Donderdag 29/09/2022

Steveniers beschuldigd van RVA-fraude

Basketballegende voor rechtbank

Brussel

Van onze medewerker

Kristof Windels

"Steveniers was zich er niet bewust van dat hij iets fout deed", verdedigt advocate Annemie Moens de 64-jarige ex-basketballer. De Antwerpenaar verscheen dinsdag voor de correctionele rechtbank op verdenking van het vergaren van een inkomen terwijl hij van een werkloosheidsvergoeding genoot. "Met bedrieglijk inzicht", volgens de procureur des konings. "Uit liefde voor het basketbal, zijn levenshobby", verzacht de advocate van Steveniers de beschuldigingen.

"Toen Willy Steveniers in de jaren 1997 en 1998 enkele jonge basketbaltalenten begeleidde bij het toenmalige AST Gent was hij werkloos en ontving een vergoeding van de RVA. Om zijn onkosten te dekken kreeg Steveniers van de betreffende club een aantal vergoedingen", legt advocate Annemie Moens uit. "Die som bedroeg in 1997 2.726 euro en het jaar erna 4.462 euro." Steveniers beschouwt dat in Gazet van Antwerpen als "een habbekrats". Ook volgens zijn advocate is van bedrog geen sprake. "Dit was enkel om zijn verplaatsingen te kunnen betalen, meer niet. Dit bewijzen is natuurlijk moeilijk, als particulier verzamelde Steveniers immers geen facturen waarop zijn uitgaven stonden vermeld."

De bal ging volgens Moens aan het rollen tijdens de onderzoeken die werden gevoerd na de vereffening van basketbalclub AST Gent. Steveniers moest belasting betalen op bovenvermelde inkomsten. "De fiscus nam contact op met de vrouw van Steveniers, en er was al vlug een overeenkomst waarbij de achterstallige belastinggelden werden betaald. In de media verschenen vervolgens een aantal berichten waarin stond vermeld dat Steveniers aan begeleiding van jeugdige talenten deed. Hierdoor werden opnieuw onderzoek gedaan naar zijn activiteiten en inkomsten. De RVA trok conclusies uit het onderzoek en ging over tot het schrappen van de uitkeringen waarop Steveniers als werkloze recht heeft. Deze zaak wordt nu behandeld door de arbeidsrechtbank, waar men alle werkloosheidsuitkeringen van de periode 1997-2001 wil terugvorderen." Over hoeveel geld het precies gaat is niet bekend, aangezien de RVA de berekening nog niet heeft toegevoegd aan het dossier.

Naast deze zaak voor de arbeidsrechtbank kreeg de ondertussen 64-jarige basketballegende dus ook nog een dagvaarding voor de correctionele rechtbank in de bus. Dit omdat de procureur des konings oordeelde dat het niet aangeven van vergoedingen die hij ontving "met bedrieglijk inzicht" gebeurde. Deze aantijging sloeg volgens advocate Moens bij Steveniers in als een bom. "Hij was zich niet bewust dat hij iets fout deed en was dan ook totaal verrast. Steveniers verdedigde zich met het argument dat hij dergelijke trainingen enkel gaf uit liefde voor het basketbal, zijn levenshobby. Steveniers wordt vaak benaderd door ouders die een zoon hebben van meer dan twee meter. Die vragen dan of hij die kinderen eens wil bekijken en oordelen of het basketballers kunnen worden. Steveniers is iemand die dit niet kan weigeren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234