Vrijdag 07/10/2022

Syriërs betalen smokkelaars om weer naar huis te gaan: "Wij zijn woedend op Europeanen"

Vluchtelingen wachten op registratie in Athene. Beeld AP
Vluchtelingen wachten op registratie in Athene.Beeld AP

Europa leek hen het beloofde land. Velen riskeerden hun leven op weg ernaartoe. Hun droom spatte uit elkaar in de Griekse velden. Nu zetten Syrische vluchtelingen opnieuw hun leven op het spel. Ditmaal in omgekeerde richting. En weer profiteren de smokkelaars.

Karen Van Eyken

Sommige Syriërs die in Griekenland vastzitten sinds de sluiting van de Balkanroute, geloven niet meer in een beter leven. Ze zijn ontgoocheld in de manier waarop Europa hen behandelt. Dus betalen ze smokkelaars om hen weer naar Turkije te brengen. Ze vermijden dit keer wel de Egeïsche Zee en steken de Maritsa rivier over naar Turkije. Maar de rivier kent sterke stromingen waardoor al velen er de afgelopen jaren het leven lieten. Elke nacht verzamelen groepjes vluchtelingen aan het station van het Griekse grensoord Didimoticho. Daar wachten ze hun kans af om over te steken.

Kamperen
Onder hen bevindt zich Atia al-Dschassem, een 27-jarige kapper uit Damascus. Na maanden gekampeerd te hebben aan de Grieks-Macedonische grens wil hij nu terugkeren met zijn vrouw en eenjarige dochter. "Ik ga naar Turkije. Ik wil Europa niet meer. Punt", vertelt hij aan de Duitse krant Die Welt.

Bombardementen
Ze hopen dat het hun laatste nacht in Griekenland wordt. "Ik smeek God dat hij ons helpt weer naar Syrië te gaan. In Syrië ging het beter dan hier, zelfs met de bombardementen", aldus al-Dschassem. De familie kwam op 24 februari in Griekenland aan en wilde naar het noorden. Hun reis naar Duitsland kwam aan de Macedonische grens ten einde.

Deal
De Europese Unie en Turkije sloten ondertussen een deal die bepaalt dat vluchtelingen die na 20 maart in Griekenland zijn toegekomen, terug naar Turkije worden gestuurd. Diegenen die voor 20 maart kwamen, zitten vast op het Griekse vasteland. Na de sluiting van de Balkanroute gaat het naar schatting om 57.000 mensen. In Griekenland waar de werkloosheid 24 procent bedraagt, willen de meesten niet blijven.

Erbarmelijk
Al-Dschassem bracht samen met zijn gezin een paar maanden door in het illegale kamp van Idomeni aan de Macedonische grens waar de levensomstandigheden erbarmelijk waren. In mei werd het kamp ontruimd en werden de vluchtelingen naar officiële opvangkampen van de Griekse overheid gebracht. De Syrische familie borg haar droom om naar Duitsland te gaan, op.

"Geen medeleven"
"Wij hadden niet verwacht dat we in Europa zo behandeld zouden worden", zegt de vluchteling. "Wij dachten dat men humaan ging zijn en zich om ons en onze kinderen zou bekommeren en bescherming geven. Wij dachten dat we geholpen gingen worden maar het tegendeel was waar. Europa toont helemaal geen medeleven met ons."

Honderden euro's
Ze besloten naar Turkije te gaan waar zijn broer woont. Maar zoals vele anderen, hebben ze moeten vaststellen dat dat niet eenvoudig is. Via de officiële, bureaucratische weg duurt het lang. Dus wenden ze zich tot smokkelaars die 'slechts' enkelen honderden euro's vragen in plaats van enkele duizenden euro's in de andere richting.

Hek
"Sinds korte tijd zien we een omgekeerde stroom vluchtelingen op gang komen van Idomeni naar onze noordelijke grens", verklaart Ilias Akidis, hoofd van de politie in Didimoticho. De weg over land wordt door een hek versperd. Wat rest, is de rivier. De afgelopen twee maanden werden 150 mensen opgepakt die illegaal in Turkije probeerden te geraken. "Op dit moment is het zeer gevaarlijk omdat de stand van de rivier zo hoog is door hevige regenval", meent Akidis.

Woedend
Ook de 21-jarige kunststudent Madschd Hamed heeft de hoop op een leven in Europa opgegeven. Na drie maanden in Idomeni besloot hij eind mei om terug te keren. "Ik wil weer naar Syrië om mijn studie aan de kunstschool in Damascus voort te zetten", legt hij uit. "Zelfs indien de grenzen opnieuw opengaan, keer ik terug. Ik ben zeer woedend op de Europeanen voor de omstandigheden waarin ze ons laten leven."

Gedwongen
Met een landkaart in de hand gaat hij op weg naar Thessaloniki om van daaruit Didimoticho te bereiken. "Daar steek ik de rivier over zoals andere Syriërs me verteld hebben", verklaart de jongeman. Van Turkije wil hij naar Libanon vliegen en dan verdergaan naar Damascus. "Ik heb nooit geprobeerd om de grens met Macedonië illegaal over te steken. Ik wilde op een legale manier naar Duitsland maar nu ben ik gedwongen om op deze wijze naar mijn land terug te keren."

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234