Vrijdag 27/05/2022

AchtergrondPsychiatrie

Steeds langere wachtlijst bij psychiater door coronacrisis

Psychiater Kirsten Catthoor: 'Als je achteraf hoort dat er iets fout is gelopen met jouw patiënt, gewoon omdat er nergens plaats was, komt dat hard binnen.' Beeld Wouter Van Vooren
Psychiater Kirsten Catthoor: 'Als je achteraf hoort dat er iets fout is gelopen met jouw patiënt, gewoon omdat er nergens plaats was, komt dat hard binnen.'Beeld Wouter Van Vooren

De wachtlijsten bij psychiaters waren nog nooit zo lang. De coronacrisis heeft de situatie alleen maar verergerd. Uit onderzoek van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws bij 125 psychiaters blijkt dat een derde van hen al maanden geen nieuwe patiënten meer kan ontvangen.

Nikias De Bruyn

Lisa – een schuilnaam – is een 23-jarig studente die al lang met depressieve gevoelens worstelt. Door de coronacrisis kreeg ze het mentaal extra moeilijk. Ze zocht professionele hulp, maar botste op ellenlange wachtlijsten. Na vier maanden mocht ze op gesprek, maar werd ze weggestuurd omdat haar situatie “niet ernstig genoeg was” en belandde ze opnieuw achteraan op een wachtlijst. Niet veel later ondernam ze een zelfmoordpoging en werd ze met spoed opgenomen in een psychiatrische instelling.

Jarenlange impact

Psychiater Kirsten Catthoor bevestigt dat Lisa lang niet de enige is: “Patiëntenstops zijn precies de standaard geworden, zeker sinds corona.” In de bevraging van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws blijkt dat één op de drie psychiaters een patiëntenstop heeft ingevoerd. Bij meer dan 60 procent van hen duurt die al langer dan een half jaar. Daarnaast gaf ook 36 procent aan dat ze met een wachtlijst werken die minstens drie maanden duurt.

Meer dan de helft van de psychiaters geeft aan dat er een stijging is in hulpaanvragen sinds het begin van de pandemie. Psychiater Kirsten Catthoor benadrukt dat de coronacrisis een grote invloed heeft op de noodsituatie in de geestelijke gezondheidszorg. Volgens haar zijn het vooral de mensen die het al moeilijk hadden voor de crisis die nog eens extra zwaar getroffen worden.

Machteloos

De psychiaters geven aan dat ze sterk overbevraagd worden. “Deze situatie weegt ook zwaar op psychiaters zelf. Als je achteraf hoort dat er iets fout is gelopen met jouw patiënt, gewoon omdat er nergens plaats was, komt dat hard binnen”, geeft Catthoor aan

“Mocht ik vroeger hulp hebben gekregen, was het nooit zover gekomen”, vertelt Lisa. Lisa leerde tijdens haar opname verschillende mensen kennen die een soortgelijk pad als zij hebben afgelegd.

Nochtans is het simpel, vinden de psychiaters. Twee op de drie eisen als oplossing een vlottere samenwerking tussen de verschillende instanties. Daarnaast geeft bijna de helft van de psychiaters aan dat er meer psychiaters moeten bijkomen, want deze situatie is ook voor hen niet langer houdbaar.

Gevraagd naar een reactie laat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten dat hij niet van plan is in te zetten op meer psychiaters. “We hebben in vergelijking met andere landen een groot aantal psychiaters.” In de plaats wil Vandenbroucke wel ‘slim’ investeren. Hij maakt daarvoor 200 miljoen euro vrij. Waarvoor dit budget concreet gebruikt zal worden, is niet meteen duidelijk.

Psychiater Kirsten Catthoor denkt dat enkel een groter budget niet genoeg zal zijn. Ze wil een betere doorstroming waarbij de huisarts nauw samenwerkt met een psycholoog. Pas als de eerstelijnszorg niet lukt, wordt men naar een psychiater doorgestuurd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234