Dinsdag 09/08/2022

Terreurverdachte vijf jaar geleden al in vizier gerecht

Terrorismespeurders toonden gisteren een deeltje van de wapenkast van de doodgeschoten terreurverdachte uit Anderlecht. Op tafel: onder andere een automatisch pompgeweer, kalasjnikovs en dozen vol munitie. Het gerecht had het vijf jaar geleden al kunnen weten: toen al werd er een dossier geopend.

Een eliteteam van de federale politie schoot Hakim Benladghem - een 34-jarige Fransman van Algerijnse afkomst - dinsdagnamiddag op de autosnelweg dood. Even later werd zijn vrouw in hun flat in Anderlecht overmeesterd. De onderzoeksrechter hield haar aan als (mede)dader van het bezit van vuurwapens. Haar advocaat Sven Mary spreek er schande van: "Ik dacht dat getrouwd zijn met een crimineel niet voldoende was om aangehouden te worden. En zelfs als je weet dat je man wapens heeft, ben je nog geen mededader."

Benladghem is geen kleine jongen. In 2008 werd er in april in ons land al een dossier geopend tegen Benladghem nadat hij herhaaldelijk werd tegengehouden bij de Egyptisch-Israëlische grens. "Ik wou naar Gaza om daar te sterven als een martelaar", verklaarde hij tijdens een ondervraging. Er werden toen al wapens aangetroffen in zijn woning, maar het onderzoek leidde om onduidelijke redenen tot niks. Bengladhem, wiens broer een tijdlang effectief in Gaza vocht voor de Palestijnse zaak, zou naar verluidt het plan hebben opgevat om een eigen jihadistische strijdersgroep op te richten vanuit Anderlecht.

Daar zijn ze Benladghem liever kwijt dan rijk. "Ik ben blij dat die vent dood is", zegt War Tomsin van restaurant De Pajot in Anderlecht. Vorige donderdag vielen drie gangsters zijn etablissement binnen en schoten hem twee keer in het been. Het federaal parket noemt Hakim Benladghem 'betrokken partij'. "Ik weet met zekerheid dat hij de schutter was omdat die een opvallend breed caruur had. Die andere twee waren slappelingen. De politie is me vanochtend overigens komen zeggen dat hij het was."

Beveiligd met boobytrap

Tomsin zegt dat de gangsters uit waren op zijn wapens die hij van de hand wilde doen. Tomsin zegt dat twee daders hem bij zijn nekvel naar de kluis sleurden. "Daarin staken de laatste acht wapens van mijn collectie, onder andere twee kalasjnikovs en een uzi. Die waren het moeilijkst van de hand te doen. Een week voordien was er nog een geïnteresseerde komen kijken. Een verkenner, zeker?" De hele inhoud - papieren, geld en wapens - staken de daders in een zwarte tas. Voor ze wegvluchtten nam een van hem Tomsin onder vuur.

Het wapenarsenaal van Hakim Benladghem was veel uitgebreider dan de collectie van de restaurateur. Bij de inval dinsdag ontdekten de speurders een boobytrap aan een kast: eens ontmijnd vonden ze daarachter de nieuwste en duurste geweren en toebehoren. Daaronder een superuitgerust kogelvrij vest en een oorlogshelm die alleen eliteteams gebruiken. "Die helm houdt zelfs een 9 mm-kogel tegen", zeggen de terrorismespeurders.

De media mocht gisteren een deel van de buit aanschouwen - de twintig kilogram explosieven toonden ze niet. Wat volgde waren beschrijvingen van semi-automatische pompgeweren en namen als kalasjnikovs, een korte MP5-machinegeweer, een MP5 met geluidsdemper en een Smith & Wesson. Verder nog: gasmaskers, dozen vol munitie en kogelgordels. En aan de wanden: vlaggen met Arabische tekens. "Deze zwarte is de Sjahada, de vlag met islamitische getuigenis. Daar is niets extreem aan. Die groene vlag is eerder gelinkt aan strijd. Het is alleszins een vechtkleur", zegt een speurder.

Verder in een hoekje: een stapel blanco nummerplaten en twee platen met de opschriften AL-QODS en AL-AQSA. Het eerste is Arabisch voor Jeruzalem, het tweede verwijst naar Palestijnse milities op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. "We vonden ook nog een bewerkte Palestijnse vlag. Geen idee wat hij ermee wil zeggen", zeggen de onderzoekers.

Zoals eerder bekend tipte Frankrijk ons land eind 2012 over de para met terreurplannen. Wat zijn plannen waren, willen de speurders niet zeggen. Alleen dat het zeker niets te maken heeft met de berichten van jongens en mannen die België verlaten om in Syrië te vechten. Was Benladghem een lone wolf of behoorde hij tot een organisatie? "Geen commentaar."

Onopvallende buur maar...

In de Hoffelijkheidstraat hebben ze allemaal iets te zeggen over Benladghem. "Hij hielp me meer dan eens met mijn zware boodschappentas", zegt zijn onderbuurvrouw Louise Standaerdt (80). Zijn overbuur André Neukens is minder over Benladghem te spreken. "Ik vroeg hem eens waarom hij per se altijd voor mijn garage moest parkeren. Zijn antwoord: dat ik naar de grond moest kijken als ik hem aansprak. Hij zei ook dat ik niet wist met wie ik te maken had. Dat is nu gebleken. (cynisch)" Voor de rest beschrijven de meesten hem als een onopvallende buur met een transportbedrijfje.

In café Terminus zegt Benali dat hij af en toe koffie dronk met Benladghem. "We praatten meestal over fitness en over zijn dochtertje. Zijn ex woont met haar in Frankrijk en verhindert al ruim een jaar dat hij haar ziet. Hij leed daaronder. Over politiek en religie heeft hij nooit een woord gezegd."

Postbode Rachid draagt er nog maar drie weken de post rond, maar ook hij herinnert zich Benladghem. "Vorige week wachtte hij me op. Of ik zijn pakje bij had? Dat was niet het geval. Hij drong enorm aan. Dat was raar." Waarop een buurman: "Maandag zag ik hem zeulen met een grote kartonnen doos. Wie weet wat stak daarin..."

Een deel van de buit van Hakim Benladghem (boven links) met onder meer (van boven naar onder) een kort MP5-machinegeweer, een superuitgerust kogelvrij vest, en gasmaskers en een elite-oorlogshelm die 9mm-kogels stopt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234