Vrijdag 19/08/2022

Terrorismeverdachte ontkent hulp aan Degauque

PE Author

Bilal Soughir, die beschouwd wordt als de leider van een netwerk dat zelfmoordterroristen naar Irak stuurde, heeft vandaag herhaald dat hij niet op de hoogte was van de aanslagen die Muriel Degauque en haar man Issam Goris in Irak planden. Hij ontkende dat hij hen zou geholpen hebben om naar Irak te gaan en zich aan te sluiten bij een netwerk.

Uit onderschepte telefooncommunicatie blijkt nochtans dat Soughir vrij regelmatig contact onderhield met het koppel tussen eind september 2005 en begin november 2005, kort voordat Degauque zich op 9 november 2005 in Irak opblies. De gecodeerde telefoongesprekken van Bilal Soughir, die sinds juli 2005 onderschept werden, zijn vandaag door de voorzitter van de correctionele rechtbank ontleed. De voorzitter haalde alle mogelijke elementen aan die wijzen op de betrokkenheid van Bilal Soughir, maar die laatste ontkende ze bijna allemaal.

Op 28 september werd Soughir gecontacteerd door een van zijn contacten in Turkije, Abou Mazen, die hem meldde dat "geen enkele maatschappij een man en zijn vrouw zou aannemen". "Dat was ongetwijfeld om Irak binnen te raken", gaf Soughir toe. Tijdens datzelfde gesprek vroeg Abou Mazen hem "of Goris klaar is om chauffeur te worden of voor elk ander soort werk". Volgens Soughir ging het over ambulancier, strijder of wachter en had hij "geen enkel benul dat zoiets zich in hun hoofden afspeelde".

Sluier

Hij ontkende dat hij Muriel Degauque heeft gekend, terwijl zij hem eind september nochtans contacteerde. "Ik heb haar nooit ontmoet en nooit contact met haar gehad", zei Soughir, die het had over een vrouw die, vanwege haar godsdienst, "een volledige sluier droeg, zelfs als ze ging stempelen". Volgens Soughir zijn Issam Goris en Muriel Degauque er zelf in geslaagd om Irak binnen te geraken en is dat niet gebeurd dankzij zijn contacten met Abou Mazen.

Nochtans blijkt uit telefoongesprekken dat Abou Mazen en Bilal Soughir gesprekken voerden om "een garant" te vinden die Issam Goris zou kunnen aanbevelen bij een groep strijders in Irak, wat Soughir ontkende. Eens in Irak liet Issam Goris Bilal Soughir weten dat hij hem zou inlichten "als hij op pensioen zou gaan" en dat zijn eigen werk "zou opgenomen en opgestuurd worden". Soughir benadrukte dat daaruit geen zelfmoordplannen blijken en dat het gaat om vertaalfouten of verkeerde interpretaties van de onderzoekers.

Degauque

Op 9 november 2005, enkele uren na de zelfmoordaanslag van Muriel Degauque, zou Bilal Soughir daarvan telefonisch op de hoogte gebracht zijn in het oud-Arabisch, een taal die hij niet perfect beheerst. "Op geen enkel moment heb ik gedacht dat het over mevrouw Degauque ging. Ik begreep niet dat het om een aanslag zou kunnen gaan. Ik dacht dat er iets gebeurd was met Goris", zei Soughir.

Enkele uren later stelde hij weliswaar twee andere beklaagden, Pascal Cruypenninck en Younes Loukili, ervan op de hoogte met de woorden "het is gebeurd, het is gedaan". Cruypenninck zei dat hij dacht dat het om een "bevrijding van gevangenen" ging en wees erop dat Issam Goris, met wie hij goed bevriend was, hem over een dergelijk plan had gesproken. Volgende zitting op woensdag. (belga/dm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234