Woensdag 06/07/2022

strip u bd jazz: opvallende kruisbestuiving tussen pop en beeldverhaal

Uitgever Th�ol: 'Dit heeft niets te maken met marketing, het is gewoon liefde voor het beeldverhaal en de muziek samen'

Strips op de maat van muziek

De stripscene verbroedert steeds meer met andere cultuurtakken als film, literatuur, theater en muziek. Een voorbeeld daarvan is de longbox-collectie 'BD Jazz'. Eerst leverden jonge, onbekende tekenaars een boekje af bij cd's van jazzgrootheden, de populariteit en kwaliteit van het project heeft ondertussen ook grootmeesters als Loustal, Robert Crumb, Hausman of Dupuy en Berberian verleid.

Antwerpen / Parijs

Van onze medewerker

Geert De Weyer

De muziekindustrie heeft de stripscene al meerdere malen stevig omarmd. Het ziet ernaar uit dat die verstrengeling nog wat inniger zal worden. In het verleden kregen populaire stripreeksen als 'Thorgal' en 'XIII' al een soundtrack, 'Meneer Johan'-auteurs Dupuy en Berberian maakten een kortverhaaltje voor de cd Melon Galia (Les Disques Mange-Tout), en de Canadese striptekenaar Seth maakte op vraag van zangeres Aimee Mann een boekje van 32 pagina's en verzorgde de lay-out van haar cd Lost In Space. Ondertussen blijken steeds meer (inter)nationale tekenaars geïnteresseerd om de biografie of momentopnames uit het leven van wereldsterren te verstrippen, zoals eerder al Louis Armstrong (door Antwerpenaar Philippe Paquet), Billie Holiday (Muñoz en Sampayo) of Charlie Mingus (Mattotti).

De Franse muziekuitgever Bruno Théol (50) had de synergie tussen beide cultuurtakken al langer in de smiezen en zocht, bij het opstarten van zijn bedrijf Nocturne in 2001, naar de gepaste manier om strips en muziek te laten samensmelten. In maart vorig jaar slaagde hij erin een collectie op te starten die in ijltempo aan populariteit won: BD Jazz. Het principe is eenvoudig: bij een longbox met twee cd's van een min of meer populaire jazzartiest hoort telkens een 16 tot 22 pagina's tellend stripboekje over die muzikant (in het Engels of Frans), inclusief disco- en biografie. Bij de release van de eerste longbox, van Nat King Cole, vertaalde de appreciatie zich al snel in tienduizend verkochte exemplaren. Een goed jaar later zijn er zo'n dertig titels op de markt en slaat de collectie, in tegenstelling tot Duitsland en Groot-Brittannië, erg goed aan in Frankrijk, Portugal en sinds kort ook in België.

Théol spreekt van een ongekend snel succes waarvan het eind nog niet in zicht is. "De Verenigde Staten zijn ook aan het warmlopen", glundert hij. "We hebben vanuit de VS zonet een enorme order gekregen. Weet je, je moet als uitgever je instinct volgen. De BD Jazz-collectie had niets te maken met een marketingstrategie, het was gewoon liefde voor het beeldverhaal en de muziek samen. Ik zat als hoofd van een muziekuitgeverij op de juiste stoel. Het zou dom zijn geweest dat te laten schieten."

Het succes van de longboxen legt zijn uitgeverij bepaald geen windeieren. De positieve reacties noopten hem zelfs de collectie qua genre uit te breiden. Eind april werd al gestart met een BD Blues-collectie, in september volgt BD Rock en BD Ciné, waartoe als eerste Marilyn Monroe, Fred Astaire en tal van songs uit de Woody Allen-films behoren. Kort na die release moet ook BD Chanson het levenslicht zien, waarvan Edith Piaf het startschot moet geven.

De auteurs die ondertussen hun medewerking aan het project verlenen, zijn niet van de minsten. Nadat de eerste 25 longboxen voornamelijk werden ingevuld door jong Frans striptalent, schuifelen nu de grootmeesters aan. "Het is heel vreemd", zegt Théol. "Terwijl ik die bekende namen eerst niet eens durfde te vragen, bellen sommige stripauteurs waar ik erg naar opkijk me nu zelfs op met de vraag of ze alstublieft hun medewerking mogen verlenen. Dat is schitterend en het bewijst dat de kruisbestuiving wel degelijk werkt. Om die reden vind je de collectie ook terug bij zowel de strip- als platenwinkel."

Het lijstje van op stapel staande releases is lang: Die dagen in Amelie-tekenaar Jean-Claude Denis waagt zich binnenkort onder meer aan Harry Belafonte, Hausman heeft zich over Muddy Waters gebogen, het 'Meneer Johan'-duo Dupuy en Berberian (beiden notoire muziekliefhebbers) over Dean Martin, Igort over Earl Hines, Louis Joos over Bud Powell, Ferrandez over Miles Davis en Sera, de tekenaar van het recent verschenen oorlogsdrama Rode Khmer, zal het boekje bij de twee cd's van Rita Hayworth verzorgen.

Opvallend is ook de medewerking van Robert Crumb, een bekend bluesliefhebber. "Crumb had in 1984 al een zwartwitverhaal over musicus Charlie Patton getekend", zegt Théol. "Toen we hem vroegen dat in te kleuren, heeft hij meteen twee jonge artiesten opgezocht (Les Frères Lumineux, GDW) en leverde hij een nieuwe, overigens schitterende versie af. Die longbox is een van de eerste in de collectie Blues." Théol wil zich ondertussen niet vergalopperen, maar denkt erover na de collectie, afhankelijk van het succes, blijvend uit te breiden. "Wat mij betreft, kunnen we hier erg ver in gaan."

Hij noemt wereldmuziek, elektro en funk als toekomstige genres. Jonge stripauteurs of grafici zijn overigens nog steeds welkom.

Totnogtoe verschenen in de collectie BD Jazz: Glenn Miller, Bud Powell, Nat King Cole, Louis Armstrong, Billie Holiday, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Erroll Garner, Charlie Parker, Lester Young, Frank Sinatra, Stan Getz, Duke Ellington, Bud Powell, Thelonious Monk, Art Tatum, Count Basie, Duke Ellington... Te koop in de strip- en platenwinkel. Distributie AMG en Mosaïques. Info op www.nocturne.fr

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234