Zondag 03/07/2022

Superstorm Sandy deed de aarde beven

GEOLOGIE -

Toen superstorm Sandy in oktober aan de Amerikaanse oostkust vernieling zaaide, ontstond een seismische schok die in 48 staten van de VS is geregistreerd, tot aan de westkust. Kleine vibraties in de aardkorst tonen seismologen welk pad de storm precies volgde. Dezelfde soort sporen van trillingen kunnen ook tonen of de klimaatverandering het aantal stormen in de afgelopen decennia heeft beïnvloed. De trillingen zijn opgevangen door meetinstrumenten op zee. Lang voor de storm ten noorden van Atlantic City aan land kwam, waren minuscule trillingen in de aardkorst meetbaar. Een groot deel daarvan is veroorzaakt door grote golven die op zee op elkaar inbeukten. Voorheen werd aangenomen dat die sporen van trillingenafkomstig waren van aardbevingen.

Zee-egel trotseert verzurende zee

BIOLOGIE - De paarse zee-egel met de lastige naam Strongylocentrotus purpuratus kan verrassend goed tegen oceaanverzuring, blijkt uit deze week gepubliceerde laboratoriumexperimenten (PNAS). Het zeedier doet dat door razendsnel genetische wijzigingen te ondergaan in onder meer de moleculaire routes die gaan over de opname van ionen. In een verzurende - of preciezer: minder basische - zee zullen schaaldieren meer moeite hebben om calcium op te nemen. Maar dieren zoals zee-egels en algen die van nature al in een milieu leven met een sterk wisselende zuurgraad, kunnen zich probleemloos aanpassen, bleek ook al uit eerdere experimenten.

Herschel-telescoop vat Paardenkopnevel

ASTRONOMIE - Een van de klassiekers van de astronomie, de Paardenkopnevel, is door de Europese Herschel-ruimtetelescoop op een ongeziene manier in beeld gebracht. De beelden geven de verre infraroodgolflengtes weer en onthullen de intense activiteit in het sterrenstelsel Orion, waarbij talloze sterren worden gevormd. De Paardenkopnevel is een moleculaire gaswolk die op ongeveer 1.300 lichtjaren van de aarde in het Orionsterrenstelsel ligt. Ook de Hubble zoomt tegenwoordig in op de speciale plek in de ruimte. Dankzij de beelden van de Herscheltelesoop is het koude gas en het stof zichtbaar dat uiteindelijk onder druk van de zwaartekracht zal invallen en een nieuwe generatie sterren zal vormen. De Herscheltelescoop, die 23 jaar in de ruimte zweefde, gaat de allerlaatste dagen van zijn carrière in.

Meer vrouwen in wetenschap

EMANCIPATIE - Langzaam, héél langzaam neemt het aandeel vrouwelijke wetenschappers in Europa toe, blijkt uit nieuwe statistieken die de Europese Commissie publiceerde. In 2010 werd van de toponderzoeksposities in de EU 11 procent ingevuld door een vrouw; in 2002 was dat nog 8 procent. Het aantal vrouwelijke gepromoveerden ging in diezelfde periode omhoog van 33 naar 35 procent. Nog lang niet genoeg, constateert het rapport She Figures 2012, dat oproept tot extra stimulerende maatregelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234