Zaterdag 01/10/2022

Optima

Termont vloog met vliegtuig van Optima naar Cannes

"Ik heb uitdrukkelijk gevraagd om voor die vlucht te kunnen betalen."Beeld Eric de Mildt

Burgemeester Daniël Termont (sp.a) verdedigde zich gisteravond voor de Optima-commissie in zijn eigen Gentse stadhuis. Ja, hij vloog met een vliegtuig naar Cannes dat door Optima gecharterd was, gaf hij toe. "Maar ik heb uitdrukkelijk gevraagd om ervoor te kunnen betalen." Toch blijven er nog wat vragen open.

ANN VAN DEN BROEK

Als een ballonnetje dat net niet op knappen staat. Daniël Termont zat gisteravond snuivend, zuchtend en schuivend op zijn stoel. Duidelijk niet op zijn gemak als speler in plaats van regisseur in zijn eigen stadhuis, gezeten op een zijbankje van de raadszaal terwijl hij doorgaans pontificaal de troepen overschouwt.

Pas als hij behalve het woord ook een plaats naast commissievoorzitter Filip Van Laecke (CD&V) krijgt, valt de spanning in de schouders weg. Deze rol en positie bevallen hem beter. Hij strooit data, namen en cijfers in een razend tempo in het rond, en somt ontmoetingen, afspraken en aanwezigheden op begrafenissen en huwelijksfeesten op alsof zijn leven ervan afhangt. Of zijn geloofwaardigheid dan toch in elk geval.

De crux zit hem volgens Termont bij een vliegtuig, niet bij een boot, zoals altijd werd aangenomen. "Die boot waar we in Cannes twee keer te gast zijn geweest, die was niet van Jeroen Piqueur persoonlijk, die was niet van Optima. Dat was de boot van de Project Development Group Gent." Versta: ik heb nooit gelogen over die boot, ik heb me alleen niet zo verstandig uitgedrukt.

'Onvoorzichtig gedrag'

Maar dat vliegtuig dus, dat zat de burgemeester wel dwars. Hij vloog in 2004 en 2005, toen nog als schepen, naar de vastgoedbeurs in Cannes met een vliegtuig dat door Optima-baas Piqueur gecharterd was. Ook een jaar later, in 2006, charterde Picqueur een vliegtuig om naar Londen te reizen voor de Stadium Revenue Summit in het kader van het Arteveldestadion. Ook toen was Termont aan boord. "Dat was dus onvoorzichtig gedrag", beseft hij. "Met wat ik nu weet zou ik dat eerst voorgelegd hebben aan de gemeenteraad."

"Ik heb nooit, nooit gezegd dat ik Piqueur niet kende."Beeld BELGA

Maar, zegt Termont ook, na heel wat gevlooi in archieven is wel gebleken dat er betaald is voor die vluchten, of toch voor die van Cannes. "Ik herinner me dat ik daar uitdrukkelijk om gevraagd heb, maar ben achteraf nooit nagegaan of het ook echt gebeurd is."

Ja, dus. Voor 2004 betaalde de stad Gent 549 euro aan de NV Flying Service. In 2005 werd er 23.750 euro aangerekend aan de CVBA Arteveldestadion door de NV Optima Financial Planners. Een detail van die betaling is niet teruggevonden, "maar het valt aan te nemen dat de vlucht daarin inbegrepen is", zegt Termont. Wat de vlucht naar Londen betreft, daarvoor zijn tot dusver geen betalingen gevonden. Een heel vervelend punt, geeft Termont toe. "Maar ik verzeker u dat er in ruil geen andere gunsten verleend zijn aan Piqueur of Optima."

"Ik laat in het midden of ik goed gecommuniceerd heb", zegt Termont herhaaldelijk. Uit zijn betoog blijkt dat hij goed beseft dat hij daar serieuze steken heeft laten vallen. Over zijn vriendschap met Piqueur, bijvoorbeeld. "Ik heb nooit, nooit gezegd dat ik hem niet kende. Wij hebben elkaar zelfs goed leren kennen, dat is logisch na zo lang samen te werken. Maar hij is geen persoonlijke vriend."

Dat gezamenlijke lunches, voetbalbezoeken en trouwfeesten zijn doen en laten niet beïnvloeden wil Termont bewijzen met het Gentse voetbalstadion. "Toen bleek dat de financiering door Optima niet bleek rond te komen, ben ik degene geweest die gevraagd heeft om de stekker uit die samenwerking te trekken."

Ivan De Witte, voorzitter van KAA Gent, en Philip De Hulsters, ex-topman van Optima Bank en eerder Ethias Bank, bevestigden de versie van de feiten van Termont. Alleen De Hulsters plaatste een kleine kanttekening: Termont zou hem gevraagd hebben of het wel verstandig was om naar Optima over te stappen. Dat lijkt te impliceren dat Termont meer wist over de interne keuken van Jeroen Piqueur.

De volgende weken staan er nog vier extra sessies met een twintigtal getuigen op het programma. Beeld BELGA
De volgende weken staan er nog vier extra sessies met een twintigtal getuigen op het programma.Beeld BELGA

Mondaine feestjes

De poging van Termont om zich te verdedigen levert met andere woorden nog genoeg voer voor de oppositie om zich in vast te bijten. CD&V'er Veli Yüksel stelde in een eerste repliek meteen zowat ieder woord van de burgemeester in vraag. N-VA-fractieleider Siegfried Bracke had nog andere besognes. Hoe zit dat met het etentje op het kantoor van Optima met het volledige schepencollege, waar Piqueur het afgelopen weekend in een interview met deze krant over had? En met die mondaine feestjes in Cannes? Van die feestjes zegt Termont geen weet te hebben, dat etentje bestempelt hij als "niet ongebruikelijk".

Ivan De Witte (KAA Gent). Beeld Eric de Mildt
Ivan De Witte (KAA Gent).Beeld Eric de Mildt

De volgende weken staan er nog vier extra sessies met een twintigtal getuigen op het programma. Te beginnen volgende week met het verhoor van onder meer Gents Open Vld-kopstuk en oud-Optima-bestuurder Geert Versnick.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234