Dinsdag 09/08/2022

'Telefacts'-peiling legt splijtzwam in Vlaamse samenleving bloot

'Telefacts' doet de test: dertien bedrijven weigeren hooggeschoolde allochtoon

Jongeren minder racistisch dan senioren

Uit de enquête van het VTM-programma Telefacts die vanavond wordt uitgezonden, blijkt dat het vreemdelingenthema de Vlaamse samenleving sterk polariseert. Vooral senioren staan vaak negatief tegenover allochtonen. Jonge mensen die regelmatig contact hebben met migranten zijn veel minder racistisch.

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

In opdracht van Telefacts legde het onderzoeksbureau INRA aan duizend Vlamingen tien stellingen voor over vreemdelingen. Uit het onderzoek blijkt niet dat 'de Vlaming' per definitie racistisch is, wel dat heel wat mensen geen eenduidige en een soms contradictorische mening hebben over allochtonen. Zo vindt 73 procent van de Vlamingen dat andere culturen een verrijking zijn voor onze samenleving, maar zegt 54 procent dat ze niet willen wonen in een migrantenwijk, zelfs niet als ze in die wijk hun droomhuis voor een lage prijs kunnen kopen.

Verder leert de enquête dat de vreemdelingenthematiek de samenleving in tweeën splijt: 48 procent van de respondenten meent bijvoorbeeld dat migranten bijdragen tot de welvaart, terwijl 44 procent van het tegendeel overtuigd is. Drieënveertig procent omschrijft de islam als een bedreiging voor onze normen en waarden, 50 procent is het daar niet mee eens.

Die tweespalt lijkt vooral langs twee breuklijnen te lopen. Ten eerste reageren jongeren tussen de 15 en 34 jaar heel anders dan 55-plussers, ten tweede zijn mensen die een allochtoon in hun vriendenkring hebben beduidend minder racistisch dan mensen met enkel autochtone vrienden. Zo vindt 50 procent van de 55-plussers dat de grenzen dicht moeten voor vreemdelingen, terwijl 73 procent van de jongeren het daar niet mee eens is. Ook over de aankoop van een huis in een migrantenwijk denken senioren heel anders dan jongeren: 69 procent van de ouderen wil niet in een buurt met veel vreemdelingen wonen, 62 procent van de jongeren heeft geen probleem met vreemde buren. Jong zijn en een allochtone kennis hebben, gaat trouwens vaak samen: 68 procent van de Vlamingen heeft geen allochtone vriend, maar als je naar de groep 15 tot 24-jarigen kijkt, blijkt dat 49 procent wel vriendschapsbanden met een migrant heeft.

Los van leeftijd en sociaal netwerk blijven opvallend veel autochtone Vlamingen vinden dat vreemdelingen te weinig moeite doen om zich te integreren: 62 tegen 28 procent; 97 procent van de respondenten vindt dat migranten Nederlands moeten leren.

De INRA-peiling is minder streng voor de Vlaming dan een recente racisme-enquête die onlangs in opdracht van de Amerikaanse beurskrant The Wall Street Journal werd uitgevoerd. Daaruit bleek dat twee op de drie Belgen afwijzend staan tegenover de in Europa levende moslims. In Vlaanderen lag de afkeur veel hoger (73 procent) dan in Wallonië (53 procent).

Ook uit de reportage die de Telefacts-ploeg vanavond uitzendt, blijkt dat xenofobie in onze samenleving een wijdverbreid fenomeen is. Zo gaat Saïd, een vastbenoemde Belgische leraar van Marokkaanse afkomst, met zijn vrouw op zoek naar een huurflat. De verborgen camera registreert hoe een verhuurder het koppel wandelen stuurt. Als enkele minuten later een blank autochtoon koppel het appartement komt bekijken, is er geen enkel probleem en laat de eigenares zich ontvallen "dat we hier geen vreemdelingen binnenhalen, want voor je het weet slachten ze hier schapen in de woonkamer". Verder stuurden de programmamakers ook gefingeerde sollicitatiebrieven naar dertien verschillende bedrijven: één cv was die van een Marokkaanse man, een tweede die van een autochtone man en een derde van een autochtone vrouw. Hoewel de allochtone kandidaat beter geschoold was, meer ervaring en een eigen wagen had, kreeg hij toch geen enkel antwoord. De lager gekwalificeerde maar 'blanke' kandidaten kregen wél meerdere jobaanbiedingen.

Telefacts, vanavond, VTM, 22.05 uur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234