend bij aan. "We hebben om 14 uur alle werknemers bijeengeroepen en daar is met een meerderheid van 70 procent beslist om tot vrijdagmorgen 9 uur in staking te gaan. Voorlopig staakt alleen de productie en wordt in de distributieafdeling verder gewerkt. Als de directie tegen vrijdag geen bevredigend antwoord biedt zal de actie worden uitgebreid", aldus Vanautgaerden.

De directie wil in haar vestiging in Rotselaar 63 arbeiders- en 12 bediendejobs schrappen wegens de omzetdaling van Actimel (-35 procent sinds 2009) en het feit dat het personeelseffectief - ondanks maatregelen zoals het stopzetten van de weekendproductie en vermindering van productielijnen - nog steeds de behoeften overtreft. Er is geen deadline vooropgesteld wanneer het bedrijf deze ontslagen wil doorvoeren.

Directie betreurt staking
De directie van de Danone-fabriek betreurt de staking en roept de vakbonden op het werk te hervatten en opnieuw aan de onderhandelingstafel te komen teneinde de fabriek niet verzwakken. In een mededeling stelt de directie dat ze sinds de start van deze onderhandelingen midden september rekening houdt met de syndicale voorstellen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het toekomstig werkschema waar openheid getoond werd voor de vraag om de ploegen aan te passen. Rekening houdend met de vragen met betrekking tot vrijwillig vertrek en prepensioen werd het aantal naakte ontslagen bij arbeiders al gevoelig verminderd van het initiële cijfer van 63 tot 37.

De directie benadrukt voorts dat het reorganisatieproject waarbij 75 jobs (63 arbeiders en 12 bedienden) geschrapt zullen worden noodzakelijk is omwille van een structurele daling van de productievolumes evenals voor het veilig stellen van de toekomst van de fabriek, inclusief de mogelijkheden tot groei.

Met het personeelsbestand dat na de herstructurering overblijft kan de fabriek een productie aan van 160.000 ton in plaats van de huidige 125.000 ton. "De reorganisatie is nodig om de toekomst van de fabriek binnen een moeilijke Europese context te verzekeren", aldus de directie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234