Vrijdag 30/09/2022

EuthanasieZelfdodingspil

Suïcide-experts bezorgd: hulp bij zelfdoding komt naar België

Coöperatie Laatste Wil is vooral bekend om haar laatstewilmiddel. ‘Onze leden willen dat niet meteen gebruiken, maar het vooral beschikbaar hebben’, zegt de vereniging. Beeld jenna arts
Coöperatie Laatste Wil is vooral bekend om haar laatstewilmiddel. ‘Onze leden willen dat niet meteen gebruiken, maar het vooral beschikbaar hebben’, zegt de vereniging.Beeld jenna arts

Coöperatie Laatste Wil, de Nederlandse organisatie die zoekt naar een veilig, legaal en humaan zelfdodingsmiddel, organiseert volgende maand voor het eerst twee bijeenkomsten in België. Ondertussen telt de vereniging hier al 700 leden. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie is erg bezorgd.

Femke van Garderen en Eva Christiaens

“Wie zou er geen vraag hebben naar zo’n middel? Ik heb momenteel geen klachten, maar bij ouder worden weet je nooit wat het gaat worden.” Elodie (78), die haar familienaam liever niet zegt omdat ze anoniem wil blijven, is een van de mensen die is ingeschreven voor de eerste bijeenkomst in Gent van Coöperatie Laatste Wil. De Nederlandse organisatie, die al jaren pleit voor meer zelfbeschikking over leven en dood, houdt er op 24 juni een bijeenkomst voor mensen die graag ooit zelfstandig en zonder tussenkomst van een arts hun leven willen beëindigen.

Elodie is een van de 700 leden die de vereniging al in ons land telt. Negentien van hen hebben zich ingeschreven voor de bijeenkomst in Gent, en nog eens twintig gaan een week later naar Hasselt. In Nederland telt de coöperatie al 23.000 leden, van wie er volgens een enquête tenminste 1.500 een laatstewilmiddel hebben. Hoeveel Belgen daarbij zijn, is niet geweten.

Middel x

Dat laatstewilmiddel is het beruchte middel x, dat de coöperatie in 2017 even via een groepsverkoop verkocht. Het poeder is legaal te verkrijgen en leidt in een kleine hoeveelheid tot een volgens hen waardige dood. Op last van het Nederlandse Openbaar Ministerie moest de vereniging daarmee stoppen, omdat hulp bij zelfdoding strafbaar is volgens de Nederlandse wet. De uitwisseling van informatie over het middel, en hoe je het kan kopen, gaat nu ondergronds verder op bijeenkomsten.

De Belgische bijeenkomsten zullen niet over middel x gaan, zegt secretaris Bert van Herk. “We willen vooral onze organisatie voorstellen, vertellen aan leden waar we precies voor staan en hen inlichten over de wettelijke mogelijkheden bij een levenseinde.” Dat wil volgens de man niet zeggen dat er helemaal niet over middel x gesproken zal worden. “Wij, de organisatoren, zullen dat niet doen, maar we zien wel tijdens onze Nederlandse bijeenkomsten dat leden elkaar opzoeken en informatie uitwisselen. Ik ga ervan uit dat dat ook in België zal gebeuren.”

Ongerust versus gemoedsrust

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie reageert erg bezorgd op de Belgische bijeenkomsten. “We vrezen dat die mensen in een suïcideproces zullen aantrekken”, zegt directeur Gwendolyn Portzky. Zij benadrukt dat deze mensen net alle hulp moeten kunnen krijgen om uit dat proces te geraken. “Ik weet niet wat er precies tijdens deze bijeenkomsten gezegd zal worden, maar ik betwijfel of er veel pistes naar hulp, bijvoorbeeld die van een psycholoog, aangereikt zullen worden.”

Palliatief arts Wim Distelmans (UZ Brussel) heeft begrip voor de visie van Coöperatie Laatste Wil, maar noemt het in de praktijk onhaalbaar. “Hoe ga je ervoor zorgen dat het niet bij de verkeerde mensen terechtkomt?”

Coöperatie Laatste Wil stelt dat de mensen die geïnteresseerd zijn in hun middel veelal senioren zijn, gemiddeld 69 jaar. Ze zijn “hoogopgeleid, actief en welvarend” en “tevreden en niet eenzaam”. Van Herk: “Ze willen het middel niet meteen gebruiken, maar het vooral beschikbaar hebben. Het geeft gemoedsrust als ze weten dat ze niet afhankelijk moeten zijn van het oordeel van een arts.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234