Vrijdag 01/07/2022

Gelekte beelden

Stan Van Samang dient klacht in omdat er naaktfoto's van hem circuleren: ‘Zwaar geschokt’

Stan Van Samang. Beeld Joel Hoylaerts / Photo News
Stan Van Samang.Beeld Joel Hoylaerts / Photo News

Zanger Stan Van Samang dient een klacht in tegen onbekenden, omdat er al enkele dagen naaktbeelden van hem en twee andere bekende Vlamingen circuleren op sociale media. ‘Dit komt bijzonder hard aan bij Stan’, zegt Van Samangs advocaat Patrick Hofströsller bij VTM Nieuws. ‘Hij heeft dan ook gevraagd om er zeer krachtdadig tegen op te treden.’ Wie de beelden verder verspreidt, riskeert een dwangsom van 10.000 euro.

DBA en BDB

Zowat een week geleden begonnen via sociale media naaktfoto’s en -filmpjes te circuleren van verscheidene bekende Vlamingen. De beelden werden gretig gedeeld via onder meer Whatsapp en TikTok, en raakten zo razendsnel verspreid.

Hoe en waarom de foto’s gepubliceerd werden, is vooralsnog niet duidelijk. Aan hun omgeving geven de drie betrokkenen dezelfde uitleg: ze zijn onafhankelijk van elkaar op dezelfde manier in de val gelokt.

Een van de BV’s treedt nu zelf naar buiten: zanger en acteur Stan Van Samang. Hij heeft klacht ingediend tegen onbekenden. “Het verspreiden van dergelijke beelden is een misdrijf, ongeacht wie het slachtoffer is. Bekend of niet bekend, jong of oud, iedereen heeft het recht om op te komen tegen dergelijke inbreuken”, benadrukt meester Hofströsller bij VTM Nieuws. “De wetgever heeft hier een instrument ontwikkeld en aangereikt aan de burger om op te komen tegen dit gedrag, en dat is wat we nu ook doen.”

Als antwoord op de klacht van de zanger, besliste de rechter vandaag meteen dat de intieme beelden en opname niet verder verspreid mogen worden. Wie dat wel nog doet, zoals eerder het satirische ‘t Scheldt, riskeert een dwangsom van 10.000 euro. De rechter heeft ook alle technologiebedrijven bevel gegeven om de foto’s van hun infrastructuur te verwijderen en ze niet meer toegankelijk te maken. Tegen de dader(s) van de verspreiding heeft Van Samang ook klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter van Brussel neergelegd.

Van Samang reageerde zelf in een persbericht. Daarin zegt hij “zwaar geschokt dat sommigen zijn vertrouwen grovelijk beschaamden en kennelijk uit geldgewin en met de bedoeling hem, zijn familie en fans te schaden, die privébeelden hebben verspreid”.

Van Samang waarschuwt iedereen, in het bijzonder de jeugd, om zeer omzichtig om te springen met intieme beelden. Hij “beseft dat hij nooit vertrouwen had mogen schenken aan de persoon die de beelden ontving” en verontschuldigt zich bij alle fans voor de commotie. De zanger zegt dat hij hoopt dat iedereen die ooit het slachtoffer werd van dergelijke feiten durft op te treden tegen “gewetenloze daders”.

Volgens Hofströsller is het duidelijk dat er kwaad opzet is bij de persoon of personen die de beelden hebben verspreid. “Het inzicht om schade te berokkenen of handel te kunnen drijven is doorslaggevend bij een aantal figuren die munt proberen te slaan uit wat is gebeurd”, aldus de advocaat.

Verder commentaar over het hoe en waarom van de foto’s zullen Van Samang en z’n management niet geven. De twee andere betrokken BV’s hebben voorlopig nog geen klacht ingediend.

Verspreiding tegengaan

Dat Van Samang nu klacht indient, is een eerste stap. Het zou echter ook goed zijn mochten de BV’s op een dag hun kant van het verhaal vertellen zodat mensen beseffen welke impact dit heeft. Dat zegt communicatie-expert Gaëlle Ouvrein. “Het lijkt mij wel belangrijk dat die menselijke kant van het verhaal naar buiten komt, want die zie ik vooralsnog niet”, klinkt het. “Dat kan ook een rol spelen om verspreiding van de beelden tegen te gaan, door mensen te wijzen op de nefaste gevolgen die deze beelden hebben. Hoe zouden diegenen die ze nu verspreiden zich trouwens voelen mocht het met hen gebeuren?

Intussen heeft ook Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zich fel uitgesproken over het delen van de beelden via sociale media. “De foto’s en video’s behoren tot de privésfeer van deze mensen”, schrijft hij op zijn website. “Zij die de beelden verspreiden begaan een misdrijf. Het delen van dergelijke foto’s is dus strafbaar. Voor dit soort van gedrag geldt maar één woord: ongehoord. De schade kan niet overschat worden. Levens worden verwoest, relaties lopen op de klippen. Het is aan ons, als samenleving, om mensen die meewerken aan het verspreiden van dergelijke beelden en het in de hand werken van cyberpesten streng te veroordelen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234