Dinsdag 09/08/2022

tarflam

'Verkondig je vandaag een afwijkend standpunt, word je gek verklaard!'

De Luikse hiphopformatie Starflam was ooit een zootje malfrats (boefjes) maar in het voorjaar traden ze op in de prestigieuze Parijse Olympia en vrijdag aanstaande speelt deze 'bonte fanfare van stemmen' op Pukkelpop. Starflam bracht eerder dit jaar reeds een felbejubelde tweede studio-cd uit, Survivant.

Rappers Fred en Balo weten wat hen gaande hield: "Voor elk van ons komt de Passie (mét een hoofdletter) voor onze muziek op de eerste plaats en de rest is bijzaak. En die hartstocht is door de jaren heen alleen maar groter geworden, omdat we meer mogelijkheden kregen. Nu heeft onze creativiteit een welbepaald einddoel."

Als jullie nu schrijven, zijn jullie je dan bewust van een groter bereik?

Balo: "Dat staat vast. Ik besef heel goed dat ik me in de positie bevind om een bepaalde visie bij het publiek te introduceren, iets wat niet het geval was bij onze eerste cd ('Starflam' uit 1998, KDM). Dat schept verplichtingen. Je weet dat jongeren feiten en meningen zullen horen en die zijn belangrijk genoeg om gewikt en gewogen te worden."

Jullie houden wel van protesteren, maar willen niet moraliseren.

Balo: "Ik haatte het hartgrondig toen ze op school aantekeningen in mijn schoolagenda schreven of de leraren tegen mij zeiden dat ik slecht was. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat ik hetzelfde zou doen bij andere mensen. Ik vermijd het anderen ook maar iets op te leggen. Wie ben ik om te zeggen dat ze slecht zijn, ik ben helemaal geen voorbeeld."

Fred: "Wij hebben dat soort pretentie niet. Ieder moet voor zich beslissen wat hij uithaalt. In Starflam zitten natuurlijk ook tal van contrasten en wij stellen ongetwijfeld graag vragen, waarover dan liefst nagedacht wordt."

Op de nieuwe cd rappen jullie: 'En Belgique les lacunes sont à Laeken'. Klinkt goed...

Balo: "Het is een metafoor én een gimmick, maar het is ook iets waar we volledig achter staan. Wij zijn absoluut geen royalisten. Laken staat voor alles wat een bepaald België uit het verleden betekent. En daarbij denken we onder meer aan het oude kolonialisme. Het is een symbool waaruit nog steeds een zekere hypocrisie straalt."

Fred: "België blijft wel een onwaarschijnlijk land, want hoe meer we op toernee gaan en hoe meer mensen we ontmoeten, hoe rijker de ervaring blijkt te zijn. Vergeleken met Frankrijk bijvoorbeeld is er hier een groter soort van vrijheid dankzij al die verschillende mensen."

Balo: "We krijgen in Vlaanderen altijd een good feeling. Dat je muziek en flows als okay aangevoeld worden, zonder dat er veel van de woorden begrepen wordt, dat geeft een heel ander soort van genoegdoening."

Fred: "Wist je, we spelen meer in Vlaanderen dan in Wallonië. Jullie hebben een veel beter circuit en blijkbaar meer mensen die naar concerten trekken. Stel je voor: wij zouden graag in Luik spelen, maar er is gewoon geen geschikte plaats!"

Luik is toch jullie hoofdkwartier?

Balo: "Het heeft allemaal met beleidsopties te maken. Een goede zaal past daar niet in, maar de restauratie van een kathedraal die meer dan 50 miljoen kost, wel..."

Fred: "Er is wel degelijk geld voor een theaterzaal en een sporthal, een museum... We blijven erop hameren, zoals er ook andere dingen zijn waar we niet over zwijgen."

Jullie hebben ook een song over 'L'amnésie Internationale', duidelijk doelend op de hele antiglobalistische beweging.

Fred: "Onder meer. Ik val er dood van dat de mensen die kritisch tegenover heel het wereldsysteem durven te staan, nu op één lijn met terroristen en hooligans worden gesteld. Dat zijn ze niet. In Genua waren er dus 250.000 terroristen? Zijn de media gek of wat? Het is ongelooflijk hoe men probeert die hele beweging te bekladden. Belachelijk ook hoe de 'wereldleiders' zich verstoppen en weigeren te discussiëren. Zij denken dat zij alleen gelijk hebben en dat alle andere meningen verkeerd zijn. Ik vind dat een zeer gevaarlijk standpunt. Binnenkort heb je nog maar een paar miljoen rijken die géén terrorist zijn en de rest van de planeet - die zes miljard anderen - blijken allemaal slechteriken! Wij hebben dan ook geweigerd om op de EU-dag te spelen, omdat wij niet willen meedraaien in dat wereldje. Het is verbluffend hoe weinig de politieke partijen voeling met deze brede stroming hebben. Blijkbaar zijn zij allemaal veel te zakelijk geworden en vinden zij dat de enige mogelijkheid nog het liberalisme is, zelfs de zogenaamde linkse en groene partijen. Als je vandaag een afwijkend standpunt verkondigt, word je gek verklaard. Is dat democratie?"

