Dinsdag 05/07/2022

Telefoniekloof verkleint langzaam maar zeker

Aantal verbindingen in groeilanden verzesvoudigd

Het aantal mobiele telefoons is in snelgroeiende economieën sneller toegenomen dan in het Westen.

Genève

IPS

In Istanbul is gisteren een internationale conferentie over telecommunicatie van start gegaan. Een team van experts stelde voor de gelegenheid een stand van zaken op over de verspreiding van telefoons en internetaansluitingen over de aardbol. Het omvattende rapport toont aan dat de 'digitale kloof' tussen groeilanden en industrielanden verkleint. De kloof met de 49 Minst Ontwikkelde Landen is het laatste decennium enkel vergroot.

Het rapport van de Internationale Telecommunicatiebond (ITU) toont aan wat de gevolgen zijn van een decennium 'telefonitis' in het Westen: in 1991 waren er in de industrielanden gemiddeld 49 telefoons per 100 inwoners; vandaag zijn dat er 121,1 op 100 - borelingen en kinderen incluis. De groei van de telecommunicatienetwerken is ook doorgedrongen tot in de groeilanden. Daar is nu een dichtheid van 18,7 procent, tegenover 3,3 procent tien jaar geleden.

In de 49 minst ontwikkelde landen (Mol) stond het cijfer in 1991 op een bedroevende 0,3 telefoons per 100 inwoners. Anno 2001 is de dichtheid verdriedubbeld, maar van een telefoonnetwerk is nauwelijks sprake: de dichtheid bedraagt er 1,1 telefoonverbindingen per 100 inwoners.

Het beeld is dus gemengd: ondanks de razendsnelle verspreiding van de gsm in het Westen is de telefoniekloof tussen de industrielanden en de groeilanden gekrompen van vijftien tegen één in 1991 tot zes tegen één in 2001. De kloof tussen de groeilanden en de minst ontwikkelde landen is gegroeid van twaalf op één tot zeventien op één.

Opmerkelijk is ook dat gsm's het opvallend goed doen in Afrika. Als de dichtheid van het telefonienetwerk gestegen is in Afrika, is dat grotendeels te danken aan de mobiele telefonie. Er werden op het eind van 2001 meer dan twintig miljoen gsm's gebruikt in Afrika en in 28 Afrikaanse landen overstijgen de mobieltjes zelfs het aantal vaste telefoons. Dat is een unieke situatie tegenover de rest van de wereld. De eigenlijke 'digitale kloof' - de verbinding met het web - is de laatste tien jaar enkel groter geworden. Afrika telt nu ongeveer vijf miljoen internetgebruikers, nog altijd minder dan één metropool als New York.

Bovendien heeft het overgrote deel van de Afrikaanse internetgebruikers door de slechte kwaliteit van de verbindingen veel problemen met webnavigatie of met het verzenden en ontvangen van e-mail.

"De nieuwe digitale kloof gaat over kwaliteit en niet enkel over kwantiteit", stelt het rapport. Snelle verbindingen worden stilaan de regel in veel industrielanden maar blijven een ver doel in de groeilanden. De 400.000 inwoners van het Groothertogdom Luxemburg hebben een grotere bandbreedte (of IP-connectiviteit) dan de 760 miljoen inwoners van Afrika.

Yoshio Utsumi, de secretaris-generaal van de ICU, stelt dat "veel ontwikkelingslanden de overgang meemaken naar netwerken van wereldklasse. De digitale kloof is het acuutst in de armste landen." Utsumi concludeert daaruit dat "de uitdaging voor de Telecommunicatieconferentie wordt om de sector te tonen hoe hervormingen, investeringen en capaciteit opbouwen een wereld van verschil kunnen uitmaken voor de armsten ter wereld".

Een conclusie die niet iedereen op de conferentie met hem zal delen. De laatste jaren werd een aantal initiatieven gelanceerd om informatietechnologie overal ter wereld door te voeren, zoals de G8 DOT Force, een programma dat in 2000 in Okinawa werd opgericht door de meest geïndustrialiseerde landen. Dergelijke pogingen misten grotendeels hun doel omdat ze onvoldoende uitgingen van de behoeften van de ontwikkelingslanden en onvoldoende participatief waren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234