Zondag 25/09/2022

Terreurdreiging

"Terreur? Slecht weer is een concretere dreiging"

Afgelopen weekend vond in Dendermonde het Koeken­aap-festival plaats. Daar blijven ze 
geloven ‘in de goedheid van de mens’. Beeld Bas Bogaerts
Afgelopen weekend vond in Dendermonde het Koeken­aap-festival plaats. Daar blijven ze geloven ‘in de goedheid van de mens’.Beeld Bas Bogaerts

In ieder Vlaams dorp kun je de komende maanden een festival meepikken en daar zal de terreurdreiging niets aan veranderen. De organisatoren, vaak vrijwilligers, bedenken eigen maatregelen, maar willen vooral een aangename sfeer behouden.

Tim F. Van der Mensbrugghe

Ook in Dendermonde sloeg de zomer gisteren genadeloos toe. Aan de kassa van gezinsfestival Koekenaap controleerde Wouter Geldof de toegangskaarten. “Op zich hebben we geen extra maatregelen genomen; wij blijven geloven in de goedheid van de mens.” Koekenaap had wel het voordeel van zijn locatie: een omheind schoolterrein, met slechts één ingang.

In het stadspark van Dendermonde vindt volgende week een ander festival plaats: Denderpop. “Dit jaar zetten we ons terrein af, zodat je niet meer langs tien kanten naar binnen kunt, en er is extra security”, zegt organisator Rob Huijghe. “Met een paar kleine ingrepen kun je al een groot deel van de risico’s beperken. We vragen mensen om handtassen en rugzakken thuis te laten en niemand doet daar lastig over.”

“Na de recente ontruiming van Rock Am Ring dacht ik: het zou maar eens bij ons moeten gebeuren”, erkent Huijghe. “Dat speelt in je achterhoofd, maar we hebben geen aanwijzingen voor een concrete dreiging. Mensen willen zien dat je maatregelen neemt, maar je moet ze niet nodeloos angst aanjagen. Je wilt geen sfeer van een quarantaine creëren.”

Open sfeer

Ieder festival, elke gemeente neemt andere maatregelen. Allemaal zoeken ze een evenwicht tussen veiligheid en gezelligheid. Op het gratis festival Copacobana, van 30 juni tot 2 juli in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg, zijn rugzakken bijvoorbeeld wel toegelaten. Na de aanslagen in Zaventem introduceerden de organisatoren vorig jaar de ‘zachte fouille’. “Onze vrijwilligers mogen niet zomaar iedereen van kop tot teen fouilleren”, legt Joachim Matthys uit. “We vragen wel om rugzakken te openen. Dat brengt niet meteen zwaardere kosten met zich mee, enkel langere wachtrijen.”

Ruim een week geleden werd het Duitse festival Rock Am Ring nog tijdelijk stilgelegd omdat er een concrete terreurdreiging was vastgesteld.  Beeld AFP
Ruim een week geleden werd het Duitse festival Rock Am Ring nog tijdelijk stilgelegd omdat er een concrete terreurdreiging was vastgesteld.Beeld AFP

“We hopen vooral een open sfeer te kunnen behouden. Je kunt nooit alles uitsluiten”, beseft Matthys. “De schrik zit er wel in dat we telefoon krijgen van de politie en dat we het terrein onmiddellijk moeten ontruimen. Daar mag je niet te veel aan denken. We bekijken of we ons kunnen verzekeren tegen een aanslag of een ontruiming.”

Echt druk maakt hij zich niet over de terreurdreiging. “Je mag niet te licht gaan over veiligheid, maar je mag je ook niet opsluiten in een bunker. Terreur is maar bijkomende factor. Er kan zoveel misgaan”, vertelt Matthys, die vorig jaar bijna een windhoos over Copacobana zag passeren. “Slecht weer is een concretere dreiging. Je moet je best doen, maar er kan altijd iets gebeuren waar je niet aan hebt gedacht.”

Strategische hindernissen

Een indrukwekkend festivalprogramma zal volgende week vele tienduizenden mensen naar het centrum van Genk lokken. Dan organiseert de stad Genk On Stage. “Ik denk dat we het nodige doen om de veiligheid te waarborgen en tegelijk een fijn festival te organiseren”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). “Er is bijkomende camerabewaking. Er is een verbod op voertuigen zwaarder dan 3,5 ton in het centrum, maar bijkomend staan er op strategische plaatsen hindernissen om te voorkomen dat een vrachtwagen op de massa inrijdt. Bij de podia is er private bewaking.”

Dries is naast burgemeester ook voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Volgens hem hebben de gemeenten ondertussen al heel wat ervaring opgedaan over maatregelen tegen de terreurdreiging. “Ik heb het gevoel dat ze daar sterk mee bezig zijn. Er wordt binnen de VVSG en tussen de steden onderling veel ervaring en kennis uitgewisseld”, zegt hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234