Woensdag 28/09/2022

Tegenvallende verkoop tv's duwt winst Philips omlaag

Nederlandse elektronicagroep trekt margedoelstellingen voor 2010 op

De Nederlandse elektronicagroep Philips heeft een minder dan verwacht eerste kwartaal achter de rug. Vooral de zwakke verkoop van televisieschermen drukte de cijfers. De afdelingen medische- en lichtactiviteiten presteerden wel goed. Het bedrijf verhoogt haar margedoelstellingen voor 2010.

De TijD

BRUGGE l De televisietak blijft het zorgenkind van Philips. In de Philipsvestiging in Brugge worden televisies gemaakt. Voorlopig valt voor deze vestiging geen bedreigend nieuws te melden, zei Philipswoordvoerder Julien Michiels gisteren.

Philips heeft voor zijn televisieactiviteiten steeds meer af te rekenen met concurrentie op de Amerikaanse markt. Daarnaast moet de groep het hoofd bieden aan de opmars van lagekostenspelers in Azië, vooral dan in Taiwan. Een en ander vreet aan Philips' marges in zijn tv-activiteiten.

Philips greep vorige week in door zijn tv-activiteiten in de VS en Canada voor vijf jaar over te dragen aan het Japanse Funai. De winstgevendheid op de Amerikaanse tv-markt is volgens het concern "onaanvaardbaar". De uitbesteding aan Funai is een van de maatregelen die Philips neemt om daar iets aan te doen. De kostprijs van die maatregelen beraamt de groep op 125 miljoen euro.

Maar Philips had gisteren ook positief nieuws te melden. De elektronicagroep trok zijn margedoelstelling voor 2010 op van 10 naar 11 procent. Over de kredietcrisis zei financieel directeur Pierre-Jean Sivignon rekening te houden met een economische vertraging in een aantal regio's. Hij zei dat Philips de economische ontwikkelingen op de voet volgt en niet zal aarzelen in te grijpen indien dat nodig zou blijken. Het Philipsaandeel zakte gisteren met 3,31 procent tot 23,11 euro.

Philips' nettowinst zakte met 75 procent tot 219 miljoen euro, maar die forse daling geeft volgens gedelegeerd bestuurder Gerard Kleisterlee een vertekend beeld. Philips verkocht vorig jaar immers het grootste deel van zijn belang in Taiwan Semiconductor. De omzet van de elektronicagroep steeg met 0,5 procent tot 5,97 miljard euro.

Zowel de medische als de lichtactiviteiten deden het goed. Ondanks de zwakte in de Noord-Amerikaanse beeldvormingsmarkt slaagde de medische divisie in een groei met 5 procent. Zowel de omzet als de winst in die divisie lag boven de verwachting van analisten. Hetzelfde geldt voor de divisie Lighting.

Vorige week verstevigde Philips zijn marktleiderschap in medische meetapparatuur nog aanzienlijk via de overname van het Chinese bedrijf Shenzhen Goldway Industrial. Dankzij de overname verwerft Philips een grotere aanwezigheid op de Chinese gezondheidsmarkt, die jaarlijks naar schatting met 10 procent groeit. Met Goldway legt Philips de hand op de op een na grootste Chinese producent van monitoren voor patiënten.

Bij Philips in Brugge worden televisies gemaakt. Voorlopig valt voor die vestiging geen bedreigend nieuws te melden, herhaalde Philipswoordvoerder Julien Michiels gisteren. Het Nederlandse concern kondigde vorige week aan dat het in zijn televisiedivisie het hele toeleveringstraject, van fabricage tot verkoop, gaat doorlichten om kosten te besparen. Er zullen strategische keuzes worden gemaakt in het tv-gamma.

Michiels wijst er wel op dat Brugge als innovatiecentrum een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van televisies met een hoge toegevoegde waarde, voor Europa en Azië. "Drievierde van de ruim 500 personeelsleden zijn actief in het innovatietraject", zei de woordvoerder. Hij wees er ook op dat het marktaandeel van Philips op de televisiemarkt standhoudt.

De medische en de lichtactiviteiten deden het goed, in tegenstelling tot de televisiedivisie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234