Maandag 08/08/2022

Sylvia Van Driessche Hoofdredactrice van Joepie en jurylid van ‘Idool 2011’ ‘Amerikaanse Cosmopolitan is het beste blad ter wereld’

4 september 1976: wordt geboren in Dendermonde, 1998: maakt haar studies toerisme af in Antwerpen, 1998-1999: werkt een half jaar voor een touroperator in Los Angeles, 1999-2000: redactiewerk voor D&D Productions, 2000-2001: werkt negen maanden als airhostess bij Sabena, 2001: begint als redactrice bij Joepie, wordt later ook eindredacteur en adjunct-hoofdredacteur, februari 2009: hoofdredactrice van Joepie

Hoe ben je in de media terechtgekomen?

“Op een dag ging ik me aanbieden bij Isabelle Vandenberghe, toen hoofdredacteur van Joepie, nu van TV Familie. Ik wilde altijd al graag werken voor Joepie, maar mijn vader (Vic Dennis, SVB), die er ook gewerkt had, was tegen. Hij vond het een harde wereld, en de regel was: geen familieleden in hetzelfde bedrijf. Maar Isabelle had een paar mensen gezien voor de job, en ze vond mij de beste. Ze heeft dan gelobbyd om me toch aan te nemen.”

Welke kranten en tijdschriften werden er vroeger bij je thuis gelezen?

“Joepie natuurlijk, en Dag Allemaal. Dat is wat ik me herinner uit mijn vroege jeugd.”

Welke lees je nu?

“De vraag is eerder: welke lees ik niet? Voor mijn job moet ik een heleboel kranten en tijdschriften doornemen. Voor mijn persoonlijke plezier lees ik graag media.com en Wax in De Morgen, Nina, en de Amerikaanse Cosmopolitan. Da’s het beste blad ter wereld.”

Wat zijn je favoriete radio- en tv-programma’s?

“Wat radio betreft ben ik een zapper. Op televisie neem ik altijd Mooi en meedogenloos op. Er naar kijken is mijn manier om mijn verstand op nul en mijn blik op oneindig te zetten. En natuurlijk kijk ik ook naar Basta van mijn vriend (Neveneffect Jelle De Beule, SVB).”

Hoe zou je je job zelf omschrijven?

“Elke week van nul een tijdschrift maken, het proberen te vullen met interessante onderwerpen voor de jeugd, zowel over sterren als over hun eigen leefwereld. Het leukste is de variatie, en het feit dat ik mijn zin kan doen. Ook de brieven die tieners ons schrijven, zijn geweldig. Ze staan nog zo ongecompliceerd in het leven. Een ander voordeel - eerder als journalist dan als hoofdredacteur dan - zijn de vele reizen die je kan maken voor interviews.”

Wat is je mooiste herinnering in de media?

“Ik hoop dat die nog moet komen! Ik ben nog altijd trots op die keer toen ik mezelf binnen blufte bij Brad Pitt en Angelina Jolie. Ik was toen eigenlijk voor een andere persconferentie in LA, maar ik heb ze toch wat vragen kunnen stellen. Zo leerde ik ook eens iemand kennen die blijkbaar in de organisatie van de Golden Globes zat. Hij loodste me er binnen, en daar zaten alle sterren er gewoon aan tafel: Prince, Jack Nicholson,… Geweldig dat ik zo dicht bij hen kon komen en een praatje met hen kon slaan.”

En de slechtste?

“Toen mijn vader weg moest bij Dag Allemaal. Ook al maak je een succesvol blad, als ze beslissen om het roer om te gooien, kan het van de ene op de andere dag gedaan zijn. Dat maakt wel dat ik daar nu realistischer in ben, ik ben beter voorbereid op de negatieve aspecten van de job.”

Gebruik je sociale media zoals Twitter en Facebook?

“Twitter niet, Facebook wel. Ik bekijk het niet elke dag, maar ik vind het wel interessant om foto’s van vrienden in het buitenland te zien, om op de hoogte te zijn van waar ze mee bezig zijn.”

Wie bewonder je in de media?

“De redactie van Cosmopolitan. Ik vraag me af hoe dat blad precies gemaakt wordt. Ook de Nederlandse columniste Aaf Brandt Corstius vind ik goed. Verder heb ik bewondering voor iedereen die de kans krijgt om diepteinterviews af te nemen, die durft door te vragen. Ruby Wax bijvoorbeeld is daar heel goed in.”

Wat zou je doen als je niet in de media zou werken?

“Geen flauw idee. Psychologie interesseert me wel, maar daar moet je voor gestudeerd hebben.”

Heb je een ambitie die je nog wil verwezenlijken voor je op pensioen gaat?

“Een eigen column schrijven. Of diepteinterviews afnemen, of een boek schrijven. Dingen doen waar je tijd voor krijgt, dus. Dat mis ik nu.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234