Vrijdag 12/08/2022

standpunt

Een felle column van Groen-Kamerlid Kristof Calvo over het beleid van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in deze krant, en de even felle reactie van Francken daarop, hebben het asielbeleid weer in het middelpunt van het debat geplaatst. Calvo en Francken zijn twee voetbalfans, en hun drama lijkt ingegeven door hun passie.

De tackle was pittig en niet enkel op de bal, maar nu ook weer niet pittiger dan je van oppositie mag verwachten. Er is een tijd geweest dat regeringsleden 'kwal' of 'Caligula' werden genoemd. Andere tijden, andere venten, zeg maar.

Zoveel interessanter is de kern van de zaak: het beleid. Dat Theo Francken in groten getale gezinnen wil gaan opsluiten, is een framing en klopt inderdaad niet. Maar er is wel iets aan het veranderen. Dat is niet alleen de oppositie opgevallen, of de ngo's... Ook regeringspartij CD&V wordt er ongemakkelijk van.

Tot dusver leek het zo te zijn dat Francken twee sporen tegelijk bewandelde. In de feiten hield de staatssecretaris zich keurig aan het regeringsbeleid, in lijn met de Europese centrumkoers. In woorden mocht het wat feller, op sociale media en daarbuiten. In de mate dat N-VA nu eenmaal een publiek moet bedienen dat deels verleid kan worden door extreemrechts, is die strategie zelfs niet onbegrijpelijk of onnuttig.

Luidens de beleidsbrief van de staatssecretaris voor het komende jaar lijken die twee lijnen dichter bij elkaar te gaan schuiven. Dat is riskant. We hoeven het daarbij niet eens te hebben over gezinnen opsluiten of niet. We willen meneer Francken graag geloven dat dat een uitzonderlijke, laatste maatregel blijft en dat de regering hem aan die belofte zal houden. Dan nog blijven er genoeg voornemens over om ons zorgen over te maken.

De volle focus komt te liggen op het verhinderen en ontmoedigen van de komst van vluchtelingen. Een kwart van de regeringsnota gaat over het uitwijsbeleid. Opvangcapaciteit wordt afgebouwd. In deze krant stipt Mark Elchardus ook aan dat bijstand aan Griekenland om de Europese grenzen te versterken en menswaardige opvang te voorzien drastisch wordt teruggeschroefd. Op een moment dat in putje winter de moedeloze chaos regeert in Europa-onwaardige kampen op de Griekse eilanden, wil de Belgische regering het probleem nog wat groter maken door asielzoekers terug te sturen naar ginds. Dat is onbegrijpelijk.

Dat wil zeggen: dat is onbegrijpelijk voor een centrumrechts kabinet. Als de voltallige regering dit hardvochtige beleidsplan ondersteunt, is de vraag pertinent wat nog het verschil is met het bewind van Viktor Orbán in Hongarije. En of de discussie over het nut van een cordon sanitaire niet hoogst virtueel is geworden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234