Zondag 22/05/2022

Terrorisme

Terreurverdachte hield zich maandenlang schuil in België

Als 'Bilel Gaston' deelde Bilel Tebini op Facebook waar hij uithing. Of de veiligheidsdiensten daarvan wisten, moet nog blijken. Beeld RV
Als 'Bilel Gaston' deelde Bilel Tebini op Facebook waar hij uithing. Of de veiligheidsdiensten daarvan wisten, moet nog blijken.Beeld RV

België is nog steeds een toevluchtsoord voor terroristen die elders in Europa worden gezocht. Het Italiaanse gerecht kon de Tunesiër Bilel Tebini pas vatten na een klopjacht van meerdere maanden terwijl hij in België zat.

GVV

'De taliban', zo noemen Italiaanse speurders de vier Tunesiërs die volgende maand voor de Italiaanse rechter moeten verschijnen. Niet omdat ze lid zouden zijn van de Afghaanse terreurgroep met diezelfde naam, maar omdat het woord 'studenten' betekent. Nafaa Afli (28), Bilel Mejri (27), Marwen Ben Saad (32) en Bilel Tebini (30) kwamen Italië binnen door zich in te schrijven voor een talenstudie aan de universiteit van Turijn. Lessen woonden ze echter niet bij en in plaats van te studeren dealden ze drugs. Dat ging een tijdje goed, maar in de herfst van 2015 liepen ze tegen de lamp. Uit telefoontaps bleek dat er veel meer aan de hand was. Het viertal maakte deel uit van een jihadistencel, waarvan er in februari 2015 al twee leden waren vertrokken naar Syrië.

Van een staat er nog een foto op Facebook waarop hij poseert met Abu Bilal Al-Tunisi, een landgenoot die faam verwierf in de rangen van IS doordat hij het was die de Jordaanse luchtmachtpiloot Muadh Al-Kasasbeh wist te vatten nadat die zijn schietstoel had moeten gebruiken. De piloot zou later levend worden verbrand in wat nog altijd geldt als één van de allerwreedste executies die IS ooit uitgevoerd heeft.

Facebook-profiel

Toch kostte het de anti-terreureenheid van de carabinieri nog behoorlijk wat moeite om de verdachten achter de tralies te krijgen. Het duurde tot in november 2017 vooraleer een rechter met de aanhouding voor terrorisme van vier leden instemde. Eentje bleek op dat moment uit Italië verdwenen te zijn. Zijn kompanen zaten al lang in een cel op Sardinië toen Bilel Tebini pas in juni vorig jaar in Oostenrijk gevat kon worden.

Waar hij het grootste deel van de tijd zat ondergedoken, blijkt uit een Facebook-pagina die nog altijd online staat onder de schuilnaam 'Bilel Gaston'. Daarop valt aan de hand van zijn foto's en zijn check-ins nauwgezet te reconstrueren waar hij was.

Zo vinkte hij in juli 2017 Marseille als verblijfplaats aan en poseerde hij twee maanden later in een metrostation nabij Lyon. Hij liet Frankrijk achter zich op het moment dat zijn naam voor het eerst voluit verscheen in de Italiaanse pers - om koers te zetten naar ons land. Daar vond hij onderdak in Boussu, een randgemeente van Bergen. Bij wie hij daar verbleef, weten we niet. Maar zijn vriendenkring op Facebook telt heel wat linken naar België, tot in de Henegouwse hoofdstad toe.

Antwoord op proces

Tebini woonde er zeker vier maanden en trok er schijnbaar onbezorgd op uit. Zo poseerde hij op 26 december 2017 voor het Bergense stadhuis, op 29 januari 2018 voor het Luikse Palais des Congrès en op 20 april van dat jaar opnieuw in Bergen.

Of de veiligheidsdiensten op dat moment al wisten van zijn Belgisch verblijf, is vooralsnog niet duidelijk. Dat zal mogelijk worden beantwoord op zijn proces. Net als de vraag wat hij in 2014 in Amsterdam ging doen, in 2015 in Duitsland en in 2016 in Londen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234