Donderdag 18/08/2022

Binnenland

Te snel gereden? "Geen probleem"

Tijdens de actie zouden de gegevens van flitspalen niet meer worden uitgelezen. Beeld BELGA
Tijdens de actie zouden de gegevens van flitspalen niet meer worden uitgelezen.Beeld BELGA

De kans is reëel dat de politie weldra geen boetes meer uitschrijft voor snelheidsovertredingen of andere lichtere vergrijpen. De vakbonden willen zo publieksvriendelijk actievoeren tegen de afname van hun ziektedagen.

Ann De Boeck

Is het achterlicht van uw fiets kapot? Heeft u te snel gereden? Of werd u betrapt op wildplassen? Binnenkort komt u mogelijk met een waarschuwing weg. De politievakbonden NSPV en ACV Politie dreigen immers boetevrije weken in te lassen. In die periode zouden ze geen bekeuringen meer uitschrijven voor lichtere vergrijpen. Een publieksvriendelijke actie waarmee ze de Belgische schatkist willen treffen.

"We kunnen daar ver in gaan", waarschuwt Michel Goyvaerts van de politievakbond NSPV. "Geen camera's meer in flitspalen plaatsen bijvoorbeeld, of de gegevens van de flitspalen niet meer uitlezen." Zware feiten zouden wel beboet worden. "We blijven uiteraard binnen het wettelijke kader", zegt Goyvaerts. "Als we de burger vragen om zich aan de regels te houden, dan doen we dat zelf ook."

Bron van inspiratie is een actie van de Nederlandse politiebonden. Uit protest tegen de hoge werkdruk weigeren ze al weken om bekeuringen uit te schrijven. Gisteren voegden ze eraan toe dat ze ook geen openstaande boetes meer zullen innen. Wie tegen de lamp loopt, komt ervan af met een waarschuwing.

Minder ziektedagen

De Belgische agenten verzetten zich tegen de hervorming van hun ziekteregeling. Tot nu toe krijgen ze elk jaar 30 ziektedagen om op te nemen. Als ze echter gezond blijven, kunnen ze die dagen overdragen naar het volgende jaar. Sommige agenten hebben aan het einde van hun carrière zoveel dagen opgespaard dat ze twee jaar eerder kunnen stoppen en toch hun volledige loon behouden. Op voorwaarde dat ze echt ziek zijn.

Maar vorige week besliste de regering-Michel om dat systeem aan te passen. Vanaf 1 januari 2019 krijgen ambtenaren alleen nog tijdens de eerste dertig dagen van afwezigheid hun volledige loon. Daarna vallen ze terug op een lagere uitkering. "Woensdagavond kregen we tijdens een overleg te horen dat ook de politie onder die nieuwe regeling valt", zegt Joery Dehaes van ACV Politie. "Dat is onaanvaardbaar."

Een kaakslag, zo wordt de hervorming genoemd. "Wij staan dag en nacht klaar. Tijdens de NAVO-top in juli kregen veel korpsen te horen dat slechts een agent op zeven verlof mocht nemen. En dan krijg je dit", zegt Goyvaerts. Zelf heeft hij al 1.080 ziektedagen opgespaard. "Als ik op het einde van mijn carrière ernstig ziek word, is dat normaal een veilige buffer."

Stiptheidsacties

De regering morrelt ook aan het ziektepensioen van agenten. Als zij 180 dagen arbeidsongeschikt zijn, moeten ze tot nu toe voor een commissie van geschiktheid verschijnen. Die beslist of de agent in kwestie tijdelijk op pensioen wordt gesteld. Dat kan maximaal twee jaar. Daarna volgt de definitieve beslissing: ofwel gaat de agent aan de slag, ofwel definitief op pensioen.

Zo is het mogelijk dat een agent op zijn dertigste, bijvoorbeeld met een zware burn-out, definitief op pensioen gaat. Dat wil de regering onmogelijk maken.

De vakbonden wachten het overleg met de regering af voordat ze de knoop over hun acties doorhakken. "Maar als de hervormingen niet worden ingetrokken, zullen we niet aarzelen", zegt Goyvaerts. "Bovendien kunnen we de strijd nog opvoeren. Denk maar stiptheidsacties in havens en luchthavens."

VSOA, een andere grote politievakbond, reageert voorlopig niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234