Deze tweede cd kwam er pas na drie jaar, hebben jullie niet heel veel moeten weggooien?

Fred: "Er is natuurlijk veel veranderd in de groep, maar we hebben nooit een andere plaat klaar gehad in de studio. Er was wel iets anders aan de gang: er waren veel lui die dachten dat dit onze eerste cd was. Vooral in Frankrijk dacht men dat."

Jullie hadden op je eerste cd ook reeds Afro-Cubaanse invloeden, lang voor Orishas. Maakt het je dan niet kwaad dat er mensen zijn die zeggen dat 'La Sonora' (de veelgedraaide single) een kopie van de sound van die band is?

Balo: "Bij ons kwam het natuurlijk van in het begin: onze dj, MIG One, maakt voor een deel de muziek en hij is een Colombiaan. Salsa is zijn grote liefde. Reeds jaren terug zaten er tussen zijn ontelbare beats elementen uit de Latijnse muziekcultuur."

Fred: "Wij gebruiken er minder van dan hij heeft, maar ja, we zijn dan ook niet allemaal Latino's. We zijn er wel zeer vertrouwd mee en het kan ons niet schelen dat Cubaanse muziek op dit moment de grote mode is."

Balo: "La Sonora, dat is een fanfare met één zanger en wij trekken de vergelijking door naar ons: bij ons is het één dj en heel veel zangers. Net als bij zo'n fanfare loopt het allemaal een beetje door elkaar.

Fred: "Wij moeten ons goed organiseren, want we staan met veel volk op het podium. Achteraf, na een concert, steken we altijd de koppen bij elkaar om dingen te verbeteren."

Balo: "We hebben allemaal zoveel te zeggen en dus concentreren wij ons tegenwoordig op de samenhang bij de shows. Waar wij nu ook heel goed op letten is dat we ons niet te veel door het publiek laten meeslepen. Het moet immers niet alleen voor de eerste rijen leuk zijn, maar je denkt best ook aan de rest van de zaal. Enkel een strakke set werkt dan." Fred: "We willen voorbij de eerste kick werken, want nu komen de mensen voor ons naar een concert omdat wij Starflam zijn, en dat moet méér betekenen dan een potje opwinding."

Bij de nieuwe cd vallen de vele gasten op.

Fred: "Wij hebben voor Survivant bewust samenwerking gezocht met mensen die vrij veel verschilden van onszelf."

In dat kader is dus ook de aanwezigheid van Arno op de cd te verklaren. Ik wist niet dat hij een rapfan was...

Fred: "We kenden hem natuurlijk uit onze jeugd, maar hij is een van de meest respectabele artiesten in België en Balo had een concert van hem gezien."

Balo: "Zijn dynamiek is ongelooflijk en het bleek dat de man doortrokken was van de blues. Heel zijn attitude en zijn persoon straalden de blues uit en ik die dacht dat hij een rocker was."

Fred: "We hebben hem achteraf ontmoet en hem wat muziek toegestuurd. Wij wilden samenwerken en dan heeft hij meegezongen op een van onze tracks. Achteraf heeft hij ons nog op zijn Amnesty-avond in de AB gevraagd. En verder hebben we zowel Marie Daulne (Zap Mama) als Sabine Kabongo (ex-Zap Mama) op de cd. We zochten naar een zangstem en met Marie was het leuk werken, maar daarna trok ze op tournee met Zap Mama. Toen we nog wat vocalen in die stijl wilden, hebben we contact opgenomen met Sabine. Eigenlijk was het puur toeval. Maar we proberen wel telkens naar nieuwe elementen te zoeken."

Balo: "Als mensen een volgende plaat van ons kopen, dan zal dat zijn omdat ze onze naam kennen en omdat ze iets van ons verwachten, en dan moet je erin slagen ze te verrassen en dieper te gaan dan ervoor. Dat houdt ons nu sterk bezig."

Koen De Meester Starflam speelt op vrijdag 24/8 op Pukkelpop in Hasselt-Kiewit (info O11/40.22.67) en op Les Nuits Botanique in Brussel op maandag 24/9 (info: 02/218.37.32.).

Survivant is uit op EMI / Capitol Records.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234