Woensdag 10/08/2022

Te veel redders redden het niet

Tientallen Vlaamse redders kunnen amper een drenkeling reanimeren. Liefst 71 procent van de redders heeft na de opleiding geen reanimatie meer uitgevoerd, zo blijkt uit onderzoek van de KU Leuven.

Rond sommige Vlaamse zwembaden zitten redders die ooit, aan het begin van hun carrière, een opleiding hebben gevolgd en nadien nog nooit een reanimatie hebben moeten uitvoeren. Of zelfs nog geen simulatie.

"Liefst 71 procent geeft toe de reanimatie sinds de opleiding nooit meer geoefend te hebben", zegt professor Peter Iserbyt. "Dat is niet echt goed nieuws."

Het departement bewegingswetenschappen van de KU Leuven heeft de voorbije twee jaar 616 Vlaamse redders aan zwembaden en zwemvijvers in alle Vlaamse provincies getest. "Allemaal gediplomeerde redders, die aan het begin van hun carrière een doorgedreven en goede opleiding hebben gevolgd", benadrukt Iserbyt. "Want aan de opleiding schort eigenlijk niets."

Maar daarna is het dus een regelrechte ramp, zo blijkt uit het onderzoek. "We hebben hen allemaal iets laten doen dat ze feilloos zouden moeten kunnen: een drenkeling reanimeren. Een volwassen man. Elke redder moet dat beheersen."

Fris in het hoofd

Niet dus. "Ze hebben een gemiddelde van 66 procent gehaald. Ook al beschikken we niet over materiaal uit andere landen om te vergelijken, lijkt dit toch een eerder bedroevende score. En ja, er waren uitschieters. Sommige redders zijn goed voor 100 procent, anderen halen 39 procent."

"Daar zijn redders bij die al vele tientallen jaren naast een zwembad zitten. In heel hun carrière hebben ze nog nooit iemand uit het water moeten halen. Gelukkig maar", zegt Iserbyt.

Vooral de oudere en 'professionele' redders scoren volgens het onderzoek slecht. "De jongeren en de jobstudenten hebben alles nog redelijk fris in het hoofd." Nog opvallend is dat redders uit Antwerpen en West-Vlaanderen beter scoren dan hun collega's uit andere provincies.

Volgens de onderzoekers schort een en ander aan de opvolging van de Vlaamse redders. "Eens je een diploma hebt, ben je redder voor het leven", legt Iserbyt uit. "En die vier uurtjes bijscholing zijn op zich wel interessant, maar daar wordt van de redder niets meer verwacht. Je kunt daar je job ook niet verliezen. Gewoon aanwezig zijn is voldoende. Dat terwijl een reanimatie op geregelde basis geoefend moet worden."

Bij Bloso, waar de opleiding voor de redders wordt verzorgd, schrikken ze van de onderzoeksresultaten. "Het klopt dat er één keer per jaar een verplichte bijscholing van een viertal uurtjes is", zegt Hans Ponnet, directeur sportkaderopleidingen. "Maar of de redders goed opletten en meewerken, dat hebben wij niet echt onder controle."

Bij Bloso zijn ze nu aan het onderzoeken hoe ze het niveau van de Vlaamse redders naar boven kunnen halen. "Professor Iserbyt heeft gelijk als hij stelt dat daar toch een verantwoordelijkheid ligt bij de beheerders van de zwembaden. Maar ook bij de redders zelf.

"De overheid kan natuurlijk extra regels opleggen, maar het is toch ook de verantwoordelijkheid van de redder zelf."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234