Maandag 08/08/2022

Politiek

Tax shift raakt ingekleurd

null Beeld RV
Beeld RV

Een kleine twee weken na het akkoord over de begroting en de tax shift worden een reeks maatregelen steeds helderder. Er duiken nieuwe documenten op die ingrepen of ramingen aan het licht brengen. Bijvoorbeeld: een tank van 50 liter diesel wordt tegen 2018 liefst 5 à 6 euro duurder in plaats van 2,5 à 3 euro.

ISOLDE VAN DEN EYNDE

Diesel wordt nog duurder dan eerst geraamd

Een document van een regeringspartij raamt dat de prijs van een volle tank diesel van 50 liter 5 à 6 euro duurder wordt tegen 2018. Dat is: als de olieprijs constant blijft. Op dit moment kost diesel 1,287 euro per liter, tegen 2018 zal dat 1,393 euro per liter zijn. Een stijging van 0,106 euro of 10,6 eurocent, zo stelt het document.

Dat betekent dat er voor een tank van 50 liter ongeveer 5,3 euro bijkomt. Eerder was gezegd dat dit 2,5 à 3 euro zou zijn. Een Belg die jaarlijks 20.000 kilometer aflegt en daarbij 6 liter per 100 kilometer verbruikt, zal dus op jaarbasis 127 euro meer moeten betalen.

De regering-Michel gaat de dieselprijs verhogen en de benzineprijs verlagen om de twee tarieven gelijk te schakelen. De redenering luidt: er rijden disproportioneel veel dieselwagens rond met slechte gevolgen voor de volksgezondheid.

Vergoeding deeltijdse werknemers gehalveerd

Indien je als werkloze het werk deeltijds hervat, kun je onder bepaalde voorwaarden bovenop je loon een uitkering ontvangen van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Deze uitkering wordt de inkomensgarantieuitkering (IGU) genoemd en het zorgt ervoor dat je op het eind van de maand iets meer overhoudt dan als je zou stempelen. Met andere woorden: de maatregel maakt werken interessanter. Sinds 1 januari 2015 is die uitkering verlaagd met 50 à 100 euro. Maar ook: wanneer je al twee jaar een dergelijke uitkering ontvangt, zal die worden gehalveerd. Normaal gezien ging die maatregel in vanaf 2017, maar hij wordt een jaartje uitgesteld. Zo blijkt uit de begrotingstabellen die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Zo'n 30.000 van de 51.000 uitkeringsgerechtigden krijgen de uitkering al langer dan twee jaar. De ingreep is een besparing en moet er mee voor zorgen dat de begroting tegen 2018 in evenwicht is.

null Beeld RV
Beeld RV

Besparing 400 miljoen euro op ambtenarenpensioenen

De regering gaat ook 400 miljoen euro besparen op de pensioenen van de ambtenaren om de begroting op de rails te krijgen. Dat schrijft De Tijd op basis van een regeringsdocument. Maar het kabinet-Bacquelaine wil er nog geen cijfer op plakken: "Het wordt pas op 28 augustus beslist. Al zal het waarschijnlijk in die grootteorde liggen." Hoe ze gaan besparen stond al in het regeerakkoord. Zo zullen bijvoorbeeld het aantal gewerkte jaren als contractueel niet meer worden meegenomen bij de berekening van het ambtenarenpensioen.

Langdurig zieken jaarlijks 240 à 540 euro minder uitkering

Een langdurig zieke zal vanaf volgend jaar jaarlijks 240 à 540 euro minder uitkering krijgen door de nieuwe berekeningswijze van de ziekte-uitkering. Dat heeft het socialistisch ziekenfonds De Voorzorg berekend in de Gazet van Antwerpen. Wanneer u als werknemer ziek wordt, krijgt u eerst een gewaarborgd loon. Daarna valt u terug op een ziekte-uitkering. Voorlopig wordt die uitkering nog berekend op basis van uw laatste brutoloon, waar u dan 60 procent van krijgt. Maar vanaf volgend jaar worden de laatste twaalf maanden in rekening gebracht. En dat is vaak minder. De regering wil met die maatregel 74 miljoen euro besparen.

Roerende voorheffing op volkslening en residentiële bevaks stijgt van 15 naar 27 procent

Zoals bekend wordt het standaardtarief van de roerende voorheffing - een taks op roerende inkomsten - in 2017 verhoogd van 25 naar 27 procent. Maar ook een aantal uitzonderingsregimes moeten het ontgelden. Zoals de roerende voorheffing op de volkslening - een lening in de vorm van een kasbon of langetermijnrekening waarbij je belegt in maatschappelijke projecten zoals scholen en ziekenhuizen: die stijgt van 15 naar 27 procent. Hetzelfde geldt voor de roerende voorheffing op de residentiële vastgoedbevaks - waarbij je aandelen koopt van een vastgoedbedrijf dat belegt in huizen en appartementen - en voor de roerende voorheffing op de liquidatiebonus, namelijk het bedrag dat een ondernemer zichzelf uitkeert wanneer hij zijn bedrijf stopzet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234