Donderdag 29/09/2022

Te weinig magistraten voor hof van beroep Brussel

Het gerechtelijk jaar is nog maar pas begonnen en het hof van beroep in Brussel hinkt al achterop. ‘We hebben te weinig magistraten’, zegt eerste voorzitter Antoon Boyen. Het tekort is vooral voelbaar in de zogenaamde ‘exclusiviteitskamer’.

Het was de eerste keer dat het hof van beroep in Brussel de pers bijeenriep om zijn werkingsverslag voor te stellen, en dat was eraan te merken. In een onvindbaar zaaltje in de doolhof die het Brusselse justitiepaleis is, stond een beamer opgesteld die het volgende uur een wel heel erg saaie powerpointpresentatie uitbraakte. Door de jaren-negentig-aanpak dreigde de boodschap even verloren te gaan, maar eerste voorzitter Antoon Boyen sprak na afloop niet mis te verstane taal.

“Er is een probleem bij het hof van beroep wat de bezettingsgraad betreft. Van de 74 magistraten die het hof zou moeten tellen, zijn er maar 60 effectief beschikbaar om arresten te maken. En dan komen er eind dit jaar nog eens vier zware assisenzaken aan, zoals de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen en het dossier van Leopold Storme. Daarvoor moet telkens een magistraat aan het hof worden onttrokken.”

Zijn bovendien nog op komst: het KB-Luxdossier, de zaak-Pineau-Valencienne en twee Franstalige dossiers van het federaal parket. “Komt daarbij dat de samenstelling van de kamers niet evident is vanwege de onverenigbaarheid”, zegt Boyen. “Sommige magistraten kunnen niet zetelen omdat ze in een dossier pakweg onderzoeksrechter zijn geweest.”

Het tekort laat zich vooral voelen in de exclusiviteitskamer. Dat is de rechtbank die onder meer de dossiers omtrent het Belgisch Instituut voor Post- en Telecommunicatie behandelt. Na de liberalisering van de telecommarkt bepaalde Europa dat operatoren in beroep moeten kunnen gaan tegen beslissingen die nationale overheden uitvaardigen, vooral over elektronische communicatie.

Het hof van beroep in Brussel heeft als enige rechtscollege in het land de bevoegdheid om zich over zulke dossiers te buigen. “Per jaar behandelt het hof een tiental van die dossiers”, zegt raadsheer Koen Moens. “Maar tegelijk zijn het zaken met de meeste zittingen, wat erg belastend is. Vaak zijn er bestelwagens vol aan dossierstukken, terwijl er maar één kamer met drie magistraten is om ze te lezen. Dat is niet meer houdbaar.”

In 2009 werden bij het hof 4.620 nieuwe burgerlijke zaken ingediend, een record. Daartegenover staat dat slechts 4.436 burgerlijke zaken hun beslag kregen. “Het is de eerste keer in tien jaar dat we er niet in geslaagd zijn minstens break-even te draaien”, aldus Moens. “Gemiddeld bedroeg onze output in dit decennium 110 procent. We waren onze achterstand dus aan het wegwerken, maar dat werk komt in gevaar.”

Als de daling in personeelsbezetting zich doorzet en het aantal nieuwe zaken blijft toenemen, zal de gerechtelijke achterstand opnieuw toenemen, waarschuwt Moens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234