Donderdag 29/09/2022

Terug naar een ver, ver verleden

Een nieuwe Star Wars-film, maar geen vervolg op The Force Awakens en géén onderdeel van de saga: Rogue One is een eigenaardig diertje. Waar werden de eerste kiemen voor deze nieuwste aflevering gezaaid? En is ook dit George Lucas' 'kindje'? Ewoud Ceulemans

Als een geeky ruimtewestern met een budget van een luttele 8 miljoen dollar: zo begon in 1977 Star Wars, de franchise die nu is uitgegroeid tot een megalomaan universum met elfendertig sequels, prequels en spin-offs. Rogue One: A Star Wars Story is de laatste in de reeks. En de eerste in een nieuwe reeks van wat de Star Wars Anthology moet worden: drie spin-off-films die geen onderdeel zijn van de saga, maar wél deel uitmaken van het zogeheten Expanded Universe.

Dus, even definiëren: de saga, dat zijn de bioscoopfilms, of zoals geestelijke vader George Lucas ze heeft gedoopt, de Episodes. Begonnen in 1977 met Episode IV: A New Hope, vervolgd in 1981 en 1984 met Episode V: The Empire Strikes Back,Episode VI: Return of the Jedi, tussen 1999 en 2005 mismeesterd met Episodes I-III (The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith), en sinds vorig jaar nieuw leven ingeblazen met een zevende aflevering, The Force Awakens. Episodes VIII en IX moeten volgen in 2017 en 2019.

Robots en Wookies

Maar Rogue One is dus geen onderdeel van de saga, geen Episode. Wat niet wil zeggen dat het verhaal los staat van wat er in de saga gebeurt: de plot stemt eigenlijk overeen met de befaamde opening crawl van A New Hope, het inleidende tekstje waarin wordt uitgelegd dat de rebellen erin geslaagd zijn om de plannen van de Death Star te stelen. Producer Kathleen Kennedy omschrijft het als volgt: "De Star Wars-Episodes volgen de Skywalker-familie en vertellen een doorlopend verhaal. De op zichzelf staande films als Rogue One kunnen eender waar op de tijdlijn plaatsvinden, introduceren nieuwe personages en onderzoeken een brede waaier aan genres."

Kennedy staat sinds 2012 aan het hoofd van de franchise, toen George Lucas zijn bedrijf Lucasfilm, en de rechten op Star Wars, aan Disney verkocht. Maar het idee om drie trilogieën en nog een paar losse films te maken, zou van Lucas zelf komen. Al bij de promotietour van The Empire Strikes Back, in 1980, vertelde hij aan Prevue Magazine dat hij mikte op "drie trilogieën van tezamen negen films, en dan nog een paar andere films. Eigenlijk zijn er dus twaalf films." Later kwam hij daarop terug en annuleerde hij plannen voor een vervolg op Episode VI. "Het eindigt bij deel zes. Ik heb nooit een verhaallijn bedacht voor de vervolgen."

Is Disney de franchise dan gewoon genadeloos aan het uitmelken? Niet echt. Volgens Kennedy heeft Lucas plannen voor nog zes films met haar gedeeld toen hij Lucasfilm verkocht. "George was enthousiast om niet alleen meer saga-films te maken, maar ook om op zichzelf staande verhalen te vertellen, die leefden en ademden binnen het Star Wars-universum." Die films vormen de Anthology: na Rogue One moeten er ook nog aparte verhalen over smokkelaar-piloot Han Solo (vermoedelijk 2018) en premiejager Boba Fett (2020) komen.

En daarin verschillen de plannen van Disney wél stevig met die van George Lucas. Aan Prevue legde hij zijn ideeën voor de nieuwe films voor: "een film over robots, zonder mensen die erin voorkomen", en "een film over Wookies". Disney wijkt daar nu sterk van af, net zoals ze zich voor The Force Awakens ook weinig aantrokken van de ideeën die Lucas zelf had. "Ze hebben besloten dat ze die verhalen niet gingen gebruiken, dat ze hun eigen ding zouden doen. Ze waren niet echt happig om mij erbij te betrekken", vertelde een ietwat geërgerde Lucas in 2015. "Ze wilden een retrofilm maken. Ik hou daar niet van. Bij elke film doe ik erg mijn best om ze helemaal anders te maken, met andere planeten, andere ruimteschepen. Om zo iets nieuws te maken."

Geen risico's

Maar met Rogue One grijpt Disney dus terug naar A New Hope, de film waarmee het allemaal begon. Retro, inderdaad. En cynici zouden kunnen beweren dat studio's "geen risico's nemen" en bestaande films "opnieuw maken". Dat toont "een gebrek aan verbeelding, en angst voor creativiteit." Niet onze woorden, wel die van George Lucas. De man die zijn eigen "kindje", zoals hij het graag omschrijft, bijna de nek omwrong met Episodes I-III. Dat The Force Awakens de franchise wist te reanimeren, was al een klein wonder. Nu afwachten of ook de Anthology, 35 jaar nadat de eerste kiemen ervoor werden gezaaid, levensvatbaar blijkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234