Vrijdag 30/09/2022

NieuwsArmoede

Steeds meer studenten kloppen aan bij OCMW door lockdown

Heel wat jongeren zijn hun studentenjob kwijt door de coronacrisis, en ook sommige ouders hebben financiële problemen. Beeld Photo News
Heel wat jongeren zijn hun studentenjob kwijt door de coronacrisis, en ook sommige ouders hebben financiële problemen.Beeld Photo News

Steeds meer studenten hebben het moeilijk om hun studies te betalen. Sinds de lockdown kloppen tot 16 procent meer blokkende jongeren aan bij het OCMW Brugge voor financiële steun. Door de coronacrisis sneuvelen heel wat studentenjobs en met een studiebeurs alleen komen ze er niet.

BD

De cijfers spreken voor zich: er is een corona-effect. Dat merken ze ook bij het OCMW in Brugge, waar er sinds de lockdown 16 procent studenten meer kwamen aankloppen voor hulp. “In 2019 hadden we 172 studietrajecten lopen, in 2020 waren dat er 195”, vertelt Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken. “De financiële kwetsbaarheid is toegenomen omdat er veel scholieren hun job zijn kwijtgeraakt. Typische inkomstenbronnen zoals de horeca en babysitten vallen weg. Daarom komen er meer jongeren hulp vragen.”

Ook het profiel van de leerlingen die een uitkering aanvragen is door de lockdown veranderd. “Sinds dit jaar krijgen we meer aanvragen uit gezinnen waar er meerdere kinderen studeren. Bepaalde ouders zijn technisch werkloos of hebben een beperkter inkomen door de coronacrisis. Dat maakt het moeilijker om rond te komen.”

Bij het OCMW proberen ze de jongeren te begeleiden en financieel te steunen. Hoeveel ze krijgen, hangt af van persoon tot persoon. “Bij de ene gaat dat over 600 euro, bij de andere is dat 1.500 euro. We kijken hiervoor naar verschillende zaken zoals de financiële situatie van de ouders, of de leerlingen normaal werken doorheen het jaar en hun examenresultaten”, aldus Annys.

Toelage

Naast overheidssteun kunnen studenten ook rekenen op hulp van hun eigen hogeschool of universiteit. In 2020 gingen bijna 1.000 jongeren naar de sociale dienst van de KU Leuven om een toelage te krijgen. De universiteit geeft sinds kort ook een aanvullende compensatie aan scholieren die hun bijbaan verloren hebben, zodat hun schulden niet verder toenemen.

“Heel wat schoolgaanden hebben het moeilijk om hun studiekosten te dragen”, vertelt Els Wydooghe, adviseur bij de sociale dienst. “Vooral studenten die het voor de crisis al moeilijk hadden, lijden onder deze situatie en hebben het dus nog moeilijker. Normaal verdienen ze een groot deel van hun studiebedrag via studentenjobs. Aan die jongeren geven wij nu een extra vergoeding.” Niet alleen voor de studenten is de huidige situatie zwaar, ook hun omgeving ziet af. “Vandaag had ik nog contact met een ouder die het inschrijvingsgeld van zijn dochter niet kan betalen. Dat moet enorm erg zijn voor die persoon. De stress die met zulke zaken gepaard gaat is vreselijk.”

De financiële zorgen van de studenten hebben ook een impact op hun studies. Het afstandsonderwijs kan voor leerlingen in armoede zeer belastend zijn. Dat bevestigt armoede-expert Wim Van Lancker. “Als je een laag inkomen hebt, dan heb je niet altijd adequaat materiaal, zoals een behoorlijke laptop, deftige internetverbinding of een fatsoenlijke studieplek. De kans wordt daardoor groter dat je gaat afhaken, waardoor je minder snel een diploma zal halen en in de armoede blijft.”

Financiële bijstand kan dit tegengaan, maar hulp zoeken is helemaal niet vanzelfsprekend. “Er hangt nog altijd een groot taboe rond armoede, omdat veel mensen nog steeds redeneren vanuit de logica ‘als je arm bent dan heb je het zelf gezocht’. Dat zijn clichés die niet kloppen, maar dat zorgt er ook wel voor dat mensen niet te koop lopen met hun armoede. Daardoor zetten studenten soms te laat de stap om hulp te zoeken.”

Volgens professor Van Lancker is het niet de taak is van de scholen om armoede te bestrijden, maar die van de overheid. “Door de lockdown zijn veel studenten hun job verloren en ze moeten daardoor terugvallen op het OCMW voor een leefloon. Maar die leeflonen zijn enorm laag, ze vallen zelfs onder de armoedegrens. De overheid is verantwoordelijk om daarmee iets te doen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234