Dinsdag 27/09/2022

Straffe overlevers

Aaah, eindelijk verjaagt het voorjaar de donkere dagen, hét moment om je longen te laven aan frisse lucht. Natuurlijk is er niks mis met een inheemse eik of wilde wilg, maar alst je het graag wat exotischer zoekt, dan wijzen we je graag de weg naar deze groene oorden.

Het begin van het voorjaar betekent ook dat heel wat planten hun winterse schuilen verbreken. In het arboretum van Wespelaar is het de indrukwekkende verzameling van magnolia's die dan in bloei komt te staan. Maar vergis je niet: arboreta zijn er niet enkel uit esthetische noodzaak, ze dienen ook een groter doel. Zo houdt het arboretum van Wespelaar heel wat bedreigde boom- en plantensoorten uit gematigde streken mee in stand.

Joke Ossaer, medewerker bij het Arboretum van Wespelaar: "Die planten hebben we gemarkeerd met een rood label om onze bezoekers hierop attent te maken. We geven hen bij de start van hun tocht ook een wandelfiche mee waarin ze meer informatie vinden over de tien hoogtepunten van het moment. De bedreigde soorten vinden hier ook vaak een plaatsje in." Dit groene baken is bovendien een ideale plaats om te ontsnappen aan de alledaagse razernij. "Vanop de straat zie je van het arboretum helemaal niets, afgezien van een rode poort. Bezoekers zijn meestal heel verbaasd wanneer ze de tuin binnenwandelen. Je waant je hier echt voor even in een andere wereld. Dat is de sterkte van ons arboretum."

Het Arboretum van Wespelaar gaat prat op haar magnoliacollectie, waarbij de meest in het oog springende stukken de eerste magnolia's zijn die door plantenverzamelaars in 1700 van Noord-Amerika naar Europa werden ingevoerd.

Het arboretum van Wespelaar is vanaf begin april geopend voor het publiek op woensdag en op zondag van 10 tot 17u.

Grote Baan 63, Wespelaar. www.arboretumwespelaar.be.

Het verborgen

leven

in kruidtuinen

en arboreta

Liefelijk riviertje

Een bezoek brengen aan het arboretum van de Kreftenbroeck Stichting is exclusief, omdat het domein behoort tot privébezit. De Engelse tuin van vijf hectare werd aangelegd midden in een woonwijk aan de rand van Brussel, en herbergt heel wat verschillende bomen en struiken. Wandelen doe je er naast een riviertje, langs vijvers, tussen bomen en door weilanden, maar toch is het vooral de rozentuin die bezoekers lokt. Daarvoor moet je wel zelf een afspraak vastleggen met de eigenaar van het park. Dat loont: in de tuin groeien verschillende oude rozensoorten rakelings langs elkaar. Verder herbergt de tuin een grote collectie van coniferen en toverhazelaars, die volgens Catherine du Roy, die nu de tuin bezit, zeker in de lente een mooi zicht opleveren.

Om de geschiedenis die de botanische tuin met zich meedraagt volledig te vatten, kan het bezichtigen van de Souvenir de Rose-Marie niet aan een visite ontbreken. Dit is namelijk een van de bijzonderste rozen die in het park haar voedingsbodem vond, ze werd dan ook opgedragen aan de oorspronkelijke eigenares van het park.

Enkel te bezoeken na afspraak: 0475/33.23.09

of catherineduroy@gmail.com.

Bevrijdingslaan 77, Sint-Genesius-Rode.

Van Afrika tot in Amerika

Dit stukje vegetatieve rock-'n-roll behoort tot het Kapucijnenbos, een deel van het Zoniënwoud. Het arboretum van Tervuren werd in 1902 gesticht onder leiding van Charles Bommer, en herbergt nu heel wat plantensoorten die het bezoeken waard zijn. Met een oppervlakte van 100 hectare en maar liefst 460 boomsoorten mag het arboretum zich gerust tot de groten in zijn soort rekenen. Diversiteit alom, met bomen die afkomstig zijn uit alle uithoeken van de wereld. Heel bijzonder is trouwens dat de bomen niet per soort, maar per continent zijn aangeplant, zo wandel je met gemak van Canada naar Afrika. Dit is de ideale bestemming voor een groene wereldreis in elke zin van het woord.

De blikvangers van het park zijn de Amerikaanse sequoia's, beter bekend als mammoetbomen ofte sequoia-dendron giganteum voor wie het graag wetenschappelijk heeft. Ga zeker eens aan de schors van deze gigant voelen die dik, zacht en sponzig is. In hun natuurlijke biotoop in California doorstaan ze dankzij die bijzondere schors vorst en bosbranden.

Arboretum Tervuren, toegang van zonsop- tot zonsondergang onder meer via de Vlaktedreef, Tervuren.

www.arboretum-tervuren.be.

Plantenpaleis

De plantentuin in Meise is met een oppervlakte van 92 hectare niet alleen een van de grootste botanische tuinen ter wereld, liefst 18.000 planten verankerden zich in de volle grond. In het midden van het domein vind je het kasteel van Boechout, al vinden plantenliefhebbers hun gading vooral in het serrecomplex - ofte: het Plantenpaleis - dat is opgedeeld in verschillende compartimenten. Noteer ook 18, 19 en 20 augustus in je agenda want dan kan je overnachten in de Plantentuin voor de tweede editie van Wonderweekend.

De meest indrukwekkende fuchsia's en orchideeën kan je bezichtigen in het meer dan één hectare grote Plantenpaleis. Daar werden verschillende kassen aangelegd waarin telkens de ideale groeiomstandigheden worden nagebootst voor planten van over de hele wereld. Een fijne bestemming ook als de voorjaarszon het toch even laat afweten.

Plantentuin, Nieuwelaan 38, Meise.

www.plantentuinmeise.be.

Urban jungle

Wie het op café over 'de Botanique' heeft, denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan de gelijknamige concertzaal. Zonde, want zo zou je vergeten dat de muzikale koepel wel degelijk omgeven is door een indrukwekkende kruidtuin. De tuin bevindt zich pal in het hart van Brussel, tussen de poort van Schaarbeek en het Rogierplein en heeft een rijke geschiedenis. Al sinds 1829 kunnen verschillende plantensoorten er welig tieren. De botanische tuin is vrij toegankelijk voor het publiek en weerspiegelt als geen ander de multiculturele identiteit van Brussel: het bovenste deel is opgebouwd in Franse stijl, de tussenliggende zone is dan weer typisch Italiaans en de onderste zone is kenmerkend Engels.

De Botanische tuin in Brussel is vooral bekend vanwege de merkwaardige bomen die er groeien, waaronder de Japanse notenboom. Een zeldzaam zicht, want in het wild komt de soort al enige tijd niet meer voor.

Koningstraat 236, Sint-Joost-ten-Node, de inkom is gratis. www.magische-tuinen.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234