Woensdag 28/09/2022

Tekeningen van Ronald Janssen nu ook verboden

Vandaag werd enkel de 12-koppige jury samengesteld. Ronald Janssen was daarbij aanwezig. Foto: meester Zvonimir Miskovic die instaat voor zijn verdediging. Beeld BELGA
Vandaag werd enkel de 12-koppige jury samengesteld. Ronald Janssen was daarbij aanwezig. Foto: meester Zvonimir Miskovic die instaat voor zijn verdediging.Beeld BELGA

In het hof van assisen in Tongeren is vanmorgen het proces gestart tegen Ronald Janssen, met de samenstelling van de 12-koppige jury. Nadat het al verboden was om beelden te maken van Janssen, is het nu ook niet toegestaan om de beschuldigde te tekenen. Er geldt een strikt verbod op het verspreiden van de tekeningen, ook die die vanmorgen gemaakt werden. Dat heeft persrechter Nico Snelders bekendgemaakt.

De beschuldigde liet vanmorgen horen via zijn raadsman dat hij bezwaren had tegen de drie tekenaars in de assisenzaal, die door verschillende media gevraagd waren. Media, die toch nog een tekening van hem verspreiden, riskeren een sanctie en dat is de intrekking van de accreditatie van de journalist. Janssen had ook problemen met gsm's, die zouden rinkelen in de assisenzaal. "We hebben geen zekerheid dat er foto's mee gemaakt zouden worden", aldus zijn raadsman, Zvonimir Miskovic.

Bleek en oud
De moordenaar van Annick Van Uytsel (18), Shana Appeltans (18) en Kevin Paulus (22) werd vanmorgen in een anoniem voertuig opgehaald in de gevangenis van Hasselt en naar het gerechtsgebouw gebracht voor de start van zijn proces. Hij werd omringd door twee breedgeschouderde politiemensen in burger. Janssen zag er bleek en oud uit en droeg een donkerblauw hemd met bruingroene broek.

De familieleden en nabestaanden van de vermoorde slachtoffers waren er vandaag niet bij. Vrijdag maken ze wel hun opwachting, bij aanvang van de debatten.

12-koppige jury
De twaalfkoppige jury bestaat uiteindelijk uit zeven mannen en vijf vrouwen. De vijf plaatsvervangers zijn drie mannen en twee vrouwen. Daarvoor werden 120 kandidaat-juryleden opgeroepen. De gekozen juryleden wacht de zware taak de komende vier weken het slopende proces bij te wonen en te oordelen over de schuldvraag en de strafmaat van Janssen. De vijf plaatsvervangers mogen enkel de debatten bijwonen en niet actief deelnemen aan de beraadslaging.

Vrouwelijke kandidaten
Bij het begin van de samenstelling viel op dat de verdediging van Janssen vooral de vrouwelijke kandidaten wraakte. Zes vrouwelijke kandidaat-juryleden zouden door hem zijn afgewezen. Na zowat drie kwartier was de jury samengesteld. Een vermagerde Janssen draaide geregeld zijn hoofd om de kandidaat-gezworenen die naar voren geroepen werden, aan te kijken.

"Assisen is geen derde onderzoeksinstantie"
Assisenvoorzitter Michel Jordens heeft tijdens uitleg aan de jury ook verwezen naar een speciaal aspect in het dossier. "Er is kritiek op het onderzoek. Dat is al in de media verschenen, maar het assisenhof is geen derde onderzoeksinstantie naast het Comité P en de Hoge Raad voor de Justitie", luidde het. "We moeten ons afvragen of de daden die Ronald Janssen gesteld heeft, een misdrijf zijn en of hij daaraan schuldig is", aldus Jordens.

Zoeken naar evenwicht

"Dit proces moet in alle sereniteit verlopen. Een assisenproces gaat over de vraag van de verantwoordelijkheden van de beschuldigde. De onderzoeksopdrachten die gegeven werden aan het Comité P en de Hoge Raad voor de Justitie, gaan over de evaluatie van het onderzoek. Mogen we dan geen oog hebben voor wat er is misgelopen? Neen. De nabestaanden hebben zeer pijnlijke vragen en in enige mate kunnen we daarop ingaan. Met alle betrokken partijen moeten we zoeken naar een evenwicht in al die aspecten", besloot Jordens, die vorig jaar al de debatten leidde in het proces over de parachutemoord.

Het eigenlijke proces
Vrijdag start het eigenlijke proces met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Er zal ook een akte van verdediging zijn waarna de voorzitter Janssen zal verhoren. "Daarin zal de beschuldigde zijn eigen versie over de feiten kunnen geven", aldus Jordens. Na zijn verklaringen starten de verhoren van de politiemensen. De eerste op de lijst vrijdag is André Allard van de federale gerechtelijke politie van Leuven, die het onderzoek leidde naar de moord op Annick Van Uytsel. (belga/adha)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234