Vrijdag 12/08/2022

Stilleven met negers

Zou Pieter De Crem gewoon gek zijn? Of alleen maar aan de paddo’s? Of raakt hij al bedwelmd van zijn eigen okselzweet telkens als hij ergens in de buurt van de evenaar uit een vliegtuig stapt en daar op een of andere receptie met massamoordenaars te veel aan de palmwijn zit? Ik weet in elk geval dat er al veel mooie mensen zijn die voor veel minder in de psychiatrie terechtgekomen zijn dan wat de vermaledijde protagonist van het zieke rollenspel genaamd Pieter De Crem, Heerser der Wereld tegenwoordig allemaal uitvreet ten koste van de burger.

Als je die denkbeeldige wereldleider uit het schilderachtige Aalter in zijn blauw-witte en net wat te krap bemeten polo langs zo’n bataljon tot de tanden gewapende negers ziet stappen vraag je je warempel af wat Onze Lieve Heer, normaliter toch een huisvriend van de CD&V, bezield heeft om zoveel domheid en pretentie in een en hetzelfde mensenlichaam te willen proppen als bij de man in kwestie. En of het nu om Congolese stagiairs, hardcore moordsoldaten of zebra's op een fiets gaat die straks door de straten van mijn stad zullen defileren, het blijft absoluut aberrant dat De Crem meent dat hij zo’n kwart van een idee zomaar kan lanceren tijdens een van zijn neokolonialistische reizen door Afrika, en dat zonder enige regeringsdekking. Grof ook dat hij die zogenaamde uitnodiging in alle toonaarden ontkent terwijl er voldoende klank en beeld bestaat om zijn ongelijk te bewijzen.

Maar het ziet er intussen naar uit dat hij 21 juli zal moeten vieren zonder zijn chimpansees, een koosnaam die wijlen Serge Gainsbourg destijds wel eens aan zijn Jamaicaanse muzikanten wilde geven. Dubieus, welzeker, maar zoals altijd bij le beau Serge was er bij zo’n ongein natuurlijk ook voldoende liefde en humor aanwezig, twee zielentrekken die bij onze minister van Vechten zeer zeker ontbreken.

Alsof de christendemocraten nog niet met genoeg sores af te rekenen hadden is onze minister-president eerder deze week op veeleer ongelukkige wijze in het nieuws gekomen, en wel omdat hij van zijn paard gevallen was. Een vreemd bericht voorwaar, omdat je zo’n tijding eerder in verband zou brengen met Attila de Hun, Godfried van Bouillon of de Koning-Ridder, maar bij navraag ging het hier wel degelijk om de populaire George Clooney van Klein-Brabant. Zoals het een echte superheld past gaf hij de dag na zijn zware val en bijbehorende operatie alweer een persconferentie, in horizontale houding weliswaar, en gekleed in een eenvoudige maar hoogwaardige pyjama. Hij zat nog helemaal onder de pijnstillers en zei wellicht daarom dat het hem heel goed ging.

Wat nog maar eens bewijst dat alles relatief is en dat er in de toekomstige dwergstaat Vlaanderen nog altijd water uit de kranen en licht uit de lampen komt wanneer de eerste burger bedlegerig is tengevolge van een kwalijk manègemoment. Maar toch zou ik als mediawatcher eens graag met dat paard spreken, onder vier ogen. Kan dat geregeld worden? ‘Mogen Ministers-Presidenten van Dwergstaten op Zondag Wel Paardrijden?’ lijkt mij overigens een uitstekend thema om straks op een zonnige zondagmorgen bij de schier onbestaande tv-zender GUNKtv een boom op te zetten, bijvoorbeeld in het nieuwe praatprogramma Verstrepen en Hermans, dat de mijns inziens niet echt langverwachte mediatieke terugkeer van Margriet Hermans en Jürgen Verstrepen zal bezegelen.

Verstrepen en Hermans zal een volwaardige tegenhanger worden voor De zevende dag, liet Margriet Hermans al in diverse media weten. Daar konden we overigens vaststellen dat de voormalige zangeres niet meer dik is, maar nog altijd geruststellend lelijk en dom. Het andere anker, Jürgen Verstrepen, ziet zijn terugkeer in het licht van een aanknoping met de vooral door hemzelf legendarisch bevonden politieke talkshow ZwartWit. I don’t wanna be rude, maar ik denk dat Verstrepen en Hermans een televisueel Salon des Refusés gaat worden, een mediatiek stuk wrakhout waar twee politieke drenkelingen als Hermans en Verstrepen zich nog even aan kunnen vasthouden eer ze hopelijk voorgoed naar de haaien gaan.

Uit de mooie bergen van de Ardèche bereikt mij verder het droeve bericht dat Jean Ferrat is gestorven. Nu Johan Anthierens er al tien jaar niet meer is zal geeneen daar in druk over rouwen. En in een land waar mensen denken dat Stan Van Samang een zanger is zal niemand de zoete stem en de geladen woorden van die zachte barricadenman Ferrat erg missen, vrees ik. Van mij mag hij postuum nog gauw De Gouden Uil krijgen, al zal iedereen en zijn kleine broertje daar dan ook wel weer een mening over hebben en vooral dan het meest vervelende soort onder de persmuskieten, de boekenrecensenten, die er allemaal al jaren van dromen om a) ooit eens een goed boek te schrijven of b) bij gebrek aan talent in die richting toch lid van de vierschaar te mogen zijn die al dan niet bevriende schrijvers van wat eer en een stipendium kan voorzien.

Ik ben vooral blij dat Mensje van Keulen bij de genomineerden hoort. Toen ik een jaar geleden haar verhalenbundel Een goed verhaal aankocht bij de Athenaeum Boekhandel op het Amsterdamse Spui, zei de verkoper mij, terwijl hij het boek inpakte, het volgende: “En nou maar hopen dat de titel klopt, anders brengt u 'm maar terug”. Geen haar op mijn hoofd dat daaraan gedacht heeft, want ik ben meteen na de afrekening het belendende café Hoppe binnengestapt en heb daar het boek in één keer uitgelezen, zoals dat hoort bij het soort boeken dat een Gouden Uil verdient.

Als u het niet erg vind ga ik nu slapen. Of nee, eerst nog één aflevering bekijken van de merkwaardige Deense crimeserie The Killing. Of twee. Of drie. Of misschien wel de hele reutemeteut. Aan het eind zal toch blijken dat de mens slecht is. Of dom.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234