Vrijdag 07/10/2022

'Steeds stijgend aantal tienerzwangerschappen onrustwekkendst'

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

Het rapport van de nationale evaluatiecommissie voor abortus deed gisteren alvast enkele wenkbrauwen fronsen. Een stijging van 6 procent in 1999 nadat het aantal abortussen sinds 1996 aan het dalen was, is niet meteen te verklaren, vindt alvast Dirk Pyck, directeur van CGSO-Trefpunt. "Er zijn altijd wel schommelingen in de cijfers, maar het vreemde is dat we in 1998 net een felle daling hadden van het aantal abortussen. Na jaren dalen zitten we nu weer op het punt waar we stonden in 1996. Een duidelijk teken dat er iets aan het bewegen is."

De stijging heeft wellicht voor een stuk te maken met een betere rapportering. "We gingen er de voorbije jaren altijd van uit dat er een dark number bestond, uitgevoerde maar niet-gerapporteerde abortussen dus. In de centra kwamen geregeld vrouwen aan die zich hadden laten aborteren in een ziekenhuis, maar waar nergens een melding van bestond. Ziekenhuizen zijn net als de abortuscentra verplicht om elke ingreep te melden. Alleen gebeurde dat totnogtoe niet altijd. Nu houden ze zich dus blijkbaar wel meer aan de wet."

Maar de stijging is wellicht ook te verklaren door de afname van het zogenaamde 'abortustoerisme', vrouwen die voor hun abortus naar Nederland vluchten. Vooral de grensklinieken in Eindhoven, Goes en Maastricht waren geliefd. Die zagen in 1999 het aantal Belgische patiënten lichtjes afnemen. "We kunnen hieruit afleiden dat het vertrouwen in de Belgische centra en ziekenhuizen blijkbaar groeit. Een goede evolutie", stelt dokter Rein Bellens van het Kollektief Anticonceptie Gent.

Dat abortus bij meer dan de helft van de gevallen voorkomt bij vrouwen die al moeder zijn, kan volgens Pyck te maken hebben met een vorm van gezinsplanning. "Vrouwen hebben verschillende motieven om tot abortus over te gaan. Ze hebben soms een ideaal voor ogen van een man en twee kinderen. Als ze dan een derde keer zwanger worden, zetten ze soms de stap naar abortus."

Maar het onrustwekkendst vinden beide specialisten de stijging van het aantal tienerabortussen. "De stijging van 1.781 in '98 naar 1.989 in '99 is misschien niet meteen spectaculair te noemen, maar het feit dat het aantal al jaren aan het stijgen is zonder dat iemand iets doet, is dat wel", zegt Dirk Pyck. "Tienerzwangerschappen en -abortussen zijn sterk afhankelijk van de voorlichting op school. Sommige scholen werken daar goed aan, andere niet. Veilig vrijen wordt tegenwoordig te veel herleid tot aids-preventie, terwijl de kans op zwangerschap bij die leeftijdsgroep veel groter is. Het is nu eenmaal de vruchtbaarste leeftijd. Vrijen met een condoom wordt al te veel gepromoot als "twee vliegen vangen in één slag". Je bent beschermd tegen aids en ongewenste zwangerschappen. Alleen merken we dat het condoomgebruik bij jongeren vaak faalt. Een condoom kan afglijden en scheuren en het gebruik ervan vergt toch een zekere handigheid die jongeren aan het begin van hun seksuele ontwikkeling nog niet hebben. Daarom pleitten wij voor voorlichting op school, waarbij veilig vrijen ruimer bekeken wordt en waar ook de combinatie pil-condoom wordt gepromoot."

Dirk Pyck: 'Tienerabortussen zijn al jaren aan het stijgen, zonder dat iemand iets doet'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234