Zondag 26/06/2022

Supporterscafé GBA 's nachts met molotovcocktail bestookt

Politie pakt jonge Marokkaanse verdachten op

Brandaanslag na straatrellen in Antwerpse wijk Kiel

Het Kiel stond gisteren nog in rep en roer nadat zondagavond tientallen jonge Marokkanen, gewapend met stokken, stenen en molotovcocktails, de wijk urenlang op stelten hadden gezet. Ze hadden het gemunt op voetbalfans van Germinal Beerschot die zich niet onbetuigd lieten. Er vielen talrijke gewonden. Een brandende benzinebom zorgde gelukkig enkel voor materiële schade aan de ingang van een supporterslokaal.

Antwerpen

Van onze verslaggever

Marc Schoetens

De verschroeide cafégevel, vlak tegenover het stadion van Germinal Beerschot, is de stille getuige van de zware rellen die zondagavond hebben plaatsgevonden. Het was niet de eerste keer dat supporters en Marokkanen slaags geraakten na een voetbalwedstrijd. De verhouding tussen de twee clans is al vele jaren gespannen. Als er na een match nog supporters rondlopen in de straten van het Kiel, worden ze opgewacht door groepjes rondhangende Marokkanen. Die beschouwen dat deel van de wijk rond de - vooral bij shoppers bekende - Abdijstraat als hun territorium.

"Ze staan te wachten op de straathoeken en ze pikken je er uit", zegt een zeventienjarige supporter die niet met zijn naam in de krant wil. "Ze roepen 'witte aap' of 'vuile Belg' om een reactie uit te lokken. Ik antwoord nooit en loop gewoon door, maar wat als ze aan je beginnen te trekken en te duwen? Ik vecht niet omdat ik toch geen kans maak tegen hun overmacht. Mijn vader is radicaal tegen geweld, maar ik denk dat hij niet blij zou zijn mocht hij horen dat ik me heb laten doen."

De jongeman is bij de zowat twintig Beerschot-fans die zondagavond hun stamcafé stonden te verdedigen. Twee uur na afloop van de wedstrijd was er een eerste incident. "We liepen met zijn vieren naar de auto en wilden naar huis rijden", zegt een 25-jarige supporter die ook anoniem wil blijven. "Ik kom al vele jaren kijken met mijn vrienden, maar dit was de eerste keer dat onze auto vlak bij de Abdijstraat geparkeerd stond. Onderweg werden we bedreigd door een groepje Marokkanen. De eerste keer dat mij zoiets overkomt. Ze riepen 'Hei ratten! (de scheldnaam voor de Beerschot-aanhang, MLS) Kutbelgen!' en ze sloten ons in. We konden ons uit de voeten maken en liepen naar het supporterscafé."

Wat later vertrekt vanuit het café een groep supporters in de richting van de Marokkanen die verderop in de straat komen uitdagen. Die laatsten hebben zich bewapend. Ze dragen goed zichtbaar honkbalknuppels, planken, stokken, straatklinkers, een hamer. Sommige Beerschot-supporters zwaaien met een broekriem. Het komt tot hevige rellen. De politie is intussen gealarmeerd en stuurt vijftien patrouillewagens ter plaatse. Ziekenwagens voeren vier gewonden naar het ziekenhuis. Anderen hebben lichte kwetsuren en willen zich niet laten verzorgen.

Pas tegen negen uur keert de rust weer en vertrekken de agenten. Het supporterscafé sluit de deuren. Goed een uur later loopt er op de alarmcentrale een bericht binnen dat een groep Marokkanen zich ophoudt in het nabijgelegen Kielpark, bewapend met boomtakken en stenen die ze op een werf in de buurt hebben opgeraapt. Wanneer ze merken dat de politie hen op de hielen zit, stuiven ze in alle richtingen uiteen.

Maar om elf uur wordt er weer alarm geslagen wanneer er een molotovcocktail uiteenspat tegen de ingang van het café. De bewakingscamera op de gevel heeft de aanslag vastgelegd: zeven of acht personen waarvan er één een brandende molotov uit zijn handen laat glippen. Het is dan bijna middernacht en er is te weinig politie om in te grijpen. Van alle kanten komen Beerschot-supporters aangelopen. Ze groeperen zich en proberen de Marokkanen te verdrijven die in de richting van het café oprukken. Weer breken er vechtpartijen uit tot er eindelijk politieversterking komt opdagen van de Algemene Reserve Bijstand. Zowat zeventig manschappen slagen erin de vechters uit elkaar te houden.

Intussen worden in de zijstraten vijf Marokkanen opgepakt. Een ervan werd opgemerkt toen hij de achterruit van een anonieme politiewagen stuksloeg. Hij bracht de nacht in de cel door. Omstreeks twee uur 's nachts heeft de politie de situatie onder controle en keert de rust weer.

De 22-jarige arrestant werd gisteren weer vrijgelaten maar hij zal zich al binnen enkele weken moeten verantwoorden voor de rechtbank. Volgens onze informatie zou de politie brandvlekken hebben gevonden op zijn trainingsvest. Die wordt nu onderzocht samen met stukken glas afkomstig van de molotovcocktail die naar het café werd geworpen.

Het parket tilt zwaar aan de brandstichting. Die gebeurde bij nacht en in een bewoond pand, een misdrijf waarop strenge gevangenisstraffen staan van minimaal twintig tot dertig jaar. In een van de drie appartementen boven het café woont onder anderen een ouderpaar met kleine kinderen. Gelukkig ondervond niemand van de bewoners enige hinder van de brand die door de cafébaas en enkele supporters snel geblust kon worden.

Gisterennamiddag was het opnieuw tamelijk onrustig in de omgeving van het Beerschotstadion. Bij nazicht in de buurt vond de politie nog twee volle molotovcocktails die verstopt lagen op straat. Voorbij het supporterscafé passeerden voortdurend auto's van waaruit de inzittenden bedreigingen riepen naar de caféuitbater. Twee politiewagens blijven ter plaatse om de omgeving te bewaken. Er zijn opnieuw enkele jonge Marokkanen opgepakt die mogelijk betrokken waren bij de incidenten van zondag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234