Maandag 27/06/2022

Stapvoets naar kernuitstap

Ja, de zeven kerncentrales in ons land kunnen dicht in 2025. Maar dan moeten de meerderheidspartijen het de komende weken eens raken over een milieuvriendelijk en betaalbaar alternatief. Dat wordt lastig. Wat zijn de standpunten?

De christendemocraten doen wat christendemocraten doen: ze volgen het regeerakkoord. De kernuitstap moet doorgaan zoals gepland in 2025. Het is nu aan de verschillende regeringen in het land om samen een concreet plan - een zogenaamd energiepact - op papier te zetten tegen de jaarwisseling. "De studie van hoogspanningsnetbeheerder Elia (DM 14/11) toont dat de kernuitstap haalbaar is", zegt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne. "We hebben nu heldere cijfers."
Nieuwe gascentrales, windmolens en zonnepanelen kunnen samen de sluiting van de kerncentrales compenseren. Al zullen er dan wel enorm veel investeringen nodig zijn de komende jaren. Tussen 1 en 2 miljard euro per jaar volgens Elia. Christendemocraten doen dus wat christendemocraten doen: ze blijven behoedzaam. "Het wordt zeker niet evident, maar het kan."

De N-VA denkt er helemaal anders over. De partij wil twee kerncentrales tien jaar langer openhouden, tot 2035, om de bevoorradingszekerheid te garanderen. "De veiligheid is uiteraard prioriteit nummer één. De centrales moeten gekeurd worden. Maar als het kan, willen we een levensduurverlenging, want bevoorradingszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van onze stroom staat ook bovenaan onze agenda", zegt Kamerlid Bert Wollants.
Een alternatief met gascentrales, windmolens en zonnepanelen lijkt de N-VA onrealistisch. Om de productie van de zeven kerncentrales te compenseren zouden zo'n negen gascentrales nodig zijn. Die zullen er nooit komen tegen 2025, klinkt het. Bovendien hebben ze overheidssteun nodig, en die subsidies zullen de stroomfactuur van de gezinnen en bedrijven doen stijgen. De N-VA lijkt zeker op dit punt, als grootste partij zowel in de Vlaamse als de federale regering, niet te willen buigen.

Voormalig Vlaams energieminister Annemie Turtelboom had een heel duidelijke mening: in 2025 moesten alle Belgische kerncentrales sluiten, want zij wou "de verantwoordelijkheid niet dragen voor een nucleaire ramp die half Vlaanderen in een woestenij herschept". Hoewel huidig minister Bart Tommelein zich sinds zijn komst dubbelplooide om groene investeringen te promoten, liet hij altijd in het midden of de kernuitstap nu wel of niet moest doorgaan zoals gepland.
Open Vld heeft de afgelopen jaren zoveel schade opgelopen door de Turteltaks dat de partij een heilige schrik heeft gekregen van alles wat de stroomfactuur omhoog stuwt. Toch wagen Tommelein en Open Vld nu de groene sprong: de kerncentrales moeten dicht. De liberale staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer benadrukt dat er nog veel extra ruimte is voor windmolenparken op zee. De productie kan verdubbeld worden.

De partij van premier Michel zal een sleutelrol spelen. Ze levert namelijk zowel de federale energieminister Marie-Christine Marghem als Waals energieminister Jean-Luc Crucke. Alleen: die zitten niet op dezelfde lijn. Voor Marghem is het langer openhouden van een aantal kerncentrales bespreekbaar. Bevoorradingszekerheid was ook haar sleutelargument om Doel 1 en 2 eind 2015 nog niet te sluiten. Crucke heeft zich wel al nadrukkelijk uitgesproken tegen kernenergie.
Het wordt uitkijken welke kant de MR uitgaat. Crucke lijkt licht in het voordeel. Al is het maar omdat cdH, de partij die in Wallonië een coalitie vormt met MR en in Brussel energieminister Céline Fremault levert, ook een uitgesproken voorstander van de kernuitstap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